Mitä urheiluhulluus on, Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti, Jokerit-joukkueen kannattaja Seppo Aalto?
— Jos urheiluhulluus menee pakkomielteen puolelle, todellisuuspakoiseksi elämän ja kuoleman kysymykseksi, silloin kyseessä on sairaus. Jos se merkitsee elämää rikastuttavaa ja tunteiden käsittelyä helpottavaa asiaa, emme puhu hulluudesta ainakaan sanan kielteisessä merkityksessä.
— Ankara isku on omiaan parantamaan urheiluhulluudesta. Lahden dopingjupakka ja pesäpalloilun sopupelit horjuttivat etenkin maaseudulla vallinnutta uskomusta ”rehdistä” suomalaisesta urheilusta.
Kohkattiinko Rooman gladiaattoreista samalla lailla kuin formulakuskeista? Vai onko urheiluhulluus olympia-aatteen elvyttämisen hidasta kantamaa?
— Urheiluun on aina liittynyt draamaa, eikä se ole modernin median luoma ilmiö. Antiikin hevoskilpailut herättivät varmasti samanlaista kuohuntaa kuin nykypäivän formulat.
— Kansallisvaltion synty ja urheilu limittyvät toisiinsa. Teollinen yhteiskunta toi tarkan ajanoton ja yhteiset säännöt, jotka yhdistyivät kansallisen identiteetin vahvistamiseen modernin syntyvaiheen urheilussa. Olympialaisten uusi tuleminen on seuraus eikä syy.
Miten jääkiekko- tai jalkapallovoitto kehittää ihmistä tai ihmiskuntaa? Kantaako nuori keihäänheittäjä todellakin harteilleen koko Suomen kohtaloa?
— Suomalaisen jääkiekon huippuhetket samoin kuin formulamenestyksen nousu osuivat lama-ajan jälkeen 1990-luvulle. Tuolloin oli tarvetta itsetuntoa nostattaville kansallisille kokemuksille.
— Kun suosittuun asiaan pumpataan lisää rahaa, into korvautuu kaupallisuudella. Peli viihteellistyy ja samalla arkipäiväistyy. Myös ylitarjonta voi parantaa urheiluhulluudesta.
— Nuori keihäänheittäjä ei kanna harteillaan Suomea, ehkä vain ripauksen kansallista itsetuntoa. Urheilujournalismilla ylläpidetään vanhoja myyttejä ja luodaan uusia sankaritarinoita kuluttajien viihteeksi.
Onko urheiluhulluudessa jotakin hyvää?
— Totta kai. Urheilu saa ihmiset tapaamaan toisiaan ja jakamaan niin ilon kuin murheen tunteita. Lapsi oppii käsittelemään pettymystä ja vihaa sekä iloitsemaan edistymisen ja onnistumisen kokemuksista. Junioriurheilu luo uusia sosiaalisia verkostoja ja lievittää ristiriitoja muuten eri tavoin ajattelevien ihmisten välillä.
Näkeekö lapseni päivän, jolloin Suomen miehet pelaavat jalkapalloilun arvokisoissa?
— Eurooppalaisessa jalkapalloilussa huipputasolle pääseminen vaatii valtavat taloudelliset resurssit ja riittävän pelaaja-aineksen. Sanoisin ei, ellei urheiluun vaikuttaisi tärkeä tekijä, sattuma. Muutama lahjakas pelaaja osuu samaan aikaan samaan joukkueeseen ja sitten…
Artikkeli on ilmestynyt Yliopisto-lehden Tohtorin hatusta -palstalla 9/2008.