Helsingin tiedepalkinto akatemiaprofessori Katri Räikkönen-Talvitielle

Räikkönen-Talvitie tutkii sikiöaikaisen kasvuympäristön vaikutuksia yksilön myöhempään elämään. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutettiin maanantaina 22.5. Helsingin yliopiston psykologian akatemiaprofessori Katri Räikkönen-Talvitielle. Hän on pitkän tutkimusuransa aikana osoittanut, että epäsuotuisa sikiöaikainen kasvuympäristö saattaa pysyvästi muuntaa sikiön elinten rakennetta ja toimintaa tavoilla, joka heijastuvat myöhemmässä elämässä psyykkisenä ja fyysisenä haavoittuvuutena.

Räikkönen-Talvitie on tutkimuksissaan keskittynyt erityisesti äidin raskausaikaiseen psyykkiseen hyvinvointiin, ruokavalioon, yleisiin raskaushäiriöihin ja äidin stressihormoni kortisolin merkitykseen sikiön kehityksen kannalta.

Räikkönen-Talvitien tutkimusaineistot koostuvat ainutlaatuisista suomalaisista raskaus- ja syntymäkohorteista, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutkia näitä kysymyksiä monitieteisestä näkökulmasta.

Tutkimustulokset ovat mahdollistaneet merkittäviä sikiön kehitystä tukevia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.

Muun muassa viimeaikaiset tutkimustulokset lakritsin ja sen luontaisen makeutusaineen glykyrritsiinin sikiön kehitykselle haitallisista vaikutuksista johtivat siihen, että THL suosittelee odottavia äitejä välttämään salmiakin ja lakritsin syöntiä.

Meneillään olevat tutkimukset tulevat tuottamaan lisää uutta tietoa, jota Räikkönen-Talvitie tulee tutkimusryhmineen ja yhteistyökumppaneineen hyödyntämään suunniteltaessa psyykkistä hyvinvointia edistäviä toimenpiteitä elämänkaaren yli.

Vuodesta 1996 lähtien jaetun Helsingin tiedepalkinnon tarkoituksena on vahvistaa ja tehdä tunnetuksi Helsinkiä tiedekaupunkina. Palkinto myönnetään tunnustuksena helsinkiläisen tekemästä tai Helsingissä tehdystä merkittävästä tieteellisestä työstä.