Y Science järjestetään 1.12. Slushin virallisena oheistapahtumana klo 12–16 Messukeskuksen konferenssisiivessä.
Hybridimuodon ansiosta osallistujat voivat seurata koko ohjelmaa myös etänä ja sopia virtuaalitapaamisia koko Slush-viikon ajaksi.
Osallistuminen Y Science -tapahtumaan edellyttää rekisteröitymistä, ja tähän mennessä mukaan onkin jo ilmoittautunut yli 400 henkilöä.
Tapahtuman FoodTech & AgriTech osiossa Viikki Food Design Factoryn ”Idättämö” esihautomo-ohjelmaan osallistuvat neljä tiimiä pitchaavat ruokajärjestelmän murrokseen liittyvät innovaatioaihionsa yleisölle sekä asiantuntijaraadille, joka valitsee palkittavaksi parhaan idean.
– Viikki Food Design Factoryn Idättämö -esihautomon tehtävä on tukea tiedelähtöisten keksintöjen tuotteistusta ruoka- ja maatalousaloille kartuttamalla keksijätiimien kaupallistamisen osaamista. Yhteistyö Y Sciencen kanssa on täydellinen liitto meille. Sen avulla Idättämö -esihautomon keksijätiimit pääsevät Slushin hengessä tositoimiin ja saavat mahdollisuuden pitchata ratkaisuaan erittäin kovan luokan tuomaristolle monisatapäisen yleisön edessä, iloitsee
Asiantuntijaraadissa ovat mukana
- Maija Tenkanen, professori, Helsingin yliopisto (biotuotannon kemia), MMTDK
- Juha Helenius, professori, Helsingin yliopisto (agroekologia), MMTDK
- Reetta Kivelä, työelämäprofessori, MMTDK
Raadissa on mukana myös pohjoismaiden tärkeimpiä ruokasektorin startupeihin erikoistuneita pääomasijoittajia
- Ilkka Kivimäki Maki VC
- Lauri Reuter Nordic Food Tech VC
- Louise Heiberg PINCistä.
Puhujina tilaisuudessa ovat myös pääomasijoittaja Thomas Bacon Maki.vc:ltä, teknologiajohtaja Outi Mäkinen Nordic Umami Companylta sekä perustaja Mari Granström Origin by Oceanilta.
Pitchauskisaan osallistuvat tiimit
Oleo / Fabio Valoppi
FoodTech-ratkaisu, joka tuottaa elintarviketeollisuudelle uudenlaisia kasviperäisiä rasvoja eläinrasvojen ja palmuöljyn korvaajiksi ja painonhallintaan. Teknologia perustuu materiaali-, elintarvike- ja ravitsemustieteellisiin menetelmiin, joita on tutkittu ja kehitetty Helsingin yliopistossa.
CompactGrowth / Panu Miettinen
AgriTech-ratkaisu korkeiden kasvien sisäviljelyyn. Ratkaisu mahdollistaa nykyistä paljon monipuolisempien kasvilajien vertikaalikasvatuksen kerrosviljelyssä. Ratkaisun taustalla on Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden useiden vuosien tutkimuskokemus tuotantokasveista ja kasvihuoneteknologiasta.
Mäsli / Pauliina Piuhola
FoodTech-ratkaisu, joka tuottaa runsaskuituista ja hyvänmakuista viljapohjaista raaka-ainetta panimoteollisuuden hyödyntämättömistä sivutuotteista. Teknologia perustuu fermentointimenetelmään, joita on tutkittu ja kehitetty mm. Helsingin yliopistossa.
Natinrec / Dmitry Gradov
FoodTech-ratkaisu entistä tehokkaampaan kasviperäisten raaka-aineiden uuttamiseen elintarviketeollisuuteen. Ratkaisun avulla voidaan tuottaa arvokkaita ainesosia aiempaa edullisemmin. Teknologia perustuu ultraääniteknologiaan, jota on tutkittu ja kehitetty LUT-yliopistossa.
Y Science tuo elämäntieteet Slushiin
Neljättä kertaa järjestettävä Y Science -tapahtuma kokoaa Slushiin koko elämäntieteiden yhteisön tutkijoista, startup-yrityksistä ja sijoittajista opiskelijoihin ja kaikkiin tutkimuksen kaupallistumisesta kiinnostuneisiin tahoihin. Samalla tapahtuma innoittaa konkreettisiin tekoihin yhteiskunnan hyväksi. Tänä vuonna Helsingin yliopiston Helsinki Institute of Life Sciences (HiLIFE) -yksikkö on yhdessä SynBio Powerhouse -ekosysteemin, Health Capital Helsinki -hankkeen ja Viikki Food Design Factory -osaamiskeskuksen kanssa suunnitellut ohjelman, jonka kiehtovien puheenvuorojen ja startup-myyntipuheiden aiheet vaihtelevat laajasti terveydestä ja lääketeollisuudesta biotekniikan ja kestävyyden kautta elintarvike- ja maataloustekniikkaan.
– Elämäntieteiden tutkimus tuottaa keinoja vastata polttavimpiin maailmanlaajuisiin haasteisiin, joista koronaviruspandemia on yksi konkreettinen esimerkki. HiLIFE:llä on etuoikeus ja velvollisuus tukea siirtymää huippututkimuksesta innovaatioihin ja konkreettisiin ratkaisuihin. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että Y Science on tullut kansainvälisesti tunnetuksi näiden toimintojen esittelytilana sekä paikkana, jossa tutkijat ja yritykset pääsevät vuorovaikutukseen keskenään, sanoo HiLIFE-instituutin johtaja Olli Silvennoinen.