Luku- ja työskentelytilat
Yleiset työskentelyalueet ovat kaikkien kirjaston asiakkaiden käytettävissä. Kirjastossa on myös työtiloja ja alueita vain yliopistolaisten käyttöön.

Alueiden värikoodit kertovat onko kyse täysin hiljaisesta tilasta, työskentelytilasta vai sosiaalisesta tilasta.

 • Oranssi alue: Työskentelytilat, luku- ja tietokonepaikat
 • Punainen alue: Hiljaiset tilat, osa luku- ja tietokonepaikoista
 • Vihreä alue: Sosiaaliset tilat, virkistysalueet, ryhmätyötilat.
Työskentelytilat ja laitteet

Kaikissa kirjaston toimipaikoissa on runsaasti yleistä luku- ja työskentelytilaa kaikkien asiakkaiden käyttöön. Kirjastosta löydät paikkoja sekä seisten että istuen työskentelyyn. Perinteisten pöytä ja tuoli -lukupaikkojen lisäksi kirjastossa on erilaisia nojatuoli- ja sohvapaikkoja, jos kaipaat rennompaa lukuasentoa.

Luku- ja työskentelyalueet tunnistat oranssista kyltistä.

Osa lukupaikoista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

Kirjaston toimipaikkojen ja oppimiskeskusten hiljaiset alueet on merkitty punaisella ja ne on tarkoitettu äänettömään työskentelyyn. Hiljaisten tilojen työskentelypaikat ovat pääasiassa perinteisiä pöytä ja tuoli -paikkoja.

Osa hiljaisista lukupaikoista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

Kaisa-talon 2. kerroksessa on pieni hiljainen lukusali, jossa työskentely tapahtuu ilman kannettavia tietokoneita. Muissa yliopiston kirjaston hiljaisissa tiloissa kannettavien käyttö on sallittu.

Kaisa-talon 6. kerroksesta on käytettävissä esteetön työtila (6042).

Työtila on tarkoitettu ensisijaisesti pyörätuoliasiakkaille sekä seisten työskentelyyn. Tilaa ei voi varata.

Työtilassa on luku- ja työskentelytilaa 1—4 hengelle sekä kaksi sähköpöytää, joiden korkeus on helposti säädeltävissä.

Kirjastossa on puhelutiloja ja -koppeja, jotka on tarkoitettu nimensä mukaisesti puheluita varten.

Älä varaa puhelutilaa henkilökohtaiseksi luku- tai työskentelypaikaksi. 

Puhelutiloja on Kaisa-talossa, Kumpulan kampuskirjastossa sekä Meilahden kampuskirjastossa Terkko Health Hubissa. Jos puhelutilaa ei ole saatavilla tai et löydä sitä, hoida puhelusi jossakin sivummalla niin, ettet häiritse muita.

Kirjaston yleisillä työskentelyalueilla osa paikoista on varustettu tietokoneilla. Kirjaston toimipaikoissa on myös erillisiä tietokoneluokkia.

Tietokonepaikat ja -luokat ovat lukupaikkojen tapaan oranssia aluetta. Erityisen paljon tietokoneita on Oppimiskeskus Aleksandriassa.

Kaikille kirjaston tiloissa oleville koneille kirjaudutaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella, ne ovat siis vain yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön.

Koneiden käytössä on noudatettava yliopiston IT-palveluiden käyttösääntöjä. Apua tietoteknisissä pulmatilanteissa saat Tietotekniikkakeskuksen Helpdeskistä.

Kirjaston jokaisen toimipaikan asiakaspalvelupisteen yhteydessä toimii ID point -palvelupiste. ID Point on tunnistuspalvelu, jonka avulla yliopistolaiset voivat käyttää Helpdeskin henkilötunnistusta vaativia palveluita puhelimitse.

Kaikissa kirjaston toimipisteissä voit käyttää omaa kannettavaa tietokonetta.

Jos sinulla ei ole yliopiston käyttäjätunnusta, voit käyttää kirjaston e-aineistoja omalla laitteella HelsinkiUni Guest -vierailijaverkon kautta. HelsinkiUni Guest -verkon salasana on uniguest. Yliopistolaisena käytössäsi on Eduroam-verkko.

Omalta laitteelta ja kirjastokioskilta voit tulostaa Print-in-City-palvelun avulla.

Kirjastokioskit ovat asiakkaiden käytettävissä kaikissa kirjaston toimipaikoissa.

