Lapsenhuoltolain uudistuksen vaikutuksia seurataan

Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa on tammikuussa 2025 käynnistynyt oikeusministeriön aloitteesta lapsenhuoltolain uudistuksen seurantatutkimus. Ensimmäisiä tutkimustuloksia odotetaan loppuvuonna 2025.

Lakia lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta (361/1983, LHL) uudistettiin 1.12.2019 voimaan tulleilla muutoksilla. Lakiuudistuksen keskeisin tavoite oli parantaa lapsen edun toteutumista lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevissa asioissa sekä ajantasaistaa lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva sääntelyä niin, että se vastaa yhteiskunnassa tapahtuneita muutoksia ja oikeuskäytäntöä (ks. tarkemmin HE 88/2018 vp). 

Lakiuudistuksen hyväksyessään eduskunta edellytti, että hallitus seuraa tarkoin lapsenhuoltolain uudistuksen toimeenpanoa ja vaikutuksia kiinnittäen erityistä huomiota muun muassa entistä laajempien lapsen huoltoa, asumista ja tapaamista koskevien sopimismahdollisuuksien ja sosiaaliviranomaisten toimivaltuuksien käyttöön, vuoroasumisen toimivuuteen sekä vieraannuttamiseen ja muuhun tapaamisoikeuden estämiseen tarkoitettujen keinojen tehokkuuteen (EV 175/2018 vp). Lapsenhuoltolain seurantahanke vastaa eduskunnan esittämään toiveeseen selvittämällä, miten uudistus on toimeenpantu ja miten lain keskeiset tavoitteet ovat toteutuneet.

Tutkimuksen pääaineiston muodostavat kaikista Suomen käräjäoikeuksista kerättävät lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevien asioiden ratkaisut ajalta 1.-31.10.2024. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnetään julkisia tilastotietoja (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos, tuomioistuinvirasto). Tilasto- ja tuomioaineistoa täydennetään tuomareiden, avustajien sekä lastenvalvojien haastatteluilla.

Tutkimus valmistuu 31.6.2026.

Tutkimusryhmä: Vanhempi yliopistonlehtori, OTT, VT, dosentti Virve Toivonen, projektisuunnittelija, VTM Inka Järvikangas, tutkimusavustaja, OTM Minka Ohtonen

Lisätietoja

Inka Järvikangas

inka.jarvikangas@helsinki.fi

050 5310268