Kun terveysalan tutkimusryhmä tai yritys saa idean, on idean matka terveydenhuollon käyttöönottamaksi tuotteeksi poikkeuksellisen monivaiheinen, kallis ja tarkasti säännelty. Ennen tuotteen käyttöönottoa se käy turvallisuuden takaamiseksi läpi mittavan tutkimusprosessin käyttöympäristössään. Tämä kaikki vaatii rahoittajilta pitkäjänteisyyttä, sillä vastinetta sijoituksille saa yleensä odottaa pidemmän aikaa.
Samaan aikaan tarve uusille innovaatioille on terveydenhuollossa suuri. Uusien laitteiden avulla hoitohenkilökunnan osaamista voidaan vapauttaa nykyistä enemmän työhön, johon koneet eivät taivu: potilaiden kohtaamiseen ja luovien ratkaisujen löytämiseen. Myös potilasturvallisuus paranee sitä mukaa kun uusia, laajasti tutkittuja ja testattuja laitteita saadaan markkinoille.
Keskeinen keino helpottaa terveys- ja elämäntieteiden alojen innovaatioiden syntymistä on saattaa eri toimialojen edustajia saman pöydän äärelle.
Terkko Health Hub avattiin Meilahden kampuskirjaston uudistettuihin tiloihin syksyllä 2017 yhdistämään kolme perinteisesti toisistaan erillään nähtyä maailmaa – yrittäjyys, terveydenhuolto ja tutkimus.
Syksyllä 2020 Terkko Health Hubin toiminta täydentyi Health Incubator Helsingin mukaantulolla. Health Incubator Helsinki on ainutlaatuinen kolmivuotinen yrityshautomo-ohjelma tutkimuslähtöisille, terveys- ja elämäntieteiden sektorilla työskentelville tiimeille ja startupeille. Ohjelma on Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston yhteishanke, jonka tavoitteena on edistää terveysinnovaatioiden, tutkimuslöydösten ja asiantuntemuksen kaupallistamista ja kansainvälistymistä.
Yhteistyökulttuuri laajentaa myös terveys- ja elämäntieteiden alojen uramahdollisuuksia. Esimerkiksi lääkäriopiskelijoiden tulevan ammatti-identiteetin ei tarvitse rajoittua tiukasti kentällä tehtävään työhön, sillä työmahdollisuuksia on tarjolla myös esimerkiksi kehitys-, konsultointi- ja asiantuntijatehtävissä.
“On odotettavissa, että lääkärin työ ja terveydenhuollon toimintaympäristö tulee muuttumaan tulevaisuudessa paljon. Työtä tehostavien ja hoidon vaikuttavuutta parantavien innovaatioiden syntyminen on olennaisen tärkeää palvelujärjestelmän kantokyvyn ja potilaan parhaan hoidon varmistamiseksi. Se edellyttää innovaatiotoiminnan tiivistä yhteistyötä lääketieteen tutkimuksen kanssa”, korostaa Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Risto Renkonen.
Terkko Health Hubissa yhteistyö näkyy muun muassa startupien tekemissä rekrytoinneissa. Osa yrityksistä on löytänyt uusia työntekijöitä kampukselta, Helsingin yliopiston Lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden joukosta.
Erilaisten osaamisalojen yhdistäminen ja tiedon jakaminen ovat tulevaisuutta. Näin uskoo myös HiLIFE Helsinki Institute of Life Science -tutkimuskeskuksen johtaja Olli Silvennoinen.
”Tutkimustulosten hyödyntäminen on jokaisen tutkijan positiivinen velvollisuus. Polku laboratoriotuloksesta potilaita ja yhteiskuntaa hyödyntäväksi tuotteeksi tai tiedoksi vaatii oman korkeatasoisen asiantuntemuksensa ja näiden toimintojen systemaattinen kehittäminen on ensiarvoisen tärkeää nyt ja tulevaisuudessa”, hän painottaa.
Lue koko artikkeli Terkko Health Hubin toiminnasta Hubin verkkosivuilta (artikkeli on englanninkielinen).