Vuoden alumni kuvaa perhosia ja kannustaa möyrimään mullassa

Allergologian emeritusprofessori Tari Haahtela on valittu lääketieteellisen tiedekunnan vuoden alumniksi 2014. Asia julkistettiin jo perinteeksi muodostuneessa vuotuisessa alumni-iltapäivässä 8.11.2013.

Tari Haahtela haastattelujutun kuva

Tari Haahtela on tehnyt merkittävän uran allergian hoidon ja ehkäisyn hyväksi. Vuosina 1989-2012 hän toimi HYKSin iho- ja allergiasairaalan ylilääkärinä. Haahtela on ollut tärkeä vaikuttaja kansallisten allergia- ja astma-ohjelmien kehittämisessä ja toteuttamisessa. Ohjelmat ovat tuoneet Suomelle merkittäviä säästöjä ja parantaneet allergioiden ennaltaehkäisyä.

Tutkijana Haahtela on johtanut jo viimeiset 15 vuotta Karjalan allergiatutkimusta ja julkaissut 350 kansainvälisesti huomioitua alkuperäistutkimusta. Haahtela vaikuttaa myös lukuisissa luottamustehtävissä, kuten maailman allergiajärjestön (WAO), WWF:n ja HUSin hallitusten jäsenenä.

”Hanki koira, liity partioon ja möyri mullassa”

Haahtela on huolissaan luonnon monimuotoisuuden hupenemisesta ja ihmisten elinympäristön kuihtumisesta kaupungistumisen myötä.

– Meillä on ympäristön makro- ja mikromaailma, koko elävä maailma, ja toisaalta ihmisen solut. Ihmisen mikrobiomi määrittää sen, miten sopeudumme ympäristöön. Tämä on täysin riippuvainen siitä, mitä me kosketamme, mitä me syömme, mitä me juomme ja mitä me hengitämme. Mitä köyhempi ympäristö on, sen köyhemmäksi mikrobiomi jää ja sitä huonommin immunologia kehittyy ja karaistuu, Haahtela kuvailee.

Karjala-tutkimukset ovat osoittaneet, että Karjalan rikkaampi biodiversiteetti näkyy alhaisempina allergiasairausten määrinä.

Ohje onkin selkeä: yhteyttä luontoon tulee lisätä.

– Hanki koira, liity partioon ja möyri mullassa, tiivisti vuoden 2013 alumni, professori Sirpa Asko-Seljavaara, seuraajansa elämänohjeet esitellessään tämän syksyn 2013 alumni-iltapäivässä.

Innokas perhoskuvaaja

Haahtelan oma yhteys luontoon tulee perhoskuvauksen kautta. Hän on laatinut useita käsikirjoja ja oppaita perhosista kansainvälisestikin.

– Isäni oli opettaja ja sattui tuomaan minulle kaveriopettajan kääntämän perhoskirjan, kun olin 14-vuotias. Samalla hän toi perhoshaavin mökille. Ensimmäinen heilautus aiheutti sen, että osuin melkein Suomen harvinaisempaan perhoseen.

Haahtela suositteleekin, että jokainen luonnosta kiinnostunut valitsisi yhden aihealueen, johon tutustuu yksityiskohtaisesti.

Teksti: Heidi Lehmuskumpu
Kuvat: Tari Haahtelan kotiarkisto