SUOMI 100
IHMINEN MUUTOKSESSA
Mistä tulemme, mihin menemme, keitä olemme?

Aika: tiistai 28.3.2017 klo 10 - 16
Paikka: Biomedicum Helsinki, Haartmaninkatu 8

Meilahden kampuspäivän ohjelma on suunnattu ensisijaisesti nuorille, jotka pohtivat opiskelupaikan ja tulevan ammatin valintaa. Kaikki kiinnostuneet ovat kuitenkin lämpimästi tervetulleita kuuntelemaan luentoja ja tutustumaan Tapahtumatorin esittelypisteisiin.

Kampuspäivän aikana järjestetään myös opastettuja tutustumiskäyntejä useisiin eri kohteisiin. Paikkoja näille käynneille on vain rajoitetusti, joten niille täytyy ilmoittautua ennakkoon.

ILMOITTAUTUMINEN ON PÄÄTTYNYT. Ilmoittautuneet saavat tarkemmat tiedot vierailukohteista ym. viikkojen 10 ja 11 aikana.
Yksittäiset henkilöt voivat tulla luennoille ja Tapahtumatorille myös ilman ennakkoilmoittautumista.

 

LUENNOT

10.00 – 10.30 Aivot tulevaisuuden työssä – hallitsematonta tietotulvaa vai ihmisen ja koneen yhteistyötä? 
Erikoistutkija Virpi Kalakoski, Työterveyslaitos
10.30 – 11.00  Allergisen nuoren uravalinnat
Erikoislääkäri Irmeli Lindström, Työterveyslaitos

11.00 – 11.45 Opiskelijaksi lääketieteelliseen tiedekuntaan?
Haluatko lääkäriksi, hammaslääkäriksi, psykologiksi tai logopediksi? Tiedekunnan koulutusohjelmien esittely.

12.00 – 13.00 Keitä me olemme ja mistä tulemme – mitä geenit kertovat?
Akatemiatutkija Matti Pirinen ja yliopistonlehtori Päivi Onkamo, HY
13.00 – 13.30 Geenejä räätälöidään jo – mitä meistä tulee?
Tutkimusjohtaja, dosentti Juha Klefström, HY

14.00 – 14.30 Musiikkitreeniä aivoille?
Akatemiatutkija, psykologian dosentti Teppo Särkämö, HY
14.30 – 15.00 Oiretason näkökulma mielenterveyden häiriöihin (otsikko muuttunut!)
Apulaisprofessori  (psykologia) Markus Jokela, HY

VIERAILUKOHTEET

Viruksista apua syövän hoitoon: Professori Akseli Hemmingin tutkimuslaboratorio
Laboratoriossa tutkitaan virusten käyttöä syöpähoitona. Pääset muun muassa katsomaan infektoituja soluja fluoresenssimikroskoopilla. Huom! opastus englanniksi. Ryhmäkoko max 5 h, vierailun kesto noin puoli tuntia. Lähtöajat ilmoitetaan myöhemmin (klo 12 – 14 välillä).

BioMag-tutkimuslaboratorio
HUS:n, Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteinen tutkimuslaboratorio, jossa tutkitaan aivojen ja sydämen toimintaa mittaamalla niiden synnyttämiä magneettikenttiä (MEG) sekä tutkitaan ja kehitetään ns. TMS-hoitoa, jossa aivoja stimuloidaan magneettikenttien avulla kallon läpi. Laboratiossa yhdistyvät perustutkimus, kliininen tutkimus ja laitekehitys. Ryhmäkoko max 10 h, lähtöajat klo 13.00, 13.30, 14.00 ja 14.30. Kierros kestää noin tunnin.

Biomedicumin kuvantamisyksikkö (BIU)
BIU:ssa pääset tutustumaan valomikroskopiaan. Vierailun aikana otetaan fluoresoivasta näytteestä konfokaalimikroskoopilla kolmiulotteinen kuvasarja ja renderöidään siitä kolmiulotteinen malli. Ryhmäkoko max 10 h, vierailujen lähtöajat klo 10.00, 11.00, 13.00. Vierailun kesto noin 45 minuuttia.

Sukkulamadot lääketieteen palveluksessa
C. elegans -sukkulamadot ovat hyvin pieniä ja hyvin yksinkertaisia, mutta niillä on tärkeä rooli lääketieteellisessä tutkimuksessa. Dosentti Carina Holmberg-Stillin laboratoriossa sinulle selviää, miksi. Elegantteihin matoihin pääset tutustumaan valo- ja fluoresenssimikroskoopin välityksellä. Ryhmän koko max 10 h, vierailun kesto noin 20 minuuttia. Lähtöajat ilmoitetaan myöhemmin.

