Isossa kuvassa maisteriohjelmahanke liittyy Petteri Orpon hallituksen tavoitteeseen kaksinkertaistaa Suomen ruokavienti vuoteen 2031 mennessä.
– Jotta hallitustavoite voidaan saavuttaa, tarvitsemme Suomeen ruokaviennin monitieteisiä asiantuntijoita, jotka kehittävät elintarvikealan kansainvälistä liiketoimintaa. Tähän liittyy yritysten tämänhetkisiä lyhyen aikajänteen tarpeita, mutta ohjelman avulla katsotaan pidemmälle tulevaisuuteen, kertoo projektin vetäjä, yliopistonlehtori Sari Ollila.
Maisteriohjelmasta valmistuneet uskaltavat myös tarttua haastaviin tutkimusaiheisiin, niin yritys- kuin yliopistokentällä.
Ohjelma on jo herättänyt kiinnostusta
– Suunnittelussa korostuvat kilpailukykyiset sisällöt, jotka ovat houkuttelevia ja mahdollistavat kiinnostavia urapolkuja. Ohjelma onkin jo herättänyt kiinnostusta opiskelijoiden joukossa, sanoo Janna Pietikäinen, Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan koulutuksesta vastaava varadekaani.
Hankkeessa työstetään englanninkielisen maisteriohjelman opintorakenne, toteutetaan pilottiopetusta, markkinoidaan, etsitään rahoitusta ja rakennetaan kumppanuusverkostoa. Syksyllä 2026 alkavat ensimmäiset pilottikurssit. Tavoitteena on ensimmäisten opiskelijoiden sisäänotto syksyllä 2027.
Tutkinnon laajuus on 120 opintopistettä, ja opintojen kesto on kaksi vuotta kokoaikaisesti opiskellen. Tarkemmat hakuohjeet ja -kriteerit ilmoitetaan myöhemmin.
Hankerahoituksesta vastaavat maa- ja metsätalousministeriö, Ruokavirasto ja Helsingin yliopisto.
Lisätietoja
- Sari Ollila, projektin vetäjä, Helsingin yliopisto, sari.ollila@helsinki.fi, 050 415 119
- Laura Tikkanen, projektisuunnittelija, Helsingin yliopisto, laura.m.tikkanen@helsinki.fi, 050 3073818
- Janna Pietikäinen, maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan opetuksesta vastaava varadekaani, Helsingin yliopisto, janna.pietikainen@helsinki.fi, 050 318 2313