Filosofian opinnot antavat aineksia maailmankuvan rakentamiseen eli sen ymmärtämiseen, miten asiat yleisimmällä tasolla liittyvät toisiinsa. Samalla ne kehittävät kriittisen ajattelun taitoja, jotka auttavat muotoilemaan ongelmia ja arvioimaan kriittisesti mahdollisia ratkaisuja. Opit myös ilmaisemaan itseäsi niin puheessa kuin kirjoituksessa selvästi ja ytimekkäästi, ja kommunikoimaan ymmärrettävästi ja monipuolisesti. Filosofisesta sivistyksestä ja siihen liittyvistä analyyttisistä ja argumentatiivisista taidoista on hyötyä monilla kulttuurin ja toiminnan alueilla. Filosofeja toimii esimerkiksi opettajana ja tutkijana sekä erilaisissa asiantuntija- ja hallintotehtävissä, mutta myös politiikassa, viestinnässä ja yritysmaailmassa.
Filosofian kandiohjelma tarjoaa kolme eri opintosuuntaa: teoreettinen filosofia, käytännöllinen filosofia sekä ruotsinkielinen filosofia. Käytännöllisen filosofian opiskelija valmistuu valtiotieteiden kandidaatiksi, kun taas teoreettisen filosofian ja ruotsinkielisen filosofian opiskelija valmistuu humanististen tieteiden kandidaatiksi.
Tutkintoon kuuluvat seuraavat opinnot:
Alempi korkeakoulututkinto (HuK tai VTK) on laajuudeltaan 180 opintopistettä.
Kandidaatin tutkinnon tavoiteaika on kolme vuotta kokopäiväisesti opiskellen.
Opetuskielet ovat suomi ja ruotsi. Opetusta voidaan antaa myös englanniksi. Opetuskielestä riippumatta sinulla on oikeus käyttää opintosuorituksissasi suomen tai ruotsin kieltä.
Opiskelu koostuu luentoihin ja seminaareihin osallistumisesta, kirjatenttien ja luentokuulustelujen suorittamisesta, esseiden ja tutkielmien kirjoittamisesta ja lyhyiden esitelmien pitämisestä.
Opinnot alkavat filosofian perusopintojen suorittamisella, jonka jälkeen edetään aineopintoihin ja vapaavalintaisiin opintoihin. Pääsääntöisesti perusopinnot suoritetaan etukäteen suunnitellun aikataulun mukaan, mutta aineopinnoista eteenpäin opiskelija voi itse vaikuttaa siihen, mitä opintoja suorittaa missäkin järjestyksessä.
Vapaavalintaiset opinnot valitaan tyypillisesti oman mielenkiinnon ja/tai urasuunnittelun pohjalta. Monia humanistisen ja valtiotieteellisen tiedekunnan aineita voi opiskella vapaasti ja vapaasti opiskeltavia aineita löytyy myös Helsingin yliopiston muista tiedekunnista. Vapaavalintaisia opintoja voi lisäksi tehdä ns. JOO-opintoina muissa suomalaisissa yliopistoissa (silloin kun ainetta ei ole tarjolla Helsingin yliopistossa) sekä ulkomailla (esimerkiksi opiskelijavaihdossa). Yleisopintoihin kuuluvia kursseja suoritetaan kandidaatintutkinnossa koko tutkinnon ajan.
Suoritat opintojasi suunnitelmallisesti. Opinnot alkavat opintoihin orientoivalla jaksolla, jonka aikana laadit ensimmäisen henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi (HOPSin). Opintosuunnitelmaa päivitetään myös myöhemmin opintojen aikana. Opintojen alussa ohjelman henkilökunta on tukena opintojen suunnittelussa. Ohjausta annetaan myös tiedekunnan ja yliopiston tasolla, jonka lisäksi myös muut opiskelijat (tuutorit) antavat vertaistukea.
Kandidaatintutkinnon lopputyö on kandidaatintutkielma. Se on itsenäinen tieteellinen työ, jossa käytät hyväksesi edeltävillä kursseilla oppimiasi tietoja ja taitoja. Tutkielman tekoa opiskellaan edeltävissä opinnoissa (mm. proseminaarissa).
Tutkielman tavoitteena on, että opiskelija oppii tutkimuksen teon perusperiaatteet ja osaa laatia suppean tieteellisen raportin. Työssä opiskelija esittää rajatun tutkimusongelman ja käsittelee sitä aiempaa tieteellistä tietoa soveltaen. Lähtökohtaisesti tutkielma kirjoitetaan suomeksi tai ruotsiksi.
Kandidaatintutkielman laadittuaan opiskelija
Uudet ja vanhat opiskelijat täyttävät Helsingin yliopiston kampukset joka syksy lukuvuoden alkaessa. Iso osa opiskelijaelämästä tapahtuu Viikin, Kumpulan, Meilahden ja Keskustakampuksen kampusalueilla. Opiskelijat arvostavat kotiyliopistossaan etenkin monipuolista opintotarjontaa sekä kanssaopiskelijoitaan. Tutustu alla yliopisto-opiskelijan opiskeluympäristöön kotimaassa ja ulkomailla sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin opiskelijoille.
Dilemma ry on vuonna 1968 perustettu Helsingin yliopiston filosofian opiskelijoiden yhdistys. Dilemma ry kerää kokoon filosofianopiskelijat kahdesta tiedekunnasta, teoreettisen filosofian ja filosofi’n opiskelijat humanistisesta ja käytännöllisen filosofian valtiotieteellisestä tiedekunnasta. Näin ollen se toimii yhteistyössä molempien tiedekuntien kattojärjestöjen kanssa. Hybridijärjestö Dilemman siiven alla uudet filosofianopiskelijat ovat lämpimästi tervetulleita molempien tiedekuntajärjestöjen toimintaan.
Filosofian kandiohjelma opiskelijoineen ja opettajineen muodostaa monikielisen ja -kulttuurisen yhteisön. Se tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitua paitsi yhteisön sisällä myös sen ulkopuolelle esimerkiksi opiskelija- ja opettajavaihdon ja ulkomailla tapahtuvan harjoittelun kautta.
Opiskelijavaihto on erinomainen tapa kansainvälistyä. Vaihdossa suoritat osan tutkintoon kuuluvista opinnoista ulkomaisessa yliopistossa tai voit suorittaa opintoja, joita Helsingin yliopistossa ei ole tarjolla. Hyvin suunniteltu ja ajoitettu opiskelijavaihto tarjoaa mahdollisuuden monipuolistaa tutkintoa ja löytää uusia näkökulmia omiin opintoihin. Vaihtoon lähdetään useimmiten kandiohjelman jälkipuolella.
Voit lähteä vaihtoon joko jonkin opiskelijavaihto-ohjelman kautta tai hankkien vaihtopaikan itsenäisesti. Kaikkiin yliopiston vaihto-ohjelmiin kuuluu stipendi tai apuraha, jonka suuruus riippuu ohjelmasta, vaihdon kestosta ja kohdemaasta. Itsenäisesti hankittuun vaihtopaikkaan voit hakea matka-apurahaa. Ulkomailla voit suorittaa myös työharjoittelun.
Helsingin yliopistossa on paljon ulkomaalaisia opiskelijoita, opettajia ja tutkijoita, joihin kannattaa tutustua aktiivisesti. Voit esimerkiksi toimia tuutorina Helsingin yliopistoon tulleille vaihto-opiskelijoille.