Lääketieteellisen tiedekunnan Vuoden Alumni 2016 on professori Anu Wartiovaara

Kliinisen molekyylilääketieteen professori ja molekyylineurologian tutkimusohjelman johtaja Anu Wartiovaara on lääketieteellisen tiedekunnan Vuoden alumni 2016.

Anu Wartiovaara haastattelu

– On hieno asia olla tiedekunnan Vuoden alumni. Samalla minusta tuntuu, että viimeistään tämä nimitys asemoi minut vahvasti tiedekunnan seniorikuntaan, Wartiovaara sanoi.

Anu Wartiovaara johtaa lääketieteellisen tiedekunnan molekyylineurologian tutkimusohjelmaa. Hänen oma ryhmänsä tutkii mitokondriotauteja ja kuuluu Suomen Akatemian FinMIT-huippuyksikköön.

Wartiovaara totesi olleensa hyvin uskollinen Helsingin yliopistolle koko uransa ajan, yli 30 vuotta, pienistä Pohjois-Amerikkaan tehdyistä syrjähypyistä huolimatta.

Helsingissä Wartiovaaraa pitää ennen muuta erinomainen mahdollisuus tehdä tutkimusta kiinteässä yhteydessä sairaalapuolen kanssa. – Missä muualla tällainen olisi mahdollista?

Wartiovaara työskentelee itsekin sekä tutkimuksessa että kliinisellä puolella, sillä tutkimusprofessorin tehtävänsä ohella hän toimii ylilääkärinä HUSLABissa.

– Urani missio on parantaa mitokondriotauteja sairastavia potilaita sen tiedon pohjalta, minkä tutkimuksemme on tuottanut, Wartiovaara sanoi.

Viime aikoina on puhuttu erityisen paljon siitä, että yliopistojen toiminnan ja tutkimuksen pitää olla vaikuttavaa.

– Lääketieteessä vaikuttavuus on usein niin itsestään selvää, että emme osaa edes kertoa siitä. Wartiovaara sanoi ja huomautti, ettei vaikuttavuutta pidä arvioida liian yksipuolisesti.

– Kaikki ei ole patentoitavissa.

Yliopistoissa ja tutkimuksessa eletään nyt kovia aikoja. Uusi rahoituskulttuuri vaatii kekseliäisyyttä, Wartiovaara totesi.

– Enemmän kuin koskaan perustutkimuksen tulevaisuus riippuu nyt yliopiston strategisista päätöksistä.

Teksti ja kuvat: Päivi Lehtinen