Vierailuprofessorit
Vierailuprofessoriohjelma tuo kansainvälisesti tunnustettuja tutkijoita vierailemaan Helsingin yliopiston keskustakampukselle.

Vierailuprofessoriohjelma on käynnissä vuosina 2022-2025 keskittyen erityisesti datafikaation haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Ohjelman konseptiin kuuluu vähintään kahden viikon läsnäolo Helsingin yliopiston keskustakampuksella vuoden 2023 aikana sekä yhteistyö useamman tutkimusryhmän ja vähintään kahden tutkimusryhmäjohtajan kanssa. Vierailuihin kuuluu myös julkisia luentoja sekä esiintyminen HSSH:n viikottaisessa Brown Bag Seminar -tapahtumassa.

Vuosittainen haku vierailuprofessoriohjelmaan on auki syksyisin. Lue lisää täältä.

 

Ruth Ayaß, Bielefeld University

Ruth Ayaß on sosiologian professori Bielefeld yliopistossa. Hänen tutkimuksensa keskittyy arkipäivän vuorovaikutuksen sosiologiaan, etnometodologiaan ja tulkinnalliseen sosiologiaan.

Ayaß toimii vierailuprofessorina vuosina 2022-2024 ja vierailee Helsingin yliopiston keskustakampuksella 10.-19.9.2022. Seuraavien vierailujen ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Ilkka Arminen

Lars-Erik Malmberg, Oxford University

Lars-Erik Malmberg on kasvatustieteen kvantitatiivisten menetelmien professori Oxfordin yliopistossa. Hän aloitti ala-asteen opettajana Suomessa. Hän on kasvatustieteen dosentti keskittyen erityisesti kvantitatiivisiin menetelmiin Åbo Akademissa, Vaasassa, jossa hän suoritti kasvatustieteen tohtorin tutkinnon. Hän suoritti post-doc-tutkinnon Yalen yliopistossa ja nautti arvostetusta Research Councils UK:n (RCUK) akateemisesta apurahasta vuosina 2007–2012. Hän soveltaa edistyneitä kvantitatiivisia malleja koulutuksen substantiivien tutkimuskysymysten tutkimiseen. Hän sai äskettäin päätökseen ESRC:n rahoittaman seminaarisarjan "Network on Intrapersonal Research in Education".

Malmberg toimii vierailuprofessorina vuosina 2022-2024 ja vierailee Helsingin yliopiston keskustakampuksella 19.-23.9.2022. Seuraavien vierailujen ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Katariina Salmela-Aro

Mirko Schäfer, University of Utrecht

Mirko Schäfer on apulaisprofessori Utrechtin yliopistossa Governing the Digital Society -tutkimusosastolla. Hän on yksi Utrecht Data School -tutkimuslaitoksen perustajista, sekä toimii laitoksessa projektinjohtajana. Schäferin tutkimus keskittyy (media) teknologian sosiaalipoliittiseen vaikutukseen. Yhdessä Utrecht Data School:n ja Datafield Society -tutkimusalustan kanssa hän tutkii datakäytäntöjen ja algoritmien vaikutusta julkiseen johtoon, julkiseen mediaan ja julkiseen tilaan.

Schäfer toimii vierailuprofessorina vuosina 2022-2024 ja vierailee Helsingin yliopiston keskustakampuksella 19.-25.9.2022 ja 28.11.-2.12.2022. Seuraavien vierailujen ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Minna Ruckenstein

Barbara Pfetsch, Freie Universität Berlin

Barbara Pfetsch on viestintäteorian ja mediavaikutusten tutkimuksen professori Freie Universität Berlinissä, Saksassa, median ja viestinnän laitoksella ja päätutkija Weizenbaum Institute for the Networked Societyssa. Hän on mukana Berliinin TU:n yhteistyötutkimuