Stabiili-isotooppianalyysit

Ajoituslaboratoriossa tehdään aktiivista stabiili-isotoppitutkimusta. Teemme isotooppimäärityksiä myös analyysipalveluna sekä sisäisille että ulkoisille asiakkaille. Erityisosaamistamme ovat luusto- ja puunlustonäytteiden analytiikka. Olemme yksi maailmanlaajuisesti harvoista laboratorioista, joka tarjoaa luustonäytteiden fosfaatin δ18O-analyysipalvelua vuosien kokemuksella.
Ympäristön ja elämän historiaa isotoopeilla

Maapallo ja sen eliöt koostuvat pääosin alkuaineiden pysyvistä eli stabiileista isotoopeista.  Stabiilien isotooppien suhteisiin tallentuu tietoa näytteen alkuperästä, sen muodostumiseen vaikuttaneista olosuhteista ja fysikaalisista sekä kemiallisista prosesseista. Ne kertovat mm. menneisyyden ilmastonmuutoksista, rautakauden ihmisten ravinnosta ja elintavoista termiiteistä mammutteihin.

Rutiinianalyysipalvelut

Stabiili-isotooppimäärityksiä tehdään ennen kaikkea tieteellisille tutkimushankkeille, mutta aikataulujen salliessa palvelemme mielellämme myös muita, ei-akateemisia asiakkaita. HUOM! Emme analysoi isotooppileimattuja näytteitä.

Isotooppianalyysit

Esikäsittelyt ja eristykset

 • analyysipunnitus mikrovaa’alla
 • näytteen kuivatus (lämmin/kylmäkuivaus)
 • näytteen jauhatus
 • karbonaatinpoisto sedimentistä
 • selluloosan erotus puulastuista
 • kollageenierotus luustonäytteistä
 • fosfaattierotus luustonäytteistä

Jos tarvitsemaasi palvelua ei mainita palvelulistassamme, ota meihin yhteyttä stableisotopes@helsinki.fi ja kerro projektistasi. Uusia menetelmiä voidaan kehittää ja ottaa käyttöön etenkin laajempien tieteellisten yhteistyöprojektien kautta.

Hinnat ja aikataulut

Hinnastossamme listatut hinnat (ALV 0%) pätevät analyysiastioihin punnituille ja suljetuille näytteille, jotka toimitetaan meille valmiina IRMS-analyysiin.

Mittausvalmiina toimitettujen näytteiden tulokset toimitetaan pääsääntöisesti 1-2 kuukauden kuluessa. Jos näytteilläsi on kiire, voimme aikataulun salliessa lisämaksusta toimittaa tuloksesi parhaassa tapauksessa muutamassa päivässä.

Näytteiden lähettäminen analyysiin

Ennen kuin lähetät tai tuot näytteitä isotooppianalyysiin, ota meihin yhteyttä osoitteella stableisotopes@helsinki.fi, kerro analyysisuunnitelmistasi, ja odota että saat vastauksen laboratoriosta.

Jotta osaamme vastata kysymyksiisi oikein ja nopeasti, kerro viestissäsi seuraavat asiat:

 • Isotooppianalyysi/-analyysit, joista olet kiinnostunut.
 • Näytemateriaali. Kerro materiaalista mahdollisimman paljon, mukaan lukien näytteille tehdyt aiemmat käsittelyt ja analyysit.
 • Näytteiden lukumäärä ja replikointi (l. yksittäisen näytteen mittaus duplikaattina/ triplikaattina). Jos suunnittelet useampaa eri isotooppianalyysia, anna näyte- ja replikointimäärät kullekin analyysityypille erikseen.
 • Tarvitsemasi lisäpalvelut (punnitus, esikäsittelyt, erotukset). Pyytäessäsi analyysiin punnitusta maa- ja sedimenttinäytteille, epätavallisille materiaaleille, tai kasvien/sienten/jäkälien ẟ15N analyysiin, tarvitsemme sinulta arvion näytteidesi sisältämästä alkuainepitoisuudesta.

Näytteet voi postittaa osoitteeseen:
Isotooppianalyysit, Ajoituslaboratorio
PL 64, 00014 Helsingin yliopisto

Kuriiripalveluille (Fedex, DHL jne) käytä osoitetta: 
Isotooppianalyysit, Ajoituslaboratorio
Gustaf Hällströmin katu 2, 000560 Helsinki

Voit myös tuoda näytteet meidän toimipisteeseemme Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella (Physicum).

Näytteiden valmistelu ja punnitus

Löydät lisätietoa näytteiden analyysiin valmistelusta ja ohjeita punnitukseen kunkin analyysityypin kohdalta ylempää kohdasta Rutiinianalyysipalvelut.

Laitteistot

Teemme stabiili-isotooppianalyyseja kahdella Thermo Scientific:n toimittamalla IRMS-laitteistokokonaisuudella. Tarkempi laiteluettelo löytyy alla olevan linkin kautta.

Analyysien laatu

Analyysimenetelmiemme laatu varmistetaan vakiintuneiden laatustandardien ja kansainvälisesti tunnettujen isotooppireferenssimateriaalien avulla alan parhaiden käytäntöjen mukaisesti. Kunkin isotooppianalyysin laatukäytänteet ja tyypillisen mittaustarkkuuden löydät kohdassa Rutiinianalyysipalvelut sijaitsevien linkkien alta.