Kirjastokioskeilla voit hakea ja selata Helka-tietokannan sisältöä, lukea kirjaston lisensoituja e-aineistoja, kirjautua Helka-tietokannan asiakasprofiiliisi sekä etsiä ja lukea Helsingin yliopiston digitaalisia opinnäytteitä.

Helka-tietokannan asiakastoimintojen käyttö kuten omien hakujen ja suosikkien tallentaminen sekä viitetietojen tallentaminen ja lähettäminen omaan sähköpostiin on myös mahdollista kirjastokioskeilla.

Kirjastokioskeilta et pääse vapaasti internetiin etkä voi työstää niillä omia tiedostojasi.

Helsingin yliopiston opiskelijat ja henkilökunta pystyvät kirjautumaan kioskikoneilla omalle työpöydälleen yliopiston käyttäjätunnuksella.

Kaisa-talon mikrofilmien lukulaite sijaitsee 4. kerroksessa, huoneessa 4044. Linssin mikrofilmiskanneriin saat 3. kerroksen asiakaspalvelusta, kirjastokortti otetaan pantiksi.

Helsingin yliopiston ulkopuoliset asiakkaat voivat tehdä varauksen mikrofilmien lukulaitteelle Kaisa-talon asiakaspalvelussa tai sähköpostitse kirjasto@helsinki.fi.

Helsingin yliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat varata erityistyötilojen laitteita yliopiston Office365-kalenterissa. Laitteen nimi Office365-kalenterissa:

 • Kaisa-talo, Microfilm Reader and Scanner, 4044
Tulostus, kopiointi ja skannaus

Helsingin yliopiston kirjastossa on monitoimilaitteita kaikkien asiakkaiden käyttöön. Yliopistolaiset käyttävät monitoimilaitteita henkilökohtaisella tunnistekortilla ja muilla asiakkailla on käytössään Print in City-palvelu. Henkilökunta opastaa mielellään pulmatilanteissa.

Monitoimilaitteet toimivat henkilökohtaisella tunnistekortilla. Niillä voit kopioida, skannata ja tulostaa, mikäli sinulla on Helsingin yliopiston käyttäjätunnus. Kun tulostat tai kopioit ensimmäistä kertaa monitoimilaitteella, sinun on rekisteröitävä tunnistekortti (esim. HSL:n matkakortti) yliopiston käyttäjätunnuksellasi ja sen salasanalla.

Helsingin yliopiston opiskelijat lataavat monitoimilaitteiden käyttöön vaadittavaa tulostussaldoa itselleen Unigrafian Saldokaupassa.

Kopioimaan ja skannaamaan pääset Print-in-City-palvelulla. Palvelun käyttö ei vaadi Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksia. Palvelussa voit itse ladata tulostus-, kopiointi- ja skannaussaldoa. 

Kirjastokioskilta voit tulostaa Print-in-City-palveluun tai tallentaa omalle muistitikulle PDF-dokumentteja tai HTML-sivuja.

Tulostuksessa oletusvalintana on mustavalkoinen ja kaksipuoleinen printti. Jos haluat yksipuoleisen tai värillisen tulosteen, valitse ne erikseen Print-in-City-palvelussa.

Muistitikulle tallennettaessa tiedosto ladataan kioskin välimuistiin, ja siirretään sieltä tikulle resurssienhallintaikkunassa (File Manager). Välimuisti tyhjenee automaattisesti, kun suljet selaimen ikkunan tai kun kioskia ei käytetä kahteen minuuttiin.

En­sim­mäi­nen tu­los­tus­ker­ta

Kun tulostat ensimmäisen kerran Print-in-City-palvelulla, sinun täytyy rekisteröityä ja ostaa tulostussaldoa.

Huom! Kirjastokioskeilta voi kirjautua Print-in-City-palveluun vain tulostamista varten. Palveluun rekisteröityminen ja saldon osto tulee tehdä omalla laitteella (tietokone, tabletti tai älypuhelin).

Linkin palveluun löydät myös Kirjastokioskin selaimen kirjanmerkkipalkista. Ohjeet rekisteröitymiseen ja saldon ostamiseen löytyvät palvelusta. 

Tulosteen voi tulostaa ulos Print-in-City-laitteelta 48 tunnin ajan. Tulostustyö veloitetaan vasta kun se tulostetaan ulos laitteelta.