HUS-Apteekki – apteekkirobotiikkaa
HUS-Apteekin varastointi- ja keräilyautomaatti otettiin käyttöön noin vuosi sitten. Automaatti koostuu neljästä erillisestä robotista, jotka hoitavat hommansa niin pätevästi, että ihmistä tarvitaan vain lääkepakkausten sisäänsyöttövaiheessa. Ryhmän koko 20 h, vierailun kesto noin 20 minuuttia, lähtöaika ilmoitetaan myöhemmin.

HUSLABin erikoiskemian laboratorio
Aineenvaihdunta-, lääkeaine-, kasvainmerkkiaine-, seulonta- ja endokrinologista tutkimusta; käytössä on vasta-aineisiin, kromatografiaan ja massaspektrometriaan perustuvia analyysitekniikoita. Kuulostaako monimutkaiselta? Ei haittaa; vierailulla saat tietää mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Ryhmäkoko 8 h + 8 h, lähtö kello 14, vierailun kesto noin yksi tunti.

Meilahden kampuksen biopankkitoiminta
Biopankki sitä ja biopankki tätä. Paljon puhutaan, mutta mikä biopankki oikein on ja miksi biopankkeja tarvitaan? Vierailun jälkeen tiedät. Kierroksella pääset mm. näkemään ’pankkiholvin’, jossa näytteitä säilytetään -180 asteen lämpötilassa. Ryhmäkoko max 24 h, lähtöajat klo 11.00, 12.00, 13.00 ja 14.00. Kierroksen kesto noin puoli tuntia.

Munuaisista molekyylitasolla: apulaisprofessori Sanna Lehtosen tutkimuslaboratorio
Lehtosen tutkimusryhmä on kiinnostunut erityisesti diabeteksesta ja munuaissairauksista ja selvittää, millaiset molekyylitason tapahtumat johtavat munuaisten toiminnan heikentymiseen. Tutkimuksessa käytetään soluviljelyä sekä hiiri-, rotta- ja seeprakalamalleja. Ryhmäkoko max 6 h, vierailun kesto noin puoli tuntia, lähtöajat ilmoitetaan myöhemmin.

Biomedicumin kantasolukeskus
Biomedicumin kantasolukeskus keskittyy ihmisen monikykyisten kantasolujen tutkimiseen. Uusien kantasoluteknologioiden avulla näitä indusoituja pluripotentteja kantasoluja (iPS-kantasoluja) tuotetaan potilaan omista soluista, esimerkiksi verinäytteestä tai ihopalasesta. iPS-kantasolut ovat alkion kantasolun kaltaisia ja voivat erikoistua mihin tahansa solutyyppiin. Niiden avulla luodaan malleja solu- ja kudostyypeille, joita ei saa ihmisestä tutkittavaksi, kuten haimasolut, aivosolut ja sydänlihassolut. Kun sairauden mekanismeja voidaan tutkia potilaan omilla soluilla, on mahdollista selvittää, miten geeni-muutokset aiheuttavat sairauden ja löytää uusia hoitokeinoja juuri näille ihmisille, joilla on geeneissään alttius sairastua. Kesto 30 min, ajat klo 11.30, 12,30 ja 13.30, á 10 henkeä.

Biomedicumin sekvensointiyksikkö
Miten niitä geenejä oikein luetaan? Sekvensointiyksikössä pääset näkemään, miten DNA:n emäsjärjestys määritetään Sanger-sekvensointitekniikan avulla. Ryhmäkoko 10 h, vierailun kesto noin 15 minuuttia, lähtöajat klo 12.00 ja 12.30.

Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM
FIMM on Helsingin yliopistoon kuuluva yksilölliseen lääketieteeseen erikoistunut tutkimuslaitos. Kierroksella käydään FIMMin teknologiakeskuksessa, jossa tehdään muun muassa ihmisen perimän sekvensointia ja selvitetään lääkeaineiden tehoa erilaisiin syöpiin. Ryhmäkoko 22 h, lähtöajat klo 11.30, 12.30, 13.30 ja 14.30. Kierroksen kesto noin puoli tuntia.

Systeemibiologian tutkimusryhmä - matemaatikot ja tietojenkäsittelyvelhot syövän kimpussa
Professori Sampsa Hautaniemen laboratoriossa selvitetään muun muassa syövän lääkeresistenssiä matematiikan ja tietojenkäsittelyn avulla. Tutkimusryhmä on osa Suomen Akatemian Syöpägenetiikan huippuyksikköä ja Helsingin yliopiston genomibiologian tutkimusohjelmaa. Ryhmäkoko 10 h, vierailun kesto noin puoli tuntia. Lähtöajat ilmoitetaan myöhemmin (klo 13 – 15 välillä).

