Ura ja työelämä

Matematiikan, fysiikan tai kemian opettajan virkaan vaaditaan aineenopettajan koulutuksen maisterin tutkinto.

Aineenopettajan työllistyvät sekä erilaisiin oppilaitoksiin (mm. peruskoulu, lukio, ammatillinen koulutus yms.) että koulutuksen johtamista, suunnittelua ja kehittämistä sisältäviin tehtäviin. Tiedekunnasta valmistuneita opettajia on päätynyt esimerkiksi

  • oppikirjailijoiksi
  • oppimisympäristöjen kehittäjiksi
  • oppimispelien tuottajiksi
  • tiedekasvatuksen asiantuntijoiksi
  • yrittäjiksi sekä
  • moniin muihin asiantuntijatehtäviin eri aloille niin Suomeen kuin ulkomaille.

Vaikka tämän koulutusohjelman ensisijainen opetuskieli on suomi kannustamme sinua, mahdollisuuksiesi mukaan, osallistumaan myös ruotsinkieliseen ja muunkieliseen opetukseen opintojesi aikana. Monikielinen opiskelu kehittää kielitaitojasi ja parantaa mahdollisuuksiasi työskennellä myös ruotsiksi ja vierailla kielillä valmistuttuasi. Näin voit edistää asemaasi työmarkkinoilla. Helsingin yliopiston koulutusohjelmat tarjoavat vuosittain yhteensä satoja opintojaksoja ruotsiksi. Tarkista halutessasi koulutusohjelmasi opetussuunnitelmasta missä määrin voit sisällyttää näitä opintojaksoja omaan tutkintoosi.



Voit lukea uratarinoita myös matematiikan, fysiikan ja kemian maisteriohjelman verkkosivuilta.

Urapalvelut

Opinnot ovat osa uraasi. Helsingin yliopistossa urasuunnittelu kuuluu kaikkiin tutkintoihin. Urapalvelut tukee yhteistyössä koulutusohjelmien kanssa kasvuasi asiantuntijaksi osana opintojasi ja erillisin palveluin.

Urapalvelut on tukenasi aina ensimmäisestä opintovuodestasi lähtien ja vielä vuoden valmistumisen jälkeen.

Urapalvelut

  • tarjoaa uraohjausta ja työnhaun neuvontaa
  • järjestää infoja, työpajoja ja työelämätapahtumia
  • välittää opiskelijoille soveltuvia työ- ja harjoittelupaikkoja
  • jakaa yliopiston tuen harjoitteluun ja
  • fasilitoi ryhmämentorointiohjelmia.

Tutustu urapalvelujen koko tarjontaan Opiskelijan ohjeissa, teemoissa Työ ja ura sekä Harjoittelu.

Maisteriopintomahdollisuudet

Saadessasi suoritusoikeuden alempaan korkeakoulututkintoon saat automaattisesti oikeuden suorittaa myös filosofian maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa. Kanditutkinnon suoritettuasi voit jatkaa maisterivaiheen opintoihin yhdessä tai useammasta vaihtoehtoisesta maisteriohjelmasta. Kandiohjelman opintosuunta vaikuttaa maisteriohjelmaan hakeutumiseen, sillä osa maisteriohjelmista määrittelee, että tiettyjen opintojen tulee olla suoritettuna kanditutkinnossa. Osaan maisteriohjelmista on erillinen haku. Halutessasi voit kanditutkinnon suoritettuasi hakea maisteriohjelmaan myös muualle Suomeen tai ulkomaille.

Matematiikan, fysiikan ja kemian opettajan kandiohjelman suorittaneelle soveltuvia maisteriohjelmia ovat opintosuunnan ja toisen opetettavan aineen valinnasta riippuen esimerkiksi

Alumnitarina: ”Parasta on, kun saan opiskelijalta palautetta, että hän on kiinnostunut fysiikasta tai luonnontieteistä”

Nora Mekkid opettaa fysiikkaa Ressun lukiossa Helsingissä.

– Opettajana parasta on, kun saan opiskelijalta palautetta, että hän on kiinnostunut fysiikasta tai luonnontieteistä. Yritän tuoda opetuksessani esille sitä, miten fysiikka liittyy eri tavoin arkisen elämän ilmiöihin. Itsestään selviltä tuntuvien ilmiöiden taustalta aukeaa kiinnostavia asioita, kun niitä pohtii tarkemmin.

Opettajana pärjätäkseen ei kuitenkaan tarvitse tietää kaikesta kaikkea.

– Pelkäsin aluksi, että mitä jos en osaa vastata opiskelijoiden esittämiin kysymyksiin. Nykyään osaan kuitenkin suhtautua asiaan rennommin: en voi tietää kaikesta kaikkea, vaan minulla itsellänikin on vielä paljon opittavaa. Opiskelijoiden kysymykset ovat erinomainen mahdollisuus oppia itsekin uutta, Mekkid toteaa.

Esimerkkejä kemian opetuksen linjalta valmistuneiden työllistymisestä

Kemian opetuksen linjalta on valmistunut ja työllistynyt satoja kemian opettajia. Työllistymisnäkyvät ovat erinomaiset, sillä kemian taitojen ja pedagogisen osaamisen yhdistäminen on työnantajien keskuudessa haluttua osaamista.

Kemian opettajat työllistyvät monipuolisesti koulutus-, suunnittelu-, johto- ja myyntitehtäviin.  Alumnejamme löytyy esim. oppilaitoksista (mm. perusopetus, lukiokoulutus, ammatilliset oppilaitokset ja korkeakoulut), kemianteollisuudesta, kustannusalalta, media-alalta ja pelialalta.

Työpaikkoja on tarjolla ympäri Suomea. Monet valitsevat myös kansainvälisen uran.

Esimerkkejä alumniemme työpaikoista:

Anna-Sofia Sandström, lärare, Sverigefinska skolan i Botkyrka

Klaus Sippel, myyntijohtaja, Medtronic

Heidi Handolin-Kiilo, rehtori, Nurmijärven lukio

Nelly Heiskanen, opettaja, Ressun lukio

Tiia, Hilska, opettaja, Normaalilyseo

Kai Kaksonen, suhdepäällikkö, T-MEDIA

Tea Kantola, opettaja, Viikin normaalikoulu

Veikko Karjalainen, opettaja, Juvanpuiston koulu

Shenelle Ghulam, teacher, International School of Vantaa

Saana Ruotsala, rektor, Mattliden gymnasium

Helsingin yliopiston alumnit

Kaikki Helsingin yliopiston entiset tutkinto-opiskelijat, vaihto-opiskelijat sekä työntekijät ovat alumnejamme. Helsingin yliopiston alumneja on maailmanlaajuisesti lähes 200 000, ja jo yli 30 000 henkilöä on osa alumnitoimintaamme.

Lue lisää Helsingin yliopiston alumneista ja heidän toiminnastaan.

Etsi Helsingin yliopiston alumneja Linkedinistä.

Opi lisää Helsingin yliopiston alumniyhdistyksestä.

Lisätietoa ohjelmasta