Professori Ilmo Kukkosen muotokuva paljastettiin Kumpulassa

Kiinteän maan geofysiikan professori Ilmo Kukkosen muotokuvan on toteuttanut valokuvaaja, taiteen tohtori Pekka Luukkola ja muotokuvan vastaanotti kansleri Kaarle Hämeri paljastustilaisuudessa 4.10.2024.

Ilmo T. Kukkonen (s. 1956) suoritti tohtorin tutkinnon 1989 Teknillisestä korkeakoulusta. Vuosina 1982-2012 hän työskenteli Geologian tutkimuskeskuksessa ja vuodesta 2013 alkaen Helsingin yliopiston kiinteän maan geofysiikan professorina ja on nyt siirtynyt eläkkeelle. 

Ilmo Kukkonen tunnetaan yhtenä johtavista geotermisen tutkimuksen aisantuntijoista maailmalla. Kukkosella on myös laaja kokemus kansainvälisistä tieteellisistä syväreikähankkeista, kairanreikägeofysiikasta ja heijastusluotaustutkimuksista sekä geotermisistä syväreikähankkeista Suomessa. 

Hän on johtanut ja koordinoinut suuria geotieteellisiä heijastusluotaus- (FIRE 2001-2005 ja HIRE 2007-2009) ja syväporaushankkeita (Outokumpu Deep Drilling Project 2004-2010). 

Outokummun syväreiän kairausnäyte on kuvattu myös muotokuvaan. Outokummun syväreikä oli aikanaan Suomen syvin ja sieltä saadut näytteet ovat tarjonneet materiaalia vuosikausiksi ja se on herättänyt myös median kiinnostusta: Linkki Ylen haastatteluun vuodelta 2013. 

Kukkonen on toiminut kansallisen geofysikaalisten instrumenttien verkoston ja laitepoolin projektin puheenjohtajana (FLEX-EPOS 2020-2024) sekä toiminut ST1 Deep Heat Otaniemen syväreikähankkeen tieteellisenä neuvonantajana. Pitkäaikaisena kiinteän maan geofysiikan opettajana hänellä on ollut keskeinen rooli nuorten geofyysikoiden ja uusien tutkijoiden kouluttajana.

 Ilmo Kukkosella on ollut useita kotimaisia ja kansainvälisiä luottamustehtäviä. Kukkonen on toiminut IASPEI:n International Heat Flow Commissionin ja Suomen kansallisen litosfäärikomitean (ILP) pitkäaikaisena jäsenenä ja puheenjohtaja. Kukkonen on myös toiminut Suomen edustajana International Continental Scientific Drilling Program -ohjelman toimeenpanevassa komiteassa. Kukkonen on konsultoinut yrityksiä kaivostoiminnan, mineraalien etsinnän, geotermisen energian ja ydinjätteen loppusijoituksen aloilla. Hänen tämänhetkisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat Fennoskandian matalan lämpötilan termokronologia, supersyvien geotermisten kaivojen tieteelliset sovellukset ja ydinjätteen loppusijoitustutkimukset.