Ajoituslaboratorio

Ajoituslaboratorio (per. 1968) on aikojen kuluessa kehittynyt vain radiohiilimäärityksiä tuottaneesta toimijasta kohti monitieteellistä ja dynaamista tutkimusinfrastruktuuria. Toiminta pohjautuu radiohiili-, stabiili-isotooppi- ja luminesenssimenetelmiin.

Teemme tutkimusta yhteistyössä lähes kaikkien Suomen yliopistojen ja sektoritutkimuslaitosten kanssa. Tutkimusaiheitamme ovat mm. menneisyyden ilmasto, vulkaaniset talvet, ihmisen populaatiohistoria, auringon supermyrskyt, viimeiset mammutit, Afrikan termiitit ja maaperän hiilenkierto. Edistämme myös fossiilittomaan talouteen siirtymistä.       

Toimipiste

Laboratoriomme sijaitsee Helsingin Yliopiston Kumpulan kampuksella, Physicum-rakennuksessa osoitteessa Gustaf Hällströmin katu 2. Kampukselle ja sen läheisyyteen pääsee kätevästi bussilla tai raitiovaunulla. Kumpulan kampuksella teemme yhteistyötä erityisesti Kiihdytinlaboratorion kanssa radiohiilimäärityksissä.

Infrastruktuuri

Mittausmenetelmämme ovat huippuluokkaa: käytämme radiohiilimäärityksiin Accelerator Mass Spectrometry (AMS), stabiili-isotooppimäärityksin Isotope Ratio Mass Spectrometry (IRMS) ja luminesenssianalyyseihin Optically Stimulated Luminescence (OSL) menetelmiä. Laitteistomme sisältää näytteenkäsittelyyn ja varsinaisiin analyyseihin tarkoitettuja laitteita oheisen laiteluettelon mukaisesti.

Lisäksi, ylläpidämme kaikille avoimia tietokantoja tuotetusta datasta (www.oasisnorth.org). Osaamisemme kattaa myös bayesilaiset kronologiset mallinnukset ajoitusdataan sekä dieettimallinnukset stabiili-isotooppidataan pohjautuen. Opetamme lisäksi menetelmiämme Helsingin Yliopiston koulutusohjelmissa.

Projektikehitys

Menetelmiämme ja osaamistamme voidaan hyödyntää kautta koko tutkittavien alkuaineiden kiertokulkujen. Tuemme ja kehitämme mielellämme uusia monitieteellisiä ja varsinkin eri mittaustapoja yhdisteleviä hankkeita, koska tutkimushaasteet ovat moniulotteisia. Ota rohkeasti yhteyttä, jotta voimme ideoida uusia hankkeita sinun tarpeisiisi.

Yhteystiedot

Radiohiilianalyysit: radiocarbon@helsinki.fi

Stabiili-isotooppianalyysit: stableisotopes@helsinki.fi

Luminesenssianalyysit: kari.o.eskola@helsinki.fi