Tukea maantieteen opetukseen

Uusi lukuvuosi on pyörähtänyt käyntiin ja haluamme muistuttaa LUMA-verkoston antamasta tuesta maantieteen opetukseen. LUMA-tiedeluokat Geopiste ja Tiedeluokka SOLU tarjoavat laajasti tukea geotieteisiin ja maantieteeseen: tärkeimmät toimintamuotomme ovat inspiroivat opintokäynnit, materiaalit ja ohjeet opettajien tueksi sekä lainavarusteet kenttätyöskentelyyn.

Varaa opintokäynti 

Varaamalla opintokäynnin meiltä voit rakentaa ryhmällesi tavallisesta poikkeavan opetustunnin. Opintokäynneillä opiskelijat esimerkiksi pääsevät tarkastelemaan ympäristömuutosta käyttäen paikkatieto-ohjelmistoa Kenian Taitavuorten alueella! Opintokäyntien sisällöt on rakennettu opetussuunnitelmaa tukeviksi kokonaisuuksiksi, jotka sisällytät helposti omaan opetukseesi. Käyntejä voidaan hieman muokata käytettävän ajan mukaan ja varsinaisen oppimisaktiviteetin lisäksi voit esimerkiksi valita tieteenalojen esittelyn tai kurkistuksen opiskelijan elämään Geopisteellä.  

Syksyllä varattavissa olevat kokonaisuudet ovat: 

Geopisteen opintokäynneissä systeemit ja maantieteelliset suhteet ovat keskeisessä asemassa. Systeemiosaamisella ja maantieteellisellä ymmärryksellä korostetaan geo- ja maantieteenalojen monipuolisuus ja keskeinen rooli tämän päivän polttavien kysymysten ratkaisemisessa. Solussa pääset tutustumaan tarkemmin Suomen luontoon ja mineraaleihin. Geopisteen opintokäynnit ovat tällä hetkellä suunnattu erityisesti lukioryhmille, mutta Tiedeluokka SOLUn tarjonnasta voit löytää sopivaa sisältöä esikoulusta lukioon. Opintokäynnit kehitetään aina opettajien palautteen pohjalla ja uusia kokonaisuuksia on myös kehitteillä, tutkimus edellä!  

Tiedeluokka SOLUn nettisivuilla toimii kalenteri, jossa vapaat ajat ovat esillä. Varauskalenteri julkistetaan viikolla 35. Geopisteen opintokäynnit varataan myös varauskalenterin kautta, muutamia aikoja vielä vapaana ja lisää etäopintokäynti mahdollisuuksia marras- ja joulukuulle tulee varattavaksi 11.10. Ennen varausta pyydämme teitä tutustumaan Helsingin yliopiston tiedeluokkien varauskäytäntöihin.  Kaikki suomen lukiot ja koulut ovat tervetulleita varaamaan ajan etäopintokäynnille. 

Tutustu materiaalipankkiimme ja hyödynnä lainavälineitämme 

Kauttamme opettajilla on myös pääsy materiaalipankkiin, josta kootusti löytää maantieteen opetusta ja sen suunnittelua tukevaa materiaalia. Valikoimassa löytyy esimerkiksi luontokuvia, ideoita oppimisaktiviteeteille kuten Mapathonin järjestämiseen ja erilaisten ohjelmistojen käyttöohjeita. Näitä kannattaa hyödyntää opetuksessa! Tiedeluokilta saa myös ilmaiseksi vuokrata erilaisia välineitä jota voidaan käyttää opiskeluun maastossa. Tiedeluokka SOLUn ja  Geopisten lainattavat välineet haetaan ja palautetaan itse kyseisestä tiedeluokasta. Tämän lisäksi geo- ja maantieteet ovat esillä monitieteisissä leireissä sekä mukana kehittämässä kursseja, kuten kaikille tiedekasvatuksesta kiinnostuneille avoin tiedekasvatuskurssi.

Lue lisää