HSSH uutiskirje 03/2020

New Research Culture -luentosarja syventyy monitieteisyyden mahdollisuuksiin.

1) New Research Culture –luentosarja alkaa 9.11. – Kolme myyttiä SSH-tutkimuksesta: Se on yksilöllistä, halpaa ja tiukasti tieteenalakohtaista

HSSH järjestää lukuvuoden 2020–2021 aikana New Research Culture –luentosarjan, joka pureutuu humanistisen ja yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen polttaviin kysymyksiin sekä tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Luentosarjan kantavana teemana on monitieteisyyden ja uuden tutkimuskulttuurin edistäminen humanistisilla ja yhteiskuntatieteellisillä tutkimusaloilla.

Ensimmäinen NRC-tilaisuus järjestetään maanantaina 9.11. klo 13, jolloin keynote-puhujana on mediatutkimuksen professori Kirsten Drotner Etelä-Tanskan yliopistosta. Videoluennon otsikkona on ”Kolme myyttiä SSH-tutkimuksesta: Se on yksilöllistä, halpaa ja tiukasti tieteenalakohtaista”. Puheenvuorossaan Drotner haastaa stereotyyppisiä käsityksiä humanistisista ja yhteiskuntatieteellisistä tutkimusaloista.

Kirsen Drotner on johtanut useita poikkitieteellisiä tutkimushankkeita, ja hän on yksi johtavista SSH-alan asiantuntijoista Euroopassa. Hän on tutkinut esimerkiksi mediayleisöjä, digitaalista oppimista ja museoviestintää.

Keynote-puheenvuoron jälkeen aiheeseen syvennytään paneelikeskustelussa, jossa keskustelijoina ovat professori Drotnerin lisäksi sosiaali- ja kulttuuriantropologian professori Sarah Green (HY) ja systemaattisen teologian professori Risto Saarinen (HY). Paneelia johtaa oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Pia Letto-Vanamo.

Tilaisuuteen voi osallistua livestream-yhteyden kautta: https://tiedekulmamedia.helsinki.fi/fi/web/tiedekulma/player/webcast?playerId=38521893&eventId=70432744

Kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää osoitteessa: https://presemo.helsinki.fi/hssh

Lämpimästi tervetuloa uuden tutkimuskulttuurin äärelle 9.11. klo 13! 

Katso koko NRC-luentosarjan aikataulu ja puhujien esittelyt verkkosivuiltamme.

2) HSSH kehittää monitieteistä tutkimusjohtamisen kurssia

HSSH on aloittanut monitieteisen postdoc-tutkijoille tarkoitetun tutkimusjohtamisen pilottikurssin. Kurssin tarkoituksena on kehittää osallistujien tutkimusuran ja -teemojen strategista suunnittelua sekä antaa työkaluja hyvän tutkimusryhmän kokoamiseen, nykyaikaiseen johtamiseen ja oman tutkijaprofiilin kehittämiseen.

Kurssia kehitetään yhdessä osallistujien kanssa, jotta kokonaisuus olisi mahdollisimman hyödyllinen. HSSH haluaa selvittää, millaista konkreettista tukea SSH-alan tutkijat toivovat ja kuinka instituutti voi tukea heitä. Tulevaisuudessa kurssia on tarkoitus laajentaa ja kehittää edelleen.

Pilottikurssille tuli yli 40 hakemusta. Mukaan valittiin 12 postdoc-tutkijaa, joille on jo myönnetty parin tulevan vuoden ajalle tutkimusrahoitusta. Kurssi koostuu viidestä työpajasta lukuvuoden 2020–2021 aikana.

Lue lisää pilottikurssista HSSH:n verkkosivuilta.

3) HSSH Brown Bag Lunch 3.11. – Mikä on lasten liikunnallisuuden vaikutus matemaattisiin taitoihin?

Seuraava Brown Bag Lunch järjestetään tiistaina 3.11. klo 12.15, jolloin vieraana on erityispedagogiikan professori Pirjo Aunio. Hänen monitieteinen tutkimusryhmänsä tutkii matemaattisten ja motoristen taitojen sekä fyysisen aktiivisuuden välisiä yhteyksiä päiväkoti-ikäisillä lapsilla. Alustuksessaan Aunio kertoo, kuinka hänen tutkimusryhmänsä on ottanut askeleita kohti todellista monitieteisyyttä. Tutkimushankkeessa työskentelee erityisopetuksen, psykologian ja liikuntatieteiden tutkijoita sekä laser- ja anturiteknologian asiantuntijoita, joten professori Auniolla on näkemystä, miten eri alan ammattilaiset täydentävät toistensa osaamista. Tapaaminen pidetään englanniksi.

Tervetuloa insipiroitumaan monitieteisestä yhteistyöstä!

Join Zoom Meeting

https://helsinki.zoom.us/j/62294386517?pwd=TGhUZnRzSlNUVHFvYUhieG1yQzhj…

Meeting ID: 622 9438 6517

Passcode: 741924

4) HSSH:n Johtoryhmä ja toimikunnat on nimitetty 

HSSH:n toiminta on vahvistunut syksyn aikana. Rehtori on nimittänyt johtoryhmän, ja instituutin johtaja on nimittänyt tuekseen tutkimusinfrastruktuuritoimikunnan ja tutkimustoimikunnan. Johtoryhmä ja toimikunnat muodostavat HSSH:n toiminnan kivijalat.

Johtoryhmä koostuu HSSH:n perustajatiedekuntien dekaaneista sekä erillislaitosten johtajista, ja heidän tehtävänänsä on määritellä instituutin suuret linjat. Toimikuntien tehtävänä on puolestaan tukea instituutin johtoryhmää ja johtajaa, suunnitella ja kehittää instituutin toimintaa sekä valmistella ja toimeenpanna instituutin päätöksiä. Toimikuntien jäsenet nimitetään enintään viideksi vuodeksi perustajatiedekuntien henkilöstöstä.

Toimikuntien työskentelyä ohjaa HSSH:n tavoite kehittää SSH-aloille monitieteistä tutkimuskulttuuria ja sitä tukevaa toimintaympäristöä.

5) Liity Hessun ystäviin!

Kaikki HSSH:n toiminnasta kiinnostuneet voivat liittyä sähköpostilistalle, joka muodostaa ns. Hessun ystävät -yhteisön. Sähköpostilistalla kerrotaan HSSH:n uutisista, tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista.

Listalle liitytään lähettämällä viesti osoitteeseen majordomo@helsinki.fi Jätä otsikkokenttä tyhjäksi.

Kirjoita viestikenttään:

subscribe hssh-friends sähköpostiosoite@helsinki.fi

esim. subscribe hssh-friends maija.meikalainen@helsinki.fi

Listalta erotaan lähettämällä viesti samaan osoitteeseen. Jätä otsikkokenttä tyhjäksi. Kirjoita tekstikenttään unsubscribe hssh-friends sähköpostiosoite@helsinki.fi

esim. unsubscribe hssh-friends maija.meikalainen@helsinki.fi

Paluuviestissä saat kehotuksen vahvistaa liittymisesi listalle.