Vierailuprofessorit

Vierailuprofessoriohjelma tuo kansainvälisesti tunnustettuja tutkijoita vierailemaan Helsingin yliopiston keskustakampukselle.

Vierailuprofessoriohjelma on käynnissä vuosina 2022-2025 keskittyen erityisesti datafikaation haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Ohjelman konseptiin kuuluu vähintään kahden viikon läsnäolo Helsingin yliopiston keskustakampuksella vuoden 2023 aikana sekä yhteistyö useamman tutkimusryhmän ja vähintään kahden tutkimusryhmäjohtajan kanssa. Vierailuihin kuuluu myös julkisia luentoja sekä esiintyminen HSSH:n viikottaisessa Brown Bag Seminar -tapahtumassa.

Vuosittainen haku vierailuprofessoriohjelmaan on auki 24.4.–31.5.2024. Lue lisää täältä.

 

Vierailuprofessorit 2023

Livia Holden (PhD – School of Oriental and African Studies University of London) on CNRS:n tutkimusjohtaja ja työskentelee myls Panthéon Sorbonnessa sijaitsevaan Institut de Sciences Juridique et Philosophique -instituutissa, jossa hän johtaa Euroopan tutkimusneuvoston rahoittamaa hanketta "Cultural Expertise in Europe: What is it useful for?" (EURO EXPERT). Hän on myös yhteydessä Pariisin Nanterressa sijaitsevaan Centre Histoire et Anthropologie du Droit -keskukseen, sekä Kalifornian Berkeleyn yliopiston ja Otagon yliopiston oikeus- ja yhteiskuntatutkimuksen keskukseen. Hän antaa säännöllisesti asiantuntijalausuntoja maahanmuuttolakiin, perheoikeuteen ja rikosoikeuteen liittyviin tapauksiin Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Alankomaissa.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Reetta Toivanen

Lue lisää englanninkielisiltä sivuilta.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Merja Polvinen

Lue lisää englanninkielisiltä sivuilta.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Eljas Oksanen

Lue lisää englanninkielisiltä sivuilta.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Katja Valaskivi

Lue lisää englanninkielisiltä sivuilta.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Eetu Mäkelä

Lue lisää englanninkielisiltä sivuilta.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Riikka Koulu, Suvi Sankari

Lue lisää englanninkielisiltä sivuilta.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Markus Kröger

Vierailuprofessorit 2022-2024

Ruth Ayaß on sosiologian professori Bielefeld yliopistossa. Hänen tutkimuksensa keskittyy arkipäivän vuorovaikutuksen sosiologiaan, etnometodologiaan ja tulkinnalliseen sosiologiaan.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Ilkka Arminen

Lars-Erik Malmberg on kasvatustieteen kvantitatiivisten menetelmien professori Oxfordin yliopistossa. Hän aloitti ala-asteen opettajana Suomessa. Hän on kasvatustieteen dosentti keskittyen erityisesti kvantitatiivisiin menetelmiin Åbo Akademissa, Vaasassa, jossa hän suoritti kasvatustieteen tohtorin tutkinnon. Hän suoritti post-doc-tutkinnon Yalen yliopistossa ja nautti arvostetusta Research Councils UK:n (RCUK) akateemisesta apurahasta vuosina 2007–2012. Hän soveltaa edistyneitä kvantitatiivisia malleja koulutuksen substantiivien tutkimuskysymysten tutkimiseen. Hän sai äskettäin päätökseen ESRC:n rahoittaman seminaarisarjan "Network on Intrapersonal Research in Education".

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Katariina Salmela-Aro

Barbara Pfetsch on viestintäteorian ja mediavaikutusten tutkimuksen professori Freie Universität Berlinissä, Saksassa, median ja viestinnän laitoksella ja päätutkija Weizenbaum Institute for the Networked Societyssa. Hän on mukana Berliinin TU:n yhteistyötutkimuskeskuksessa "Re-Figuration of Spaces" (SFB 1265). Hänen tutkimuksensa keskittyy julkisten sfäärien ja poliittisen viestinnän muutoksiin digitalisaation ja kansainvälistymisen kautta, ja hänen hankkeisiinsa kuuluvat digitaalisten tilojen aiheverkostojen, poliittisen diskurssin, (verkko)mediakeskustelujen ja agendan rakentamisen sekä eurooppalaisten ja monikansallisten julkisten sfäärien syntymisen analyysit.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Juha Herkman

