Suomen tekoälykeskus FCAI ja NVIDIA perustavat yhteisen NVIDIA AI Technology Center -tutkimuskeskuksen
Suomen tekoälykeskuksen FCAI:n ja NVIDIA:n yhteinen NVIDIA AI Technology Center -tutkimuskeskus (NVAITC) nopeuttaa tekoälyn tutkimusta, koulutusta ja käyttöönottoa Suomessa. Uusi yhteistyö tarjoaa tutkijoille paremmat valmiudet kehittää laskennallisesti vaativia tekoälysovelluksia tutkimuksen ja teollisuuden käyttöön.

FCAI:n ja NVIDIAn yhteinen NVAITC-tutkimuskeskus aloittaa toimintansa kesäkuussa. Keskuksen ansiosta tekoälytutkijat pääsevät hyödyntämään NVIDIAn asiantuntemusta grafiikkasuorittimien (GPU) ja tekoälyohjelmistojen tehokkaasta hyödyntämisestä tekoälysovelluksissa, ja NVIDIA osallistuu tiiviimmin FCAI:n tutkimukseen. Mukana yhteistyössä on myös CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy, joka tarjoaa tutkijoiden käyttöön huomattavan määrän laskentakapasiteettia Kajaanissa sijaitsevasta datakeskuksestaan.

NVIDIAn grafiikkasuorittimia käytetään erityisesti tekoälymallien opettamiseen ja mallien soveltamiseen käytännössä. Uusi NVAITC-keskus pystyy auttamaan etenkin sellaisia tutkimushankkeita, jotka tarvitsevat erityisen paljon laskentatehoa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lääketieteeseen tai älykaupunkeihin liittyvät tekoälysovellukset. 

– Tekoälyä voi soveltaa lähes mihin tahansa aiheeseen. Tieteellisen läpimurron tekeminen voi kuitenkin edellyttää niin suuren data-aineiston käsittelyä, että ilman NVAITC-keskuksen tukea tutkijat eivät pystyisi sitä tekemään. Teknologiatoimittajana NVIDIAlla on syvällistä osaamista GPU-pohjaisista järjestelmistä, joihin kaikilla tekoälytutkijoilla ei ole vielä pääsyä, sanoo tietojenkäsittelytieteen professori Keijo Heljanko FCAIsta.

– Tutkijat ja yritykset ympäri maailmaa hyödyntävät NVIDIAn laskenta-alustaa tekoälyratkaisujen kehittämisessä. Yhteistyömme FCAI:n kanssa vauhdittaa tekoälytutkimusta Suomessa ja tukee paikallisia toimijoita, jotka vetävät jo nyt hienoja tutkimusprojekteja, sanoo NVIDIA NVAITC:n johtaja Simon See.

– CSC:llä on tärkeä rooli NVAITC-keskuksen toiminnassa, koska pystymme tarjoamaan tutkijoiden käyttöön merkittävän GPU-kapasiteetin ja asiantuntijatuen tekoälypohjaisten suurteholaskentaympäristöjen hyödyntämiseen. Hankkeen avulla voidaan kasvattaa suomalaista tekoälyosaamista ja kehittää uusia ohjelmistoja. Samalla lisätään yhteistyötä teknologiatoimittajan ja tutkijoiden välillä. Tämä parantaa tutkimuksen resursseja ja kouluttaa lisää tekoälyosaajia, sanoo Kimmo Koski, CSC:n toimitusjohtaja.

FCAI on Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoima osaamiskeskus,  joka kokoaa yhteen suomalaista tekoälytutkimusta. NVIDIA AI Technology Center -keskuksia on ennestään Luxemburgissa ja Italiassa sekä useissa Aasian maissa.

– Näissä keskuksissa tehtävä tutkimus edellyttää huippuosaamista tekoälyssä. FCAI:n tekoälyosaamiselle on kunnianosoitus saada olla mukana luomassa yhtä ensimmäisistä Eurooppaan perustettavista NVAITC-keskuksista, sanoo FCAI:n johtaja, akatemiaprofessori Samuel Kaski Aalto-yliopistosta. 

Lisätiedot: 

Suomen tekoälykeskus FCAI
Keijo Heljanko
Tietojenkäsittelytieteen professori, Helsingin yliopisto
keijo.heljanko@helsinki.fi

NVIDIA
Emilia Beisswenger
Sr. PR Manager
+49 173 176 81 31
ebeisswenger@nvidia.com 

CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy 
Kimmo Koski
Toimitusjohtaja 
+358 9 457 2001
kimmo.koski@csc.fi