Gizem Akman väittelee aiheesta Yksityisyyden säilyttäminen ja mobiilisuus todennus- ja avaimenvaihtoprotokollissa

FM Gizem Akman väittelee perjantaina 25.10.2024 aiheesta Yksityisyyden säilyttäminen ja mobiilisuus todennus- ja avaimenvaihtoprotokollissa. Väitöskirjatyö on osa Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osastolla ja Secure Systems -ryhmässä tehtävää tutkimusta.

FM Gizem Akman puollustaa väitöskirjaansa"Privacy and Mobility Aspects in Authentication and Key Agreement Protocols" perjantaina 25.10.2024 klo 13 Helsingin yliopiston Exactum-rakennuksen auditoriossa B123 (Pietari Kalmin katu 5, 1. kerros). Vastaväittäjänä toimii professori Keith M. Martin (Royal Holloway, University of London, Iso-Britannia) ja kustoksena professori Valtteri Niemi (Helsingin yliopisto). Väitöstilaisuus pidetään englanniksi. Väitöstilaisuutta voi seurata suorana verkkolähetyksenä osoitteessa https://video.helsinki.fi/unitube/live-stream.html?room=l10.

Gizem Akmanin väitöskirja on osa Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osastolla ja Secure Systems -ryhmässä tehtävää tutkimusta. Väitöskirjan ohjaajana on toiminut professori Valtteri Niemi (Helsingin ylipisto).

Yksityisyyden säilyttäminen ja mobiilisuus todennus- ja avaimenvaihtoprotokollissa

Mobiiliviestintäteknologiat ovat digitalisaation nopean kehityksen kulmakiviä. Viidennen sukupolven (5G) mobiiliverkot tarjoavat saumattoman viestinnän ja yhteydenpidon. 5G:n ohella uudet teknologiat, kuten esineiden internet (IoT) ja mobiilireunalaskenta (MEC), kasvattavat tuotetun datan määrää eksponentiaalisesti.

Vaikka uudet teknologiat helpottavat elämää, ne luovat myös haasteita arkaluontoisten tietojen turvallisuuden ja yksityisyyden takaamisessa. Turvatoimet ovat ratkaisevan tärkeitä tiedon keräämisessä, siirtämisessä, käsittelyssä ja tallentamisessa. Väitöskirjassa käsitellään yksityisyyttä säilyttävien ja turvallisten todennus- ja avaimenvaihtoprotokollien tarjoamista mobiiliverkkosovelluksille hyödyntäen olemassa olevia mobiilijärjestelmiä ja -palveluita. Asiaa tutkitaan useissa skenaarioissa. Tutkimus noudattaa suunnittelutieteellisen tutkimuksen metodologiaa.

Useampaa SIM-korttia hyödyntävää mobiililaitetta tutkitaan asetelmassa, jossa yhtä SIM-korttia käytetään ensisijaisiin palveluihin ja toista korttia standardoituihin ”Authentication and Key Management for Applications” (AKMA) -palveluihin. Tutkimuksen tarkoituksena on mahdollistaa AKMA-palvelujen käyttö rinnakkain ensisijaisten palveluiden kanssa ja keskeyttämättä niitä. 

Toiseksi työssä tutkitaan käyttäjän yksityisyyden parantamista, kun 5G-verkoissa hyödynnetään reunalaskentaa. Tutkimus aloitetaan listaamalla mobiilin reunalaskennan (MEC) yksityisyysvaatimukset. Sen jälkeen kehitetään yksityisyyttä säilyttäviä pääsyprotokollia, jotka soveltuvat sekä paikallaan pysyville että liikkuville käyttäjille. Yksi näistä protokollista hyödyntää tutkimuksessa kehitettyä yksityisyyttä parantavaa versiota AKMA-palvelusta. 

Kolmanneksi väitöskirjassa kehitetään turvallisia ja yksityisyyttä säilyttäviä menetelmiä autonomisia ajoneuvoja hyödyntäville autonvuokraussovelluksille. Työssä esitellään yksityisyyttä säilyttävät protokollat matkustajaryhmän muodostamista ja matkustajien noutopaikan valintaa varten.

Neljänneksi työssä tutkitaan todennuksessa ja avaintenvaihdossa käytettyjen salaisten avainten pilkkomista eri laitteissa säilytettäviin osiin. Tarkoituksena on vähentää avainten paljastumisriskiä ja lisätä kontrollia niihin. Tähän tarkoitukseen kehitetyn protokollan ja muidenkin väitöskirjatutkimuksessa kehitettyjen protokollien verifiointi tehdään ProVerif-työkalulla.

Väi­tös­kir­jan saa­ta­vuus

Väitöskirjan elektroninen versio tulee olemaan saatavilla Helsingin yliopiston avoimessa julkaisuarkistossa Heldassa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-84-0714-0.

Painettuja väitöskirjoja voi tiedustella väittelijältä itseltään: gizem.akman@helsinki.fi.