DNA-korjauksen tutkimusryhmä
Apulaisprofessori Liisa Kaupin johtama ryhmä tutkii solujen - erityisesti syöpäsolujen - DNA-vaurioiden korjausmekanismeja. Vierailijat pääsevät tutustumaan soluviljelyyn, mikroskopointiin ja siihen, miten lääkeaineille tai säteilyllä voi aiheuttaa vaurioita syöpäsoluihin. Ryhmäkoko 8 h, vierailun kesto noin puoli tuntia, lähtöajat ilmoitetaan myöhemmin (klo 10 - 15 välillä).

Työterveyslaitoksen tutkimuslaboratoriot: esittelyssä astma- ja unitutkimus
Työlääketieteen klinikalla tutkitaan ammattitauteja eli sairauksia, joiden pääasiallinen aiheuttaja on jokin työssä oleva fysikaalinen, kemiallinen tai biologinen tekijä. Vierailulla esitellään esimerkkinä ammattiastman tutkimista. Pääset muun muassa tutustumaan altistuskammioon, jossa voidaan tehdä työtä jäljitteleviä testejä, kuten sekoittaa hiusväriaineita, tiputella ripsienpidennysliimoja ja vaikkapa käsitellä tulppaaneja tai pöllytellä jauhoja tai poron taljaa.
Unilaboratoriossa on neljä äänieristettyä lämpötilakontrolloitua unihuonetta. Huoneissa voidaan tehdä unitutkimusten ohella myös päiväaikaisia testejä ja monipuolisesti fysiologisia mittauksia kontrolloidussa ympäristössä.

Patologian kierros
Kierroksella päästään vierailemaan Haartman-instituutin patologian osaston vanhassa perinteisessä ruumiinavaussalissa, ns. Amfissa. Amfissa tutustutaan patologin työhön - joka on pääosin muuta kuin ruumiiden avaamista, vaikka sekin toimenkuvaan kuuluu - muun muassa videon avulla. Ryhmäkoko max 15 h, vierailun kesto noin 30 minuuttia, lähdöt klo 14.00, 14.30 ja 15.00. 

Meilahden välinehuoltokeskus
Välinehuolto puhdistaa, pakkaa ja steriloi potilaan hoidossa ja tutkimuksessa käytettävän välineistön erilaisilla menetelmillä käyttäen apuna koneita ja laitteita sekä automaatiota. Ryhmäkoko max 10 h, kesto 45 min, lähtöajat klo 10.00 ja 13.00.

Haartmanin sairaala "Millainen on työpäivä sairaalassa"
Keitä kaikkia sairaalassa työskentelee ja mitä he siellä tekevät? Haartmanin sairaalan ammattilaiset esittäytyvät ja kertovat. Ryhmäkoko 70 h, vierailun kesto 45 min, lähtöajat klo 12.00 ja 13.00.

HYKS Syöpäkeskus, sädehoito-osasto
Vierailulla pääsee tapaamaan sädehoitojen parissa työskenteleviä lääkäreitä, fyysikkoja ja röntgenhoitajia, ja tutustumaan laitteisiin ja osallistumaan säde-ja isotooppihoitojen suunnitteluun. Ryhmäkoko 10 h, vierailun kesto n. 1 tunti. Lähtöaika ilmoitetaan myöhemmin.

Biomedicumin seeprakalayksikkö
Aivotutkimusta seeprakalojen avulla - miten sitä tehdään, ja miksi? Vierailulla asia valkenee. Ryhmäkoko 10 h, vierailun kesto puoli tuntia, lähdöt klo 13.00 ja 13.30.

TAPAHTUMATORI

Biomedicumin pohjakerroksessa sijaitsevalla Tapahtumatorilla voit muun muassa tavata lääketieteen, hammaslääketieteen, psykologian ja logopedian opiskelijajärjestöjen edustajia ja saada ensikäden tietoa niin opiskelusta kuin opiskelijaelämästäkin. Pääset myös testaamaan elvytystaitojasi ja kokeilemaan kipsausta. Lääketieteen Taitopajassa tapaat simulaatiopotilaan ja voit tutustua virtuaaliseen ruumiinavaukseen sekä kokeilla yksinkertaisia toimenpiteitä fantomeilla. Entä haluatko tietää, miten ja miksi kehitetään nanolääkkeitä ja mitä on immunoviroterapia?  - Tutkijat kertovat ja näyttävät.

 

Lisätietoja:

Viestintäkoordinaattori Kirsi Varmo
kirsi.varmo@hus.fi, puh. 050 360 2503

Viestinnän asiantuntija Päivi Lehtinen
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi, puh. 050 406 2043

Meilahden kampuspäivä facebookissa

 

Meilahden kampuspäivän 2017 järjestävät Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta ja Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, Helsingin kaupungin Haartmanin sairaala, Työterveyslaitos, Folkhälsan ja Biomedicum Helsinki.