Näin tu­los­tat Print-in-City-lait­teel­la

 1. Napauta selaimen tai PDF Readerin tulostuspainiketta.
 2. Valitse Print to file.  Voit nimetä tiedoston haluamallasi tavalla napauttamalla painiketta kohdassa File:
 3. Kirjoita haluamasi nimi kohtaan Name: ja napauta Select. Nimeä tiedostosi, jos aiot tulostaa useampia tiedostoja, jolloin erotat ne myös tulostuslaitteella toisistaan.
 4. Valitse Print. Tiedosto tallentuu kansioon nimeltä Downloads.
 5. Kirjaudu Print-in-City-palveluun. Linkin palveluun löydät Kirjastokioskilla selaimen kirjanmerkkipalkista.
 6. Lataa tulostettava tiedosto(t) palvelun ohjeiden mukaan.
 7. Hae tulosteesi haluamaltasi Print-in-City-laitteelta.

Näin tal­len­nat tie­dos­ton ti­kul­le

 1. Lataa haluamasi PDF napsauttamalla Download-kuvaketta.
 2. Liitä muistitikkusi kioskin USB-porttiin. Joillakin Kirjastokioskeilla on USB-jatkokaapeli (Kaisa-talo), joillakin USB-portit löytyvät näytön vasemmasta laidasta (Meilahti, Kumpula, Viikki)
 3. Avaa resurssienhallinta (File Manager
 4. Avaa kansio Downloads
 5. Varmista, että muistitikkusi näkyy vasemman laidan Places-listassa
 6. Tartu hiirellä lataamaasi tiedostoon, vedä se muistitikun nimen päälle ja pudota. Tiedosto tallentuu muistitikulle.
 7. Tallennuksen jälkeen irrota muistitikku turvallisesti napauttamalla tikun nimen vierestä löytyvää kuvaketta.
Virkistysalueet

Vihreillä kylteillä merkityt virkistysalueet ovat vapaamuotoisempaa oleskelua, työskentelyä ja juttelua varten.

Eväiden syönti on sallittu, mutta pidä tilat siisteinä ja siivoa jälkesi.

Hoida puhelut puhelutiloissa tai sivummalla niin, ettet häiritse muita.

Laajempi virkistysalue on sisääntulokerroksessa (3. krs) Kaisaniemenkadun puoleisessa takanurkassa. Alueella on myös erillinen opiskelijoiden taukohuone, jossa on tilaa 6-8 henkilölle. Huoneesta löytyy mikro, vedenkeitin sekä juoma-automaatti.

Toinen pienempi virkistysalue on 7. kerroksessa Fabianinkadun puoleisessa päädyssä. Alueelta löytyy kahviautomaatti ja Kaisa-talon upea terassi, joka on auki keväästä syksyyn.

Opiskelijoiden taukotila sijaitsee Oppimiskeskus Aleksandrian pohjakerroksessa.

Huoneessa on tilaa noin 14 henkilölle.

Tilasta löytyy mikro, vedenkeitin, jääkaappi sekä jonkin verran astioita.

Minervan oppimiskeskuksen oleskelu- ja virkistysalue löytyy läheltä sisäänkäyntiä, kierreportaiden ympäristöstä.

Tilassa ei ole limsa- tai kahviautomaatteja, mutta omien eväiden syönti onnistuu hyvin.

Kahvilat löytyvät kätevästi kirjaston toimipaikkojen ja oppimiskeskusten läheisyydestä.

Well Cafe Terkko palvelee Meilahden kampuskirjaston kävijöitä Terkko Health Hubin ensimmäisessä kerroksessa.

Unicafe Korona Viikin kampuksella on suljettu Infokeskus Koronan remontin ajan. Uudistuneet kahvilatilat avataan syksyllä 2021.

Kumpulan kampuksella palvelevat Chemicum ja Exactum, ja keskustakampuksella Porthania. Oppimiskeskus Minervan läheisyydessä palvelee Unicafe Olivia.  

Noudata pelisääntöjä kirjaston tiloissa

Ohjeistus tilojen käytöstä on koottu kirjaston pelisääntöihin. Muut säännöt, kuten asiakkaan ja kirjaston oikeudet sekä vastuut, löydät kirjaston käyttösäännöistä.

 • Yleiset työskentelytilat, luku- ja tietokonepaikat ovat oranssia aluetta.
 • Hiljaiset tilat (osa luku- ja tietokonepaikoista) ovat punaista aluetta.
 • Sosiaaliset tilat, virkistysalueet, puhelutilat ja ryhmätyötilat ovat vihreää aluetta.

Kaikkien kirjaston käyttäjien tulee noudattaa kirjastossa esillä olevia turvallisuusohjeita. Pitämällä huolta itsestäsi pidät huolta myös muista.

Jokainen asiakas vastaa itse siitä, että toimii turvallisuusohjeiden mukaisesti kaikissa kirjaston tiloissa. 

