Metso-petolintuhanke

Metso-petolintuhankkeessa (2016–2018) edistettiin keinoja, joilla tuetaan metsäpetolintujen esiintymistä talousmetsämaisemassa. Hankkeessa julkaistiin ohjeet haukan pesäpaikan huomioinnista ja sopivien pesäpuiden säästämisestä talousmetsissä.
Säästä haukan pesäpaikat

Varttuneen metsän petolinnut kanahaukka, hiirihaukka ja mehiläishaukka ovat vähentyneet Suomessa. Talousmetsissä on vähän niille sopivia pesäpuita ja pesämetsiä katoaa hakkuissa. Pesäpaikat huomioimalla tuetaan monimuotoisuutta, sillä etenkin kanahaukan valitsemalta pesäpaikalta löytyy usein suojelunarvoisia metsälajeja.

Kuvassa hiirihaukan poikaset männyn tuulenpesään rakennetussa pesässä. Havupuiden tuulenpesät kannattelevat hyvin haukanpesiä. Kuvaaja: Pasi Makkonen.

Tutkimustulokset

Hankkeessa tutkittiin myös kanahaukan pesäpaikkojen elinympäristöjä ja paikannettiin haukalle sopivia pesämetsiä Keski-Suomessa. Niiden hakkuita seurattiin jatkotutkimuksessa.

Yhteistyö ja tukijat

METSO-petolintuhankkeeseen osallistuivat Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Suomen metsäkeskus, Jyväskylän yliopisto ja petolinturengastajat. Hanketta rahoitti ympäristöministeriö.

Lisätietoa
Uutinen 28.6.2017: Haukkojen pesintää turvataan uusilla metsänkäsittelyohjeilla

Metsissä pesivät haukat ovat viime vuosikymmeninä vähentyneet. Petolintuasiantuntijoiden ja Suomen metsäkeskuksen laatimat uudet ohjeet auttavat turvaamaan haukkojen pesintää talousmetsissä. Ohjeet on tarkoitettu metsäammattilaisille ja metsänomistajille. Ne on luotu Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen koordinoimassa metsäpetolintuhankkeessa, joka on osa METSO-monimuotoisuusohjelmaa.