Professori Mikko Ritalalle Kemian Seurojen palkinto 2021

Kemian Päivien Säätiön hallitus on myöntänyt vuoden 2021 Kemian Seurojen palkinnon professori Mikko Ritalalle.

Palkinto on tunnustus Mikko Ritalan suurista ansioista epäorgaanisen materiaalikemian, erityisesti ohutkalvojen ja nanomateriaalien tutkimuksessa sekä kemian seurojen toiminnassa. Palkinto luovutettiin Ritalalle Kemian Päivillä verkkotapahtumassa 28.4.2021.

Professori Ritala on Suomen eturivin kemian tutkijoita, jolla on 30 vuoden kokemus ohutkalvojen ja nanomateriaalien kemian tutkimuksesta. Hän on erityisesti keskittynyt atomikerroskasvatuksen (ALD) kemian tutkimukseen ja on sillä alalla maailman johtavia tutkijoita. Uuden kemian ja ALD-prosessien kehittäjänä hän on yksi maailman johtavista  tutkijoista. Hänen julkaisutuotantonsa käsittää yli 500 alkuperäisjulkaisua, jotka ovat keränneet niin runsaasti viittauksia, että hän kuuluu Web of Sciencen nimeämään ”Highly Cited Scientistien” joukkoon. Ritalan ryhmässä on tehty lukuisia atomikerroskasvatuksen alan peruslöydöksiä ja niistä on tehty paitsi tieteellisiä julkaisuja myös kymmenittäin patentteja.

Ritala johtaa HelsinkiALD tutkimusryhmää sekä ALD Center Finland -tutkimusinfrastruktuuria, joka on juuri valittu kansalliseksi infrastruktuuriksi. Ritala on vastaanottanut aiemminkin huomattavia kotimaisia ja ulkomaisia palkintoja.

Kemian Seurojen palkinto myönnetään vuorotellen yliopistojen ja teollisuuden edustajille. Yliopistojen edustajia palkittaessa kiinnitetään huomiota myös palkittavan ansioihin kemian seurojen toiminnassa. Professori Ritala on erittäin ansioitunut myös tällä saralla toimittuaan pitkään Suomen Kemian Seuran ja Suomalaisten Kemistien Seuran hallituksissa.  

Kemian Seurojen palkinto on taiteilija Pirkko Nukarin pronssiveistos Varpuspöllö.  Pirkko Nukari on osallistunut moniin näyttelyihin, viimeaikaisista näyttelyistä mainittakoon Tasavallan presidentin kutsunäyttely Kultarannassa 2013

Lisätietoja: