"Tavoitteeni on, että jokainen voisi kokea hyvää oloa omassa kehossaan"

Mielenterveyden ongelmien ratkaisu vaatii yhteistyötä ja yhteiskunnallista muutosta, sanoo professori Anna Keski-Rahkonen.

Mitä tutkit?

Tutkin mielenterveyttä, erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten mielen ja kehon rajapintoja: syömishäiriöitä, kehonkuvaa ja seksuaalisuutta. Haluan auttaa ihmisiä luomaan myönteisen suhteen itseensä.

Mihin ja miten oman tutkimuksesi aihe vaikuttaa?

Elämme kulttuurissa, jossa kehollisuus ja ulkonäkö ovat valtavan tärkeitä. Vaikka yleensä ymmärrämme mielenterveyden mielen oireiluna, moni ihminen reagoi elämän erilaisiin vastoinkäymisiin kehollaan. Kehoa loukataan, keho tuottaa pahaa oloa, keho kantaa stressiä ja kipua, kehoa muokataan ja treenataan.

Joka kymmenes suomalainen nuori aikuinen on sairastanut syömishäiriön. Myös erilaiset oman kehon kelpaamattomuuden tai kehon rajojen loukkaamisen kokemukset ovat tavattoman yleisiä. Oireilun yleisyys haastaa miettimään, miten mahdollisimman moni saisi apua. Tavoitteeni on, että jokainen voisi kokea hyvää oloa omassa kehossaan.

Mikä alallasi inspiroi sinua erityisesti juuri nyt?

Laajan kansainvälisen yhteistyön avulla yritämme selvittää keskeisten mielenterveyden ongelmien perusmekanismeja. Toisaalta erilaiset kansanliikkeet ovat nostaneet esiin ihmisen oman kokemuksen ja vertaistuen merkityksen ja ihmisten yhdenvertaisuuden tärkeyden. Mielenterveyden ongelmien ratkaisu vaatii yhteistyötä ja yhteiskunnallista muutosta.

Anna Keski-Rahkonen on mielenterveyden professori lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Katso Anna Keski-Rahkosen uuden professorin juhlaluento 7.9.2020 YouTubessa.

Tutustu muihin uusiin professoreihin.