Veren merkkiaineet apuna työperäisen astman toteamisessa

Solujen merkkiaineet eroavat erityyppisissä työperäisissä astmoissa, selvisi Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen tutkimuksessa. Tulosten avulla voidaan edistää ammattitautien ehkäisyä ja diagnostiikkaa.

Työssä altistumisella on tunnetusti merkittävä rooli aikuisiän astman synnyssä. Esimerkiksi jauhot, automaalien isosyanaatti-kemikaalit ja hitsaushuurut ovat yhteydessä astman syntyyn. Työperäisen astman syntymekanismeja ei kuitenkaan tunneta hyvin.  

Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa tutkittiin, miten jauhoihin, isosyanaattiin tai hitsaushuuruihin liittyvä astma muuttaa veren sekä nenän limakalvon solujen merkkiaineita.

Työkaluja taudinmääritykseen

Tulokset ovat lupaavia. Kaikkiin kolmeen astmaryhmään liittyi erilainen tulehdusvaste. Kullekin ryhmälle voitiin määrittää viisi geeniä, jotka erottivat ryhmän terveistä henkilöistä. Erot näkyivät paremmin verikokeissa kuin limakalvonäytteissä, ja hitsausastma erottui selvimmin muista. 

– Näen tässä tulevaisuuden työkalun ammattitautien diagnostiikkaan. Tarvitaan lisätutkimuksia, mutta jatkossa verinäytteistä voisi tunnistaa ammattiastman ilman useita viikkoja kestäviä tutkimuksia. Tällä hetkellä sen toteamisessa käytetään menetelmiä, jotka ovat usein työläitä potilaille, sanoo ylilääkäri Hille Suojalehto Työterveyslaitoksesta. 

– Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa tutkitaan veren ja nenän limakalvon RNA-merkkiaineita tässä asetelmassa. Tuhansien biomolekyylien tehoseulontaan perustuvat modernit menetelmät mahdollistavat sairauksiin liittyvien merkkiaineiden tunnistamisen, kertoo professori Harri Alenius Helsingin yliopistosta. 

Tutkimuksen tulokset on julkaistu The Journal of Allergy and Clinical Immunology -tiedejulkaisussa.

 

25.1.2023 Poistettu toimimaton linkki