 • Kirjaston tiloissa kasvomaskia voi käyttää oman harkinnan mukaan.
  • Vahtimestarit jakavat ilmaisia maskeja.
  • Kirjastossa on myös myynnissä kasvomaskeja.
 • Pidä riittävä etäisyys muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.
 • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Tule kirjastoon vain terveenä.
 • Puhdista yhteiskäytössä olevat laitteet puhdistuspyyhkeellä.
  • Puhdistuspyyhkeitä saat kirjaston asiakaspalvelusta tai vahtimestareilta.

Luku- ja työskentelyalueet ovat kirjaston yleistä, oranssia aluetta. Oranssilla alueella hiljainen puhe on sallittu ja se on kirjastossa pääsääntöisesti vallitseva äänentaso.

Huomaathan, että osa lukupaikoista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

Huolehdi tavaroistasi ja varo varkaita. Katso myös, etteivät laukkusi ja muut tavarasi valtaa toisilta työskentelypaikkaa. Säilytä tavaroitasi kirjaston säilytyslokeroissa.

Voit poistua lukupaikalta hetkeksi, mutta älä varaa paikkaa yli puoleksi tunniksi. Merkitse paikkasi ja ilmoita lähtöaikasi lapulla. Lappu yksistään ei riitä paikan merkitsemiseen. Jos olet pois yli puoli tuntia, toisella on lupa ottaa paikkasi ja siirtää tavarasi omatoimisesti sivuun — siihen ei pyydetä kirjastohenkilökunnan apua. Kirjasto ei vastaa lukupaikalle jättämistäsi tavaroista.

Hoida puhelut puhelutiloissa tai sivummalla niin, ettet häiritse muita.

Pidä työskentelytilat siisteinä ja siivoa jälkesi. Nauti eväät mieluiten virkistysalueilla.

Tietokonepaikat ja -luokat ovat lukupaikkojen tapaan oranssia aluetta. Hiljainen puhe on sallittu.

Kaikille kirjaston asiakastiloissa oleville koneille kirjaudutaan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella, ne ovat siis vain yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Koneiden käytössä on noudatettava yliopiston IT-palveluiden käyttösääntöjä.

Huolehdi tavaroistasi ja varo varkaita. Katso myös, etteivät laukkusi ja muut tavarasi valtaa toisilta työskentelypaikkaa. Säilytä tavaroitasi kirjaston säilytyslokeroissa.

Voit poistua tietokonepaikalta hetkeksi, mutta älä varaa paikkaa yli puoleksi tunniksi. Merkitse paikkasi ja ilmoita lähtöaikasi lapulla. Lappu yksistään ei riitä paikan merkitsemiseen. Jos olet pois yli puoli tuntia, toisella on lupa ottaa paikkasi ja siirtää tavarasi omatoimisesti sivuun — siihen ei pyydetä kirjastohenkilökunnan apua. Kirjasto ei vastaa työskentelypaikalle jättämistäsi tavaroista.

Hoida puhelut puhelutiloissa tai sivummalla niin, ettet häiritse muita.

Pidä tietokonepaikat ja -luokat siisteinä, ja siivoa jälkesi. Nauti eväät mieluiten virkistysalueilla.

Hiljaiset tilat on merkitty punaisella ja ne on tarkoitettu äänettömään työskentelyyn.

Pidä kaikki laitteet kokonaan äänettöminä, työskentele hiljaisesti. Kunnioita toisten työskentelyrauhaa.

Huomaathan, että osa hiljaisista tiloista on vain Helsingin yliopiston opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Alueet on merkitty erillisin kyltein.

Kaisa-talon 2. kerroksessa on pieni hiljainen lukusali, jossa työskentely tapahtuu ilman kannettavia tietokoneita. Muissa yliopiston kirjaston hiljaisissa tiloissa kannettavien käyttö on sallittu.

Huolehdi tavaroistasi ja varo varkaita. Katso myös, etteivät laukkusi ja muut tavarasi valtaa toisilta työskentelypaikkaa. Säilytä tavaroitasi kirjaston säilytyslokeroissa.

Voit poistua lukupaikalta hetkeksi, mutta älä varaa paikkaa yli puoleksi tunniksi. Merkitse paikkasi ja ilmoita lähtöaikasi lapulla. Lappu yksistään ei riitä paikan merkitsemiseen. Jos olet pois yli puoli tuntia, toisella on lupa ottaa paikkasi ja siirtää tavarasi omatoimisesti sivuun — siihen ei pyydetä kirjastohenkilökunnan apua. Kirjasto ei vastaa työskentelypaikalle jättämistäsi tavaroista.