Kirjaston joulu 2022

Helsingin yliopiston kirjaston palveluissa ja aukioloajoissa on muutoksia joulukaudella 12.12.22-8.1.23. E-aineistot ovat yliopistoyhteisön käytettävissä etäyhteydellä myös joulukaudella.
Palvelut

Asiakaspalvelu

Pääkirjaston asiakaspalvelu on auki joulun välipäivinä ja palvelee sekä puhelimitse että Kaisa-talon sisääntulokerroksessa. Chat kirjaston verkkosivuilla palvelee jouluun asti normaalisti. Chat on suljettuna 26.12.-8.1.

Asiakaspalvelupisteet kampuskirjastoissa ovat suljettuina 19.12.-8.1.

Asiakastiedustelut, palvelupyynnöt ja palautteet voit antaa myös verkkolomakkeella tai sähköpostitse. Sähköpostiin pyritään vastaamaan mahdollisimman pian.

Kirjaston avoimen julkaisemisendatanhallinnanbiblio- ja altmetriikan sekä raportoinnin palvelut ovat yliopistolaisten käytössä normaalisti. Asiantuntijamme tavoitat palvelusähköpostiosoitteiden kautta.

Opiskelijaneuvonnan Kaisa-talon palvelupiste, chat-palvelu sekä zoom-neuvonta ovat kiinni 26.12.–8.1. Tarkista opiskelijaneuvonnan aukioloajat Opiskelu-palvelusta

Kirjaston tilat

Kumpulan ja Meilahden kampuskirjastot ovat suljettuina 19.12. - 8.1. Toimipisteissä on lyhyemmät aukioloajat 12.-18.12.

Kaisa-talossa ja Viikin kampuskirjastossa sekä Oppimiskeskus Aleksandriassa ja Minervassa on lyhyemmät aukioloajat 19.12. - 8.1. Toimipisteet ovat suljettuina viikonloppuisin ja pyhäpäivinä.

Aleksandriaan pääsee yökäyttöavaimella normaalisti koko joulukauden, pois lukien uudenvuoden aatto.

Minervan oppimiskeskuksen toiminta päättyy kirjaston osalta vuodenvaihteessa 2022. Lisätietoa Minervan tilanteesta löydät kirjaston uutisista

Tarkista toimipaikkojen aukioloajat alempaa sivulta.

Kumpulan ja Meilahden kokoelmiin kuuluvalle aineistolle tulee eräpäiväksi 12.1.23 seuraavasti:

 • 28 vrk:n lainoihin 21.11. alkaen
 • 14 vrk:n lainoihin 5.12. alkaen (kurssikirjat), ja
 • 2 vrk:n lainoihin 15.12. alkaen.

Kaisa-talon ja Viikin kokoelmiin kuuluvalle aineistolle tulee eräpäiväksi 12.1.23 seuraavasti:

 • 28 vrk:n lainoihin 23.11. alkaen
 • 14 vrk:n lainoihin 7.12. alkaen (kurssikirjat), ja
 • 2 vrk:n lainoihin 19.12. alkaen.

Voit varata aineistoa Kumpulan ja Meilahden kokoelmista noudettavaksi Kaisa-taloon. Tee varaus normaalisti Helka-tietokannassa. Kun saat Helkasta saapumisilmoituksen, aineisto on noudettavissa itsepalveluna varaushyllystä.

Lähtökohtaisesti opiskelija ei voi tilata ei-kotilainaan aineistoa suljetusta kampuskirjastosta. Jos kuitenkin on jokin esim. opintojen valmistumiseen liittyvä pakottava tarve saada aineisto, voit ottaa yhteyttä kirjastoon (kirjasto@helsinki.fi, p. 02941 23920). Tilanteet arvioidaan tapauskohtaisesti.

Voit tehdä varauksia kaikkien toimipaikkojen aineistoon normaalisti.

Kumpulan ja Meilahden varaushyllyt ovat käytettävissä perjantaihin 16.12. asti. Tämän jälkeen varaukset noudetaan Kaisa-talosta.

Voit tarkistaa noutopaikan saapumisilmoituksesta, joka on lähetetty sähköpostiisi.

Voit palauttaa kirjoja Kaisa-taloon ja Viikkiin kirjastojen aukioloaikoina.

Palautusluukkuihin kirjoja voi palauttaa kellon ympäri Kaisa-talossa ja Kumpulassa. Meilahdessa kirjoja voi palauttaa Haartman-instituutin palautuslaatikkoon rakennuksen aukioloaikoina. 

 • Kumpulan ja Meilahden palautusluukut tyhjennetään kahdesti viikossa. Lainasi eivät siis välttämättä näy heti palautuneina.
 • Kumpulan palautusluukku sijaitsee Physicumin pääoven oikealla puolella seinässä harmaan sivuoven vieressä.
 • Meilahden palautusluukku sijaitsee Haartman-instituutin aulassa (Haartmaninkatu 3). Instituutti on avoinna ma-pe klo 8-15.
 • Kaisa-talon yöpalautusluukku sijaitsee pääsisäänkäynnin (Fabianinkatu 30) vasemmalla puolella.

Kirjaston elektroniset kokoelmat ovat kaikkien yliopistolaisten käytössä etäyhteydellä paikasta riippumatta.

E-aineistoja voivat käyttää Helsingin yliopiston tutkijat, opettajat, opiskelijat ja henkilökunta, sekä Helsingin yliopiston avoimen yliopiston opiskelijat. E-aineistojen käyttö etänä kirjaston toimipaikkojen ulkopuolelta edellyttää yliopiston käyttäjätunnusta.

Yliopiston ulkopuolinen asiakas voi käyttää e-aineistoja kirjaston tiloissa Kirjastokioskeilta tai omalla laitteella HelsinkiUni Guest -vierailijaverkon kautta. HelsinkiUni Guest -verkon salasana on uniguest.

Helsingin yliopiston, HYKS:n ja Ilmatieteen laitoksen henkilökuntaan kuuluvat voivat varata kirjoja (pl. kurssikirjat) ja kausijulkaisujen artikkeleita Helsingin yliopiston kirjaston kokoelmista toimitettavaksi omalle työpöydälle.

 • Palvelu toimii normaalisti koko joulukauden. Kirjoja voi tilata myös suljettujen toimipaikkojen kokoelmista.
 • Jotta varaus onnistuu, on asiakkaan tiedoissa Helkassa oltava yliopiston sisäpostiosoite ja asiakasryhmänä HY henkilökunta.
 • Kun teet Helkassa varausta kirjaan, vieritä noutopaikkaa valitessasi alasvetovalikkoa ihan alas asti, ja valitse alin kohta Työosoite.

Artikkelikopioita Meilahden ja Kumpulan kokoelmiin kuuluvista lehdistä ei voi tilata Helkan kautta 16.12.-8.1., mutta voit lähettää toimituspyynnön osoitteeseen kirjasto@helsinki.fi.

Kaukopalvelu toimii normaalisti koko joulukauden. Tilatut kaukolainat noudetaan pääkirjastosta Kaisa-talosta.

Toimipaikkojen aukioloajat 6.12. - 8.1.