Moni lahopuusta riippuvainen laji on uhanalaistunut. Metsäluonnon monimuotoisuutta voidaan tukea lisäämällä metsiin lahopuuta ja ylläpitämällä lahopuujatkumoa esimerkiksi tekopökkelöillä.
Tekopöly-projektissa tutkittiin tekopökkelöitä käyttävää lajistoa (linnut, sienet ja pistiäiset) ja selvitettiin, millaiset tekopökkelöt ovat lajistolle hyödyllisimpiä.
Tekopökkelö on pääte- tai harvennushakkuussa muutaman metrin korkeudelta katkaistu elävä puu, joka jätetään pystyyn lahoamaan. Kuva: Heidi Björklund.
Tekopölyn ja muiden tutkimustulosten perusteella metsänomistajille ja metsäalan toimijoille julkaistiin marraskuussa 2023 oppaat tekopökkelöiden tekemisestä talousmetsissä.
Tekopöly oli Metso-hanke, johon osallistuivat Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Jyväskylän yliopisto, Metsä Group ja Bioname Oy.
Projektia tukivat maa- ja metsätalousministeriö, Vuokon Luonnonsuojelusäätiö, Suomen Biologian Seura Vanamo ry, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Aikon Kartano ja Akkula sekä yhteistyön merkeissä Pölymetsä-hanke.