Tulevaisuuden geo-osaaja tapahtuma juontaa juurensa yliopisto-opettaja Mia Kotilaisen vetämästä Geotieteiden työelämäorientaario -kurssista, jossa Geotieteiden kandiohjelman opiskelijat tutustuvat alan uramahdollisuuksiin ja hiovat omat CV:nsä.
Kurssi huipentuu verkostointitapahtumaan, jolloin sekä kandi- että maisterivaiheen opiskelijoilla on mahdollisuus solmia kontakteja kampukselle saapuneisiin alan yrityksiin. Ohjelmassa on yritysten puheenvuoroja ja henkilökohtaisia tapaamisia speed dating -sessioissa. Opiskelijat ovat valmistelleet esittelypostereita.
–Työnantajat ovat olleet todella vaikuttuneita postereista, joissa opiskelijat kertovat itsestään ja osaamisestaan, kertoo Kotilainen.
Tulevaisuuden geo-osaaja -tapahtuma on lunastanut odotukset. Yrityksiä ei ole vaikea houkutella. Päinvastoin. Edustettuina olivat eri alat, kuten kalliorakentaminen, asbesti- ja haitta-aineanalytiikka, malminetsintä ja kaivosteollisuus, vesien- ja ympäristönsuojelu sekä valtion tutkimuslaitokset ja konsulttiyritykset.
–Kun sana kiirii, että kilpailija on ollut siellä, niin mukaan halutaan, kertoo Kotilainen.
Lapin erämaihin kultasuonia jäljittämään
Geologian maisteriopiskelija Karoliina Hiltunen tutustui tulevaan työnantajaansa Tulevaisuuden Geo-osaaja -tapahtuman speed dating -tapaamisessa. Kullan etsintään erikoistunut kaivosalan yritys FinEx Metals vaikutti kiinnostavalta ja Hiltunen kyseli projektipäällikkö Eetu Jokelalta tarkemmin millä tavoin töitä haetaan.
Aiemmin pikaruokapaikan vuorovastaavana toiminut Hiltunen on tehnyt myös kurssiassistentin töitä yliopistolla. Kesätyö malminetsinnän tehtävissä Lapissa oli ensimmäinen geologian alan työpaikka.
– Työtehtävät olivat monipuolisia ja plussa oli, että työnantaja suhtautui joustavasti harrastuksiin, sanoo Hiltunen.
Hiltunen pääsi joukkueensa mukana kilpailemaan cheertanssin SM-kisoissa kesällä. Retkeilyä harrastavalle Hiltuselle kesä Lapissa oli houkutteleva vaihtoehto.
Karoliina Hiltunen kiinnostui geologiasta koulun ammattien päivässä ja on menossa entiseen kouluunsa Kouvolassa kertomaan geologian opinnoista ja monipuolisista uramahdollisuuksista ei vain kaivostoiminnan vaan myös vesipuolen, ympäristön ja geofysiikan aloilla.
Maisteriopintojen pakollinen harjoittelu on nyt kesätyön myötä tehty. Valmistumisen jälkeen Hiltunen haluaa jatkaa petrologian tutkimusta ja hakee rahoitusta väitöskirjan tekoon.
Tapahtuma helpottaa työhakua
Samaan kesätyöpaikkaan päätyi myös Simo Mönkkönen. Vaikka Mönkkösellä on elektroniikan ja tietotekniikan alalta pitkä työkokemus, niin ensimmäinen geologian alan työpaikka löytyi Tulevaisuuden geo-osaajat -tapahtuman myötä.
Työnhaku helpottui, kun yritykset tulivat kampukselle.
Mönkkönen kävi juttelemassa kiinnostavien työnantajien kanssa. Hän esitteli itsensä ja kyseli, millaista kesätyötä yritys tarjoaa.
– Otin yhteystiedot ja lähetin heti tapahtuman jälkeen työhakemukset, joko suoraan vapaamuotoisena sähköpostilla tai yrityksen rekrypalvelun kautta. Osalle työnantajista soittelin perään ja sainkin myöhemmin useita haastattelukutsuja, kertoo Mönkkönen.
Vaikka työtarjouksia tuli useammaltakin yritykseltä, niin Mönkkönen valitse kesätyön FinEx Metalsilta.
– Pidin pienemmän yrityksen ilmapiiristä ja halusin tehdä monipuolisesti erilaisia työtehtäviä sekä saada vastuita, mikä auttaa saamaan paremman käsityksen malminetsinnän prosessissa, hän kertoo.
Ala tuntuu edelleen oikealta valinnalta
Kesä kuluikin paljolti Lapin erämaissa yhdessä toisen harjoittelijan Karoliina Hiltusen kanssa. Mukana oli toisinaan myös yrityksen vakituisia työntekijöitä.
Kerättyjen näytteiden analysointi on alkamassa ja niiden ympäriltä on kehitteillä myös opinnäytetyö.
– Gradu on tarkoitus tehdä professori Petri Peltosen ja yliopistonlehtori Henrik Kalliomäen johdolla, kertoo Mönkkönen.
Kesätyön myötä vahvistui käsitys alasta ja se tuntuu edelleen oikealta valinnalta.
Kiinnostus kiviin ja mineraaleihin oli ajanut Simo Mönkkösen kouluttautumaan uudelle alalle. Avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot olivat pohjalla ja opiskelupaikka Geotieteen kandiohjelmassa avautui avoimen väylän kautta.
Geologian monipuolisuus on yllättänyt alan vaihtajan. Opiskelun aikana voi suuntautua ympäristökysymyksiin, vesistöihin, ilmastoon, kallioperään tai vaikka väyliin. Tulevaisuuden työtehtävät voivat olla tietokoneen ääressä toimistotyötä tai työskentelyä laboratoriossa tai ulkona luonnossa tehtävää työtä, kuvailee Mönkkönen.