Eläinlääketieteen parissa saat valmistuttuasi monipuolisten työtehtävien lisäksi kilpailukykyisen palkan.
Eläinlääkärinä työsi on vaihtelevaa ja vaativaa. Päiviisi kuuluu monesti kiirettä, vastuuta sekä nopeita, mutta tarkkaan harkittuja päätöksiä. Terävän pään ja taitavien käsien lisäksi tarvitset sosiaalisia taitoja ja empatiaa, sillä työ on myös asiakaspalvelua. Eläinlääkärinä kohtaat työssäsi eläimen koko elämänkaaren – positiivisten asioiden lisäksi työsi on myös vakavien sairauksien hoitamista ja kuoleman kohtaamista.
Eläinlääkärin ammatissa voit työskennellä hyvin erilaisissa tehtävissä. Suurin osa eläinlääkäreistä on kliinisessä potilastyössä tuotantoeläinlääkärinä tai pien- ja hevoseläinlääkärinä. Kolmannes eläinlääkäreistä työskentelee elintarvikehygienian parissa. Elintarvikkeiden, tarttuvien eläintautien ja eläinten hyvinvoinnin valvonta on tärkeä eläinlääkäreitä työllistävä osa-alue.
Suomessa on kaikkiaan noin 3080 laillistettua eläinlääkäriä, luku sisältää eläkeläiset (tammikuu 2022).
Tuotantoeläimiä hoitavana eläinlääkärinä olet joko yksityinen tuotantoeläinlääkäri tai kunnaneläinlääkäri.
Tuotantoeläimiä hoidat maatilakäynneillä. Olet kunnaneläinlääkärinä vastuussa alueesi lehmistä, sioista ja muista tuotantoeläimistä sekä myös pieneläimistä ja hevosista. Sinulle kuuluu päivystysvelvollisuus. Teet kaikki työvaiheet itsenäisesti alusta loppuun tutkimuksista näytteidenottoihin sekä hoito- ja leikkaustoimenpiteisiin. Potilastyön lisäksi työssäsi painottuvat ennaltaehkäisevä terveydenhuolto, eläinsuojelu ja ympäristöterveydenhuolto.
Pieneläinlääkärinä olet töissä joko omalla tai toisen omistamalla klinikalla.
Potilaitasi ovat pääasiassa lemmikkieläimet. Monipuolinen työsi käsittää mm. sisätautien hoitoa, kirurgiaa, rokotuksia ja eläinten lopetuksia. Usein vastaanotolla on apunasi koulutettuja eläintenhoitajia.
Hevoseläinlääkärinä työskentelet klinikoilla tai kierrät talleissa.
Tavallisia hoitamiasi sairauksia ovat ontumaviat ja hengitystiesairaudet sekä kiireellistä hoitoa vaativat ähkyt ja tapaturmat. Myös hevosten rokotukset ja hammashoidot kuuluvat rutiinitehtäviisi. Klinikoilla saatat tehdä lisäksi vaativiakin leikkauksia ja muita toimenpiteitä.
Elintarvikehygieenikkoeläinlääkärinä työskentelet useimmiten elintarvikealan yrityksessä.
Eläinlääkärinä torjut eläintauteja, varmistat elintarvikkeiden hygieenisen laadun ja turvaat elintarvikkeiden ketjun pellolta kuluttajan pöytään.
Työskentelet tarkastuseläinlääkärinä teurastamoissa ja lihanjalostustehtaissa vastaamassa lihantarkastuksesta sekä huolehtimassa eläinsuojelusta ja teurastamon hygieniasta. Valvot meijereitä sekä elintarvikkeiden kauppaa ja jakelua.
Tutkijana työskentelet yliopistolla opettajana, tutkijana valtion laitoksissa tai lääketeollisuudessa.
Tutkijaeläinlääkärinä erikoistut omaan kiinnostuksen kohteeseesi, esimerkiksi elintarvike- ja ympäristöhygieniaan, mikrobiologiaan, patologiaan, eläinten hyvinvointiin ja käyttäytymiseen tai erilaisiin kliinisiin aiheisiin.
Opinnot ovat osa uraasi. Helsingin yliopistossa urasuunnittelu kuuluu kaikkiin tutkintoihin. Urapalvelut tukee yhteistyössä koulutusohjelmien kanssa kasvuasi asiantuntijaksi osana opintojasi ja erillisin palveluin.
Urapalvelut on tukenasi aina ensimmäisestä opintovuodestasi lähtien ja vielä vuoden valmistumisen jälkeen.
Urapalvelut
Tutustu urapalvelujen koko tarjontaan Opiskelijan ohjeissa, teemoissa Työ ja ura sekä Harjoittelu.
Kaikki Helsingin yliopiston entiset tutkinto-opiskelijat, vaihto-opiskelijat sekä työntekijät ovat alumnejamme. Helsingin yliopiston alumneja on maailmanlaajuisesti lähes 200 000, ja jo yli 30 000 henkilöä on osa alumnitoimintaamme.
Lue lisää Helsingin yliopiston alumneista ja heidän toiminnastaan.