Tutkinnon suorittamalla hankit itsellesi perusvalmiudet taiteen ja sen yhteiskunnallisten ulottuvuuksien kriittiseen ja luovaan tarkasteluun sekä tieteelliseen työskentelyyn. Ohjelma luo vahvan pohjan niin taidemaailmassa ja kulttuurielämän parissa työskentelyyn kuin tutkijanuralle suuntautumiseen. Voit myös erikoistua äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi. Opinnot kattavat:
Kandiohjelmassa voit valita opintoja Helsingin yliopiston laajasta tarjonnasta, josta voit yhdistää kursseja omaan erityisalaasi. Opiskelu taiteiden tutkimuksen kandiohjelmassa on vuorovaikutteista ja monimuotoista sisältäen luentoja, harjoituskursseja, ohjattua ryhmä- ja yksilötyöskentelyä sekä kirjatenttejä. Monipuolisuus auttaa sinua erottumaan ja menestymään tulevaisuuden työelämässä.
Taiteiden tutkimuksen kandidaattina
"Opinnot taiteiden tutkimuksen parissa antavat monenlaista henkistä pääomaa: ajattelutaidot, historiantaju, maailman moninaisuus, kriittisyys ja ylipäätään inhimillisyyden ymmärtäminen."
Anu Karanto, opiskelija
Taiteiden, historian, filosofian ja kulttuurien tutkimuksen opiskelijat kertovat webinaaritallenteella muun muassa alavalinnastaan, mikä opinnoissa ja opiskelussa on parasta, millaisiin tehtäviin alalta valmistuu sekä miten he viettivät vapaa-aikaansa.
Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto on laajuudeltaan 180 opintopistettä.
Tutkintoon kuuluvat seuraavat opinnot:
HuK-tutkinnon tavoiteaika on kolme vuotta kokopäiväisesti opiskellen.
Ohjelmassa perehdyt yleisesti taiteiden tutkimuksen laajaan kenttään. Voit erikoistua valintasi mukaan joko estetiikkaan, elokuva- ja televisiotutkimukseen, musiikkitieteen, teatteritieteeseen tai yleiseen kirjallisuustieteeseen. Lisäksi voit valita jonkun toisen taiteentutkimuksen alan tai valinnaisia opintoja muista kandiohjelmista. Jälkimmäinen mahdollistaa sinulle yksilöllisesti suunnitellun ja hyvinkin monitieteisen tutkinnon suorittamisen. Vaihtoehdot ulottuvat siis huomattavan laaja-alaisesta perehtymisestä taiteiden ilmiöihin ja teorioihin erikoistumiseen jonkin yksittäisen taiteenalan problematiikkaan. Opiskelemalla yleistä kirjallisuustiedettä voit myös erikoistua äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi.
Voit suorittaa opintojaksoihin jakautuvat opinnot suomeksi tai ruotsiksi, mutta opetusta annetaan myös englanniksi, joka on myös mahdollinen suorituskieli.
Opinnot alkavat tieteenalan yhteisillä opinnoilla (yhteisiä kaikille kandiohjelmassa opiskeleville), jonka jälkeen etenet tieteenalasi perus- ja aineopintoihin sekä valinnaisiin opintoihin. Pääsääntöisesti opintojen alussa suoritat opintoja etukäteen suunnitellun aikataulun mukaan. Mitä pidemmälle opinnoissa etenet, sitä enemmän voit itse vaikuttaa vapaammin siihen, mitä opintoja suoritat missäkin järjestyksessä.
Valinnaisissa opinnoissa voit perehtyä sinua erityisesti kiinnostaviin aiheisiin. Valinnaisia opintoja voit tehdä sekä omassa tiedekunnassasi että muissakin Helsingin yliopiston tiedekunnissa. Täten sinun on mahdollista keskittyä mitä erilaisimpiin kysymyksiin jo oman yliopistomme sisällä. Suurinta osaa tiedekunnan aineista voi opiskella vapaasti, ja vapaasti opiskeltavia aineita löytyy myös Helsingin yliopiston muista tiedekunnista. Lisäksi voit suorittaa opintoja ns. JOO-opintoina muissa suomalaisissa yliopistoissa (silloin kun ainetta ei ole tarjolla Helsingin yliopistossa) sekä ulkomailla (esimerkiksi opiskelijavaihdossa).
Yleisopintoihin kuuluvia opinnot suoritetaan useimmiten kahden ensimmäisen opintovuoden aikana. Opintoja suoritat suunnitelmallisesti. Opintosi alkavat opintoihin orientoivalla jaksolla, jonka aikana laadit ensimmäisen henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi (hopsin). Myöhemmin päivität tekemääsi suunnitelmaa osana opintojasi. Opintojen alussa erityisesti oman tieteenalasi henkilökunta on tukena opintojen suunnittelussa. Ohjausta saat myös tiedekunnan ja yliopiston tahoilta, jonka lisäksi myös toiset opiskelijat (tuutorit) antavat vertaistukea.
Kandidaatintutkinnon lopputyö on nimeltään kandidaatintutkielma. Se on itsenäinen tieteellinen työ, jossa käytät hyväksesi edeltävillä kursseilla oppimiasi tietoja ja taitoja. Opiskelet tutkielman tekoa edeltävissä opinnoissa (esim. proseminaarissa).
Tutkielman tavoitteena on, että opit tutkimuksen teon perusperiaatteita ja osaat laatia suppean tieteellisen raportin. Työssä esität rajatun tutkimusongelman ja käsittelet sitä aiempaa tieteellistä tietoa soveltaen.
Lähtökohtaisesti tutkielma kirjoitetaan suomeksi tai ruotsiksi. Tutkielman aiheen vuoksi voi kuitenkin olla perusteltua tehdä se, sikäli kun ohjaus voidaan järjestää, myös muulla kielellä.
Kandidaatintutkielman laadittuasi:
Uudet ja vanhat opiskelijat täyttävät Helsingin yliopiston kampukset joka syksy lukuvuoden alkaessa. Iso osa opiskelijaelämästä tapahtuu Viikin, Kumpulan, Meilahden ja Keskustakampuksen kampusalueilla. Opiskelijat arvostavat kotiyliopistossaan etenkin monipuolista opintotarjontaa sekä kanssaopiskelijoitaan. Tältä sivulta löydät tietoa Helsingin yliopiston opiskeluympäristöstä ja opiskelijaelämästä.
Tutustu taiteiden tutkimuksen opiskelijoiden opiskelijajärjestöihin: