Lääketieteellinen tiedekunta Vuoden Alumnit

Lääketieteellisen tiedekunnan Vuoden Alumni 2018 on infektiosairauksien professori Anu Kantele.

Professori Kantele toimii myös Karoliinisen instituutin vierailijaprofessorina. Kantele on onnistunut tuomaan tutkimuskysymykset lähelle kansalaisia ja heidän arkeaan. Häntä vievät eteenpäin erityisesti globaalisti tärkeät infektiokysymykset, kuten antibioottiresistenssi, ripulitaudit ja rokotteet.

Lääketieteellisen tiedekunnan Vuoden Alumni 2017 oli syöpätautien dosentti, psykoterapeutti Päivi Hietanen.

Hietanen tunnetaan aktiivisena järjestötoimijana mm. Suomen Syöpäyhdistyksessä. Hän on myös kysytty luennoitsija ja opettaja Suomessa ja maamme ulkopuolella. Hän on toiminut erilaisissa poikkitieteellisissä tutkimusryhmissä, joissa on paneuduttu mm. syöpään liittyviin psykososiaalisiin näkökohtiin sekä potilaan ja lääkärin väliseen vuorovaikutukseen. Laajempialainen tunnettuus myös ammattiryhmän ulkopuolella on saanut vahvistusta Hietasen toimiessa Suomen Lääkärilehden lääketieteellisenä päätoimittajana vuodesta 2003 alkaen. Lue uutinen Päivi Hietasesta täältä.

Kliinisen molekyylilääketieteen professori ja molekyylineurologian tutkimusohjelman johtaja Anu Wartiovaara on lääketieteellisen tiedekunnan Vuoden alumni 2016.

Anu Wartiovaara johtaa lääketieteellisen tiedekunnan molekyylineurologian tutkimusohjelmaa. Hänen oma ryhmänsä tutkii mitokondriotauteja ja kuuluu Suomen Akatemian FinMIT-huippuyksikköön.

Anu Wartiovaaran haastattelu

Hammaslääketieteen ja lääketieteen ja kirurgian tohtori Jukka Meurman valittiin lääketieteellisen tiedekunnan vuoden 2015 alumniksi.

Jukka Meurmanin haastattelu

Allergologian emeritusprofessori Tari Haahtela valittiin lääketieteellisen tiedekunnan vuoden alumniksi 2014.

Haahtela on tehnyt merkittävän uran allergian hoidon ja ehkäisyn hyväksi. Hän on ollut tärkeä vaikuttaja kansallisten allergia- ja astma-ohjelmien kehittämisessä ja toteuttamisessa. Tutkijana Haahtela on johtanut Karjalan allergiatutkimusta ja julkaissut 350 kansainvälisesti huomioitua alkuperäistutkimusta.

Tari Haahtelan haastattelu

Tiedekunnan vuoden alumniksi 2013 valittiin professori Sirpa Asko-Seljavaara.

Asko-Seljavaara on suomalaisen mikrokirurgian ja plastiikkakirurgian uranuurtaja. Jäätyään eläkkeelle HYKS:n ja Helsingin yliopiston viroista hän on keskittynyt politiikkaan ja työskennellyt sekä kansanedustajana että Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Poliittisessa työssään Asko-Seljavaara on puhunut painokkaasti terveydenhuollon ja tutkimuksen puolesta.

Sirpa Asko-Seljavaaran haastattelu

Tiedekunnan vuoden alumni 2012 on professori Heikki Peltola.

Valintaperusteissa painotettiin erityisesti Peltolan pitkäaikaista ja määrätietoista työtä kehitysmaiden lasten hyväksi.

Lääketieteellisen tiedekunnan ensimmäiseksi Vuoden alumniksi 2011 valittiin elinsiirto- ja maksakirurgian uranuurtaja, professori Krister Höckerstedt.

Sairaala- ja tutkimustyönsä lisäksi Höckerstedt on ansiokkaasti edistänyt elinluovutusjärjestelmän kehittämistä Suomessa ja pohjoismaissa.

Tiedekunnan kunnia-alumniksi voidaan kutsua erityisen merkittävällä tavalla ansioitunut tiedekunnan alumni.

Kunnia-alumniksi on 29.10.2011 kutsuttu arkkiatri Risto Pelkonen.

Risto Pelkonen