Lääketieteen LeFoulon-Delalande -palkinto Kari Alitalolle

Wihurin tutkimuslaitoksessa ja Helsingin yliopistossa työskentelevä akatemiaprofessori, akateemikko Kari Alitalo ja Northwestern yliopiston professori Susan E. Quaggin Chicagosta jakavat tämän vuoden Institute de Francen Lefoulon-Delalande -säätiön tieteellisen pääpalkinnon.

Lefoulon-Delalande -pääpalkinto myönnetään vuosittain tutkijoille, jotka ovat tehneet merkittävää työtä sydän- ja verisuonitautien fysiologian, biologian tai lääketieteen alalla. Palkinnon suuruus on 600 000 euroa.

Professori Kari Alitalo on yksi 13 suomalaisesta tieteen akateemikosta, Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja ja Wihurin tutkimuslaitoksen johtaja. Hän on löytänyt veri- ja imusuonten kasvutekijöitä, jotka ovat tärkeitä veri ja imusuoniston kehityksessä ja sydän- ja verisuonisairauksissa. Alitalon tutkimusryhmän merkittävin saavutus on imusuonikasvutekijöiden ja kasvutekijäreseptorien löytäminen ja aivoja ympäröivän imusuoniverkoston löytäminen aivokalvosta.

Nature Medicine- ja Science-lehdet arvioivat aivokalvojen lymfaattisen järjestelmän löytämisen vuoden 2015 10 tärkeimmän tieteellisen edistysaskeleen joukkoon. Aivokalvojen imusuonet kuljettavat proteiinipitoista nestettä ulos keskushermostosta, ja niiden merkitystä tutkitaan nyt intensiivisesti eri aivosairauksissa.

Palkittu hanke

Professori Alitalon kehittämät työkalut imusuonten toiminnan säätelyyn ovat mahdollistaneet tutkimukset imusuonten merkityksestä eri elimissä ja monien sairauksien kehittymisessä. Imusuonet ovat erityisen tärkeitä kudosten nestetasapainon, immuunivasteiden, ravinnon rasvojen kuljetuksen ja silmänsisäisen nestepaineen säätelylle.

Alitalon tutkimusryhmän eristämät kasvutekijät tarjoavat mahdollisuuden kehittää uusia imusuonia vaurioituneiden tilalle esim. geeniterapian avulla. Eräs näistä kasvutekijöistä on jo todettu turvalliseksi kliinisessä tutkimuksessa, jonka tarkoituksena on korjata imusuonia lymfaturvotuspotilailla. Toinen kasvutekijä, jota hänen ryhmänsä on tutkinut, mahdollistaa sydämen sepelvaltimoiden kasvattamisen, joten tätä kasvutekijää voitaisiin ehkä käyttää potilaiden sydäniskemian lievittämiseen tulevaisuudessa. Ryhmän tuloksien avulla pyritäänkin paraikaa kehittämään sovelluksia sydän- ja verisuonitautien ja silmäsairauksien hoitoon.

Professori Alitalo kiittää Lefoulon-Delalande-Institut de France -säätiötä ja sen tieteellistä tuomaristoa tästä arvostetusta palkinnosta sekä kaikkia hänen yhteistyökumppaneitaan ja alaisiaan heidän arvokkaasta panoksestaan.

Alitalon tutkimusryhmän tutkimuksia ovat tukeneet Suomen Akatemia, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Euroopan tutkimusneuvosto, Sigrid Juséliuksen säätiö, Syöpäsäätiö, Novo Nordisk -säätiö, Jane ja Aatos Erkon säätiö, HiLIFE Helsinki Institute of Life Science -tutkimuskeskus, HUS Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Eteläinen syöpäkeskus FICAN South ja Suomen Aivosäätiö.