Varhaiskasvatuksen opiskelijat sukelsivat leikilliseen pedagogiikkaan Kiinassa

Intensiivikurssi Kiinassa avasi uusia näkökulmia Helsingin yliopiston varhaiskasvatuksen opiskelijoille.

Leikillisen oppimisen pedagogiikka varhaiskasvatuksessa -projekti eli PLAYCO yhdistää suomalaiset ja kiinalaiset varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijat ja opettajankouluttajat.

PLAYCO tarjoaa yhdistelmän varhaiskasvatuksen verkko-opetusta ja lähiopetusta Kiinassa ja Suomessa. Projektissa ovat mukana Helsingin yliopisto, Turun yliopisto, Oulun yliopisto ja Beijing Normal University.

Uppoutuva oppiminen ja leikillinen pedagogiikka

PLAYCO-kurssin aikana opiskelijat syventyivät leikillisen oppimisen pedagogiikkaan monikulttuurisissa tiimeissä. Kiinassa joulukuussa 2024 järjestetyllä lähiopetusjaksolla opiskelijat havainnoivat opetusta ja olivat vuorovaikutuksessa lasten ja opettajien kanssa Beijing Normal Universityn päiväkodissa (BNUK). 

– Ensimmäisenä päivänä päiväkodin lapset ja opettajat toivottivat meidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi, joten kielimuuri oli helppo ylittää leikin kautta, kertoo maisterikurssin ohjaaja Olli-Pekka Malinen Helsingin yliopistosta.

Opiskelijat tekivät päiväkodin lapsiryhmissä neljä havainnointikierrosta käyttäen kahta havainnointityökalua. Opiskelijat keskustelivat myös BNUK:n opettajien kanssa lasten kiinnostuksen kohteista ja mahdollisista lapsiryhmässä käsiteltävistä teemoista, ja suunnittelivat näiden havaintojen perusteella pedagogisen ja leikillisen oppimistuokion. 

Kolmantena päivänä BNUK:n opettajat toteuttivat opiskelijoiden suunnittelemat leikilliset oppimistuokiot lapsiryhmissään, ja opiskelijat havainnoivat toimintaa. Samana päivänä opettajat ja maisteriopiskelijat vielä keskustelivat ja jakoivat näkemyksiään opettajien leikillisyydestä ja lasten ilosta leikissä.

Upea oppimiskokemus

Helsingin yliopiston opiskelijat saivat innostavia kokemuksia kurssilta.

Helsingin yliopiston varhaiskasvatuksen maisteriopiskelija Ellimari Rothille PLAYCO-kurssi oli syvästi vaikuttava oppimiskokemus ammatillisen kasvun ja opetusfilosofian muotoutumisen kannalta.

– Kurssilla tehdyn yhteistyön myötä sain oivalluksia ja taitoja, joiden uskon olevan hyödyksi myös opettamilleni lapsille.

Roth kiittelee, että kurssi oli huolellisesti järjestetty. Se edisti asiantuntemuksen kehittymistä mahdollistaessaan varhaiskasvatuksen syvällisen pohdinnan.

– Dialogiin perustuva ja leikillinen lähestymistapa tarjosivat työkaluja, joita aion jatkossakin soveltaa jokapäiväisessä työssäni varhaiskasvatuksen opettajana.

Myös Niina Koivistolle PLAYCO-projekti oli upea oppimiskokemus.

– Olen oppinut paljon leikillisyydestä ja siitä, miten se voi ilmetä monilla eri tavoilla erilaisissa tilanteissa ja oppimisympäristöissä. Yhteistyö suomalaisten ja kiinalaisten opiskelijoiden ja opettajien kanssa oli hauskaa, ja sain matkan varrella hyviä ystävyyssuhteita. Olen saanut oivalluksia omista opetuskäytännöistäni ja saanut uusia ideoita, jotka varmasti hyödyttävät minua tulevaisuudessa.

Kokemuksia jaettiin SEED-konferenssissa

Kurssin lopuksi PLAYCO-projektin opiskelijat ja kouluttajat pääsivät esittelemään havaintojaan Beijing Normal Universityn järjestämässä SEED-konferenssissa viime vuoden joulukuussa.

Suomalaiset opiskelijat olivat erityisen vaikuttuneita BNUK:ssa havaitsemastaan korkealaatuisesta varhaiskasvatuksen pedagogiikasta. Konferenssin teema "Innovaatio ja voimaannuttaminen: korkealaatuinen leikki, opetussuunnitelma ja varhainen oppiminen" resonoi osallistujien keskuudessa ja edisti keskusteluja leikillisyyden integroimisesta opetussuunnitelmiin.

Yksi PLAYCO-projektin kohokohdista oli Leikillinen oppiminen varhaiskasvatuksessa -tapahtuma Suomen suurlähetystössä Pekingissä. Tämä tilaisuus kokosi yhteen tutkijoita, kouluttajia, opiskelijoita ja vanhempia keskustelemaan leikillisestä oppimisesta ja opettajien leikillisyydestä. Tapahtuma korosti kulttuurienvälisen vaihdon merkitystä varhaiskasvatuksen käytäntöjen kehittämisessä.

– PLAYCO korostaa leikkisyyden merkitystä varhaiskasvatuksessa, sillä leikki on olennainen osa lasten tapaa tutkia, löytää ja omaksua uutta tietoa. PLAYCO on myös oiva esimerkki kansainvälisen yhteistyön voimasta varhaiskasvatuksessa ja opettajankoulutuksessa ylipäätään. Altistuminen erilaisille ajatuksille ja tavoille toteuttaa opetusta inspiroi pohtimaan myös omia käsityksiään hyvästä opetuksesta ja oppimisesta, Olli-Pekka Malinen sanoo.

PLAYCO on Suomen opetushallituksen Team Finland Knowledge -ohjelman rahoittama projekti.

Lue lisää opiskelijoiden kokemuksista Turun yliopiston PLAYCO-blogista