– Olemme todella iloisia, että ohjelman alueellinen ja valtakunnallinen merkitys on nähty tärkeänä. Olemme selkeästi tekemässä oikeita asioita, iloitsee tiedekunnan dekaani Ritva Toivonen.
Syksyllä 2026 käynnistyvässä uudessa maisteriohjelmassa koulutetaan asiantuntijoita, jotka pystyvät ratkaisemaan esimerkiksi luonnonvarojen kestävän käytön ja ruoantuotannon haasteita. Ohjelma soveltuu kaikille alemman korkeakoulututkinnon suorittaneille, jotka ovat kiinnostuneita yhdistämään teknologiaa ja uusiutuvien luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Ohjelman keskeistä sisältöä ovat uudet teknologiat, kuten automaatio, robotiikka, tekoäly, uudet raaka-aineet ja niiden tehokas sekä kestävä käyttö, tuotantoratkaisut ja -järjestelmät sekä mittaus- ja paikannusteknologiat, yhdistyneenä ymmärrykseen kestävyydestä.
– Haluamme luoda koulutusohjelman, joka houkuttelee myös kansainvälisiä opiskelijoita ja ammattikorkeakouluopiskelijoita, ja tarjota heille mahdollisuuden jatkaa maisteriohjelmassamme alemman korkeakoulututkinnon jälkeen, kertoo ohjelman koordinaattori Ville Luoma.
Ohjelman erityispiirteenä on kiinteä yritys- ja työelämäyhteistyö, joka tarjoaa opiskelijoille arvokkaita käytännön kokemuksia ja kontakteja työelämään. Yritykset pääsevät jakamaan tietotaitoaan tulevaisuuden osaajille ja kehittämään uusia innovaatioita yhdessä koulutusohjelman toimijoiden kanssa esimerkiksi tutkimushankkeissa.
Ohjelman yhteistyökumppaneita ovat alkuvaiheessa Satakunnan alue sekä tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio Pyhäjärvi-instituutti. Satakunnassa on vahvaa osaamista ja laaja yrityskenttä ruoka- ja metsäjärjestelmien aloilla. Pyhäjärvi-instituutin elintarviketalouden ja ympäristöalan osaaminen sekä tuntemus ja kontaktit Satakunnan alueella tukevat koulutusohjelman suunnittelu- ja toteutustyötä merkittävästi. Koulutusohjelmaan sisältyy intensiivijaksoja, jotka toteutetaan Satakunnan alueella.
– Tavoitteena on, että toiminta laajenee kattamaan koko Suomen muuan muassa yritysyhteistyön ja opiskelijaharjoittelujen osalta. Pilottijakson jälkeen ohjelmasta pyritään kehittämään laaja-alainen ja koko Suomea sekä sen kilpailukykyä hyödyttävä kokonaisuus, kertoo Luoma.
Työelämäyhteistyön tavoitteena on integroida opiskelijat suomalaiseen työelämään ja tarjota heille mahdollisuuksia harjoittelupaikkoihin, opinnäytetöihin ja kesätyöpaikkoihin maakunnan yrityksissä. Ohjelmaan pyritään rakentamaan myös yhteistyötä Helsingin yliopiston ja ammattikorkeakoulujen välillä.
Ensimmäisenä vuonna ohjelmassa aloittaa 50 opiskelijaa, minkä jälkeen määrää kasvatetaan asteittain kohti sadan uuden opiskelijan vuositavoitetta. Ohjelma on opiskelijoille kaksivuotinen ja 120 opintopisteen laajuinen.