Mirko Schäfer on apulaisprofessori Utrechtin yliopistossa Governing the Digital Society -tutkimusosastolla. Hän on yksi Utrecht Data School -tutkimuslaitoksen perustajista, sekä toimii laitoksessa projektinjohtajana. Schäferin tutkimus keskittyy (media) teknologian sosiaalipoliittiseen vaikutukseen. Yhdessä Utrecht Data School:n ja Datafield Society -tutkimusalustan kanssa hän tutkii datakäytäntöjen ja algoritmien vaikutusta julkiseen johtoon, julkiseen mediaan ja julkiseen tilaan.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Minna Ruckenstein

Vierailuprofessorit 2022

Mike Ananny on viestinnän ja journalismin apulaisprofessori Etelä-Kalifornian yliopiston (USC) Annenbergin viestintä- ja journalismikoulussa. Hän tutkii digitaalisten uutisinfrastruktuurien ja algoritmisten järjestelmien julkista merkitystä sekä ohjaa monitieteistä USC-kollektiivia MASTS (Media As SocioTechnical Systems) ja Sloan Foundation -projektia Knowing Machines (Kate Crawfordin ja Jason Schultzin kanssa). Hän on kirjoittanut julkaisun Networked Press Freedom (MIT Press, 2018), toimittanut (Laura Forlanon ja Molly Wright Steensonin kanssa) julkaisun Bauhaus Futures (MIT Press, 2019) ja julkaisee useilla tieteidenvälisillä kentillä, mukaan lukien Journalism Studies, Science and Technology ja Critical Internet Studies. Hän on koulutukseltaan tohtori Stanfordin yliopistosta, maisteri MIT Media Laboratorysta ja on kirjoittanut suosittuihin lehdistöjulkaisuihin, kuten The Atlantic, Wired Magazine, Harvard’s Nieman Lab ja Columbia Journalism Review.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Kaius Sinnemäki

Dries Daems on apulaisprofessori Graduate School of Social Sciences siirtomaa-arkeologian maisteriohjelmassa Middle East Technical University:ssa (METU) Ankarassa, Turkissa. Hän on myös METU:n digitaalisen arkeologian maisteriohjelman koordinaattori. Hänen tutkimusalueitaan ovat sosiaalisen monimutkaisuuden ja urbanismin tutkimus laskennallisen mallinnuksen (ABM) ja materiaalitutkimuksen (makroskooppisen keramiikka-analyysin) avulla. Hän on erikoisosaamisena keskittyy rautakaudelta hellenistiseen Anatoliaan ja itäiseen Välimereen.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Marta Lorenzon

Mark Ellison on tutkijatohtori Kölnin yliopistossa. Hän on matemaattisen ja laskennallisen mallinnuksen asiantuntija kielen vaihtelussa, muutoksessa ja evoluutiossa. Hänellä on tutkinnot matematiikasta, tietojenkäsittelytieteestä ja kielitieteestä, ja hän työskentelee tällä hetkellä DFG:n rahoittamassa Collaborative Research Center on Prominence in Language.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Jutta Jokiranta

Amanda Lagerkvist on media- ja viestintätutkimuksen professori ja eksistentiaalisen mediatutkimuksen kehittäjä. Hän tutkii työssään digi-ihmisen haavoittuvuuksia eksistentiaalisen filosofian valossa keskittyen empiirisesti kuolemaan verkossa, digitaalisiin muistoihin sekä ihmiselämän ja maapallon lisääntyneeseen automatisointiin. Hän johtaa BioMe-projektia, joka tutkii biometrisen tekoälyn eksistentiaalisia ja eettisiä haasteita ihmiselämän maailmassa.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Johanna Sumiala

Mladen Popović opiskeli Groningenin yliopistossa, Katholieke Universiteit Leuvenissa ja Yalen yliopistossa. Hän on tehnyt arkeologisia tutkimuksia Megiddossa ja Jerusalemissa. Popović johtaa Groningenin yliopiston Qumran-instituuttia, jolla on johtava rooli Kuolleenmeren kääröjen tutkimuksessa Alankomaissa. Syyskuusta 2017 alkaen Popovic on toiminut teologian ja uskonnontutkimuksen tiedekunnan dekaanina.

Popović toimii vierailuprofessorina vuonna 2022. Keskustakampuksella vierailun ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Jutta Jokiranta