Mobiililaitteiden liikkeentunnistusta käsitellyt tutkimus palkittiin aikaa kestäneenä pioneerityönä

Tietojenkäsittelytieteen tutkijoiden Petteri Nurmen, Samuli Hemmingin ja Sasu Tarkoman kymmenen vuotta sitten julkaistu tutkimus liikkeentunnistuksesta mobiililaitteilla on saanut arvostetun SenSys Test of Time -tunnustuksen.

Kymmenen vuotta sitten julkaistu tutkimus Accelerometer-Based Transportation Mode Detection on Smartphones on saanut SenSys Test of Time -tunnustuksen. Se julkistettiin ACM SenSys -konferenssissa Istanbulissa marraskuussa 2023.

Palkitseminen tarkoittaa, että aikanaan SenSys 2013 -konferenssissa julkaistua tutkimusta pidetään alallaan uraauurtavana. Sen katsotaan auttaneen sulautetun laskennan ja tietoliikenteen tutkimusta sekä käytännön sovelluksia eteenpäin. Perusteluissa vaikutti myös tutkimuksen yhteiskunnallinen merkitys, kuten käytännön vaikutus ihmisten elämään.

Tietojenkäsittelytieteen professori Petteri Nurmi pitää tunnustusta arvossa.

– On aina hienoa, jos omaa tutkimusta palkitaan. Mutta on erityisen hienoa kuulla, että oma tutkimuspaperi on korkealle arvostettu kymmenenkin vuoden jälkeen. Se ei ole tällä alalla ihan jokapäiväistä, Nurmi sanoo.

Puhelin tunnistaa, miten liikut

Tutkimus käsitteli sitä, miten älypuhelimien kiihtyvyysmittareista kertyvän datan avulla voi tunnistaa, liikkuuko ihminen kävellen vai jollain kulkuneuvolla. Menetelmä pystyi myös erottamaan erilaiset kulkuneuvot toisistaan.

Kun tutkimus kymmenen vuotta sitten julkaistiin, Nurmi arvioi, että se avulla olisi mahdollista esimerkiksi mallintaa ihmisten liikennekäyttäytymistä. Tätä tietoa voisi sitten käyttää pohjana uudenlaisille mobiilisovelluksille, kuten seuraamaan julkisen liikenteen häiriöitä tai auttamaan autoilijoita ajamaan taloudellisemmin. Näin on käynytkin.

– Erilaisten kiihtyvyyssensorien ja -mittarien käyttö on arkipäiväistynyt ja niitä käytetään nykyään laajasti liiketietojen analysoinnissa. Myös matkapuhelimissa on nykyään aiempaa kehittyneempiä liiketietojen analyysiominaisuuksia, Nurmi kertoo.

Nurmen mukaan myös liikkeistämme kertyvän tiedon soveltaminen ja tähän liittyvät laitteet ovat monipuolistuneet kymmenessä vuodessa.

– Silloin liiketiedon tunnistaminen matkapuhelimilla oli vielä alkuvaiheissaan. Matkapuhelimen asentohan vaihtelee, mikä tekee liiketiedon analyysista vaikeaa. Tästä on nyt siirrytty aikaan, jossa analyysia voidaan tehdä kaikenlaisilla laitteilla. Sovellusalueita on nykyään jo niin paljon, että kehityksessä on vaikea pysyä mukana. Itse olemme hyödyntäneet menetelmiämme älykelloissa ja vedenalaisissa kommunikaatiossa, Nurmi kertoo.

Koko tutkimusalan hyödyttämisen lisäksi tutkimuksen pohjalta on syntynyt myös kaupallista toimintaa.

Julkaisu:

Hemminki, S., Nurmi, P., & Tarkoma, S. (2013). Accelerometer-based transportation mode detection on smartphones. Article 13. Presented at the Proceedings of the 11th ACM Conference on Embedded Networked Sensor Systems, Roma, Italy. doi:10.1145/2517351.2517367