Euclid-teleskooppi aloittaa taivaan kartoituksen

Kesällä avaruuteen laukaistun avaruusteleskoopin käyttöönotto ei sujunut täysin ilman yllätyksiä, mutta nyt pimeän aineen jäljitys voi alkaa.

Euroopan Avaruusjärjestön Euclid-avaruusteleskooppi laukaistiin avaruuteen 1. heinäkuuta 2023. Ensimmäiset kuukaudet on käytetty teleskoopin mittalaitteiden testaamiseen. Seuraavien kuuden vuoden kuluessa teleskoopin on tarkoitus kartoittaa yli kolmannes taivaasta ja kuvata vähintään 1,5 miljardia galaksia.

Euclidin erityinen vahvuus on sen laajassa kuva-alassa: yhdellä otoksella saadaan kuvatuksi 50000 kohdetta, suuri osa niistä hyvin kaukaisia ja himmeitä. Kerätyn havaintodatan perusteella kyetään rakentamaan maailmankaikkeuden rakenteesta kolmiulotteinen kartta, joka kattaa maailmankaikkeuden kehityshistorian 10 miljardin vuoden päähän menneisyyteen.

Euclidin mittalaitteiden käyttöönotto ei sujunut täysin ilman yllätyksiä. Testien aikana havaittiin, että näkyvän valon alueella toimivaan kameraan (VIS-instrumentti) vuotaa pieni määrä auringonvaloa tietyissä teleskoopin asennoissa, mikä heikentää kuvien laatua. Ongelman ratkaisemiseksi kartoitusohjelma oli suunniteltava kokonaan uudelleen, siten että hajavalon osuminen mittalaitteille vältetään.

Tänään, 14. helmikuuta, Euclid on valmis aloittamaan varsinaisen mittausohjelmansa. Ensimmäisen vuoden aikana kartoitetaan 15 % kohteena olevasta alueesta. Tietyt pienet osat taivaasta kartoitetaan erityisen tarkasti, ja näihin “deep survey” -alueisiin käytetään 10 % mittausajasta. Ensimmäiset tulokset näistä tarkan kartoituksen alueista julkaistaan keväällä 2025. 

Lisätietoa

Ready, set, go! Euclid begins its dark Universe survey (14.2.2024)

Ensimmäiset Euclidin kuvat tähtitaivaasta saatu (7.11.2023)

Pimeää energiaa jäljittävä avaruusteleskooppi laukaistiin avaruuteen (21.6.2023)