Kysymyksessä on syövän immunologinen täsmähoito geneettisesti muokatuilla tietyntyyppisillä valkosoluilla eli T-soluilla. Hoitoa kutsutaan CAR-T -soluterapiaksi. Hoitomuoto tulee käyttöön aluksi kliinisten tutkimusten kautta ja ensimmäinen potilasryhmä hoidoissa on imukudos- eli lymfoomapotilaat, joilla ei ole muita tehokkaita hoitovaihtoehtoja käytettävissä.
Uudessa immunologisessa täsmähoidossa potilailta kerätään omia T-soluja, joita muokataan geneettisesti kimeerisellä antigeenireseptorilla (CAR, chimeric antigen receptor) tuhoamaan syöpäsoluja. Geenin siirron jälkeen soluja kutsutaan CAR-T -soluiksi.
CAR-T -soluterapia ei ole lääke, vaan hoitomuoto, jossa käytetään potilaan omia puolustusjärjestelmän soluja syöpäsoluja vastaan. Kehon immuuni- eli puolustusjärjestelmä tunnistaa elimistölle vieraita rakenteita kuten mikrobeja ja syöpäsoluja.
Ensimmäinen suomalainen lymfoomapotilas on jo saanut HUSissa CAR-T -soluhoidon.
- CAR-T -solu pystyy tunnistamaan syöpäsolut, aktivoitumaan ja tappamaan syöpäsolun. Näin potilaan oma immuunijärjestelmä valjastetaan tuhoamaan syöpäkasvain, kertoo professori Sirpa Leppä Helsingin yliopistosta.
CAR-T -soluilla on saatu jopa täydellisiä, pysyviä hoitovasteita sellaisille veri- ja imukudossyöville, joihin perinteiset hoidot eivät ole tehonneet.
– Tulokset kiinteiden kasvainten hoidossa ovat toistaiseksi olleet vaatimattomampia, mutta tutkimustyö etenee rivakasti. On selvää, että CAR-T -soluhoidosta saadaan lähivuosina merkittävä uusi hoitomuoto syövän taltuttamiseksi, Leppä sanoo.
CAR-T -soluterapia on kertahoito. Potilaan solujen keräämistä varten tarvitaan perinteiseen kantasolusiirtoon tarkoitetut tilat ja laitteet.
Hoitomuoto on kehitetty ja jo käytössä Yhdysvalloissa, ja nyt myös tulossa Eurooppaan nopeakasvuisten B-solulymfoomien ja lasten akuutin leukemian hoitoon. Suomessa hoito tulee keskittymään yliopistosairaaloihin Helsinkiin ja Turkuun.
Lisää aiheesta: Uusi yhteistyö mahdollistaa uudenlaisia soluterapiahoitoja HUSin potilaille