Mitä tutkit?
Elintarviketieteissä kehitetään tapoja tuottaa maistuvaa, terveellistä ja turvallista ruokaa sekä taata ruoan säilyvyys käyttöön saakka. Tutkimme uusia, ympäristön kannalta kestäviä raaka-aineita sekä niiden tuotantoa ja käyttöä ruoassa. Selvitämme esimerkiksi, kuinka ruoan rakennetta, makua ja ravintoainepitoisuuksia voidaan parantaa.
Tutkimuksen avulla voidaan myös vähentää ruokahävikkiä. Esimerkiksi valmiit kasvissekoitukset helpottavat arkea ja lisäävät kasvisten käyttöä, mutta voivat aiheuttaa hävikkiä, jos säilyvyys ei ole riittävä. Kehitämme pakkauksia ja prosessointitapoja, joilla taataan kasvisten säilyvyys ja minimoidaan hävikkiä.
Mihin ja miten tutkimuksesi aihe vaikuttaa?
Elintarviketieteet vaikuttavat merkittävästi ruokaturvaan sekä ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin. Ruokaturva korostuu erityisesti nyt, kun viljelypinta-ala pienenee ilmastonmuutoksen myötä, sääolosuhteet muuttuvat epävakaammiksi ja väestö kasvaa. Tutkimuksemme tukee kotimaisen ruoantuotannon jatkuvuutta.
Ihmisten hyvinvoinnin kannalta ruoan on tarjottava kaikki tarvittavat ravintoaineet, oltava turvallista ja säilyvää. Samalla pyrimme vähentämään ruoan tuotantoon kuluvia resursseja ja sen ympäristökuormitusta. Kasvisten käytön lisääminen on sekä ympäristön että terveyden kannalta tärkeää, mutta se onnistuu vain, jos ruoka on herkullista ja houkuttelevaa.
Mikä alallasi inspiroi sinua erityisesti juuri nyt?
Minua inspiroi erityisesti elintarvikealan vahva yhteinen tahto kehittää entistä maukkaampia kasvipohjaisia ruokia. On innostavaa nähdä, että kasvipohjaisia tuotteita tulee markkinoille yhä enemmän ja ne vastaavat entistä paremmin kuluttajien tarpeisiin.
Sienet ja niiden rihmastot ovat minulle tärkeä tutkimuskohde, jossa riittää tutkittavaa ja löydettävää. Sienet tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia uusien innovaatioiden ja raaka-aineiden kehittämisessä. On myös hienoa nähdä, miten opiskelijat ovat innostuneet tästä aiheesta. Nuorten into ja halu edistää muutosta ovat merkittävä voimavara, joka vie tutkimusta ja alaa eteenpäin.
Kirsi Mikkonen on elintarviketieteen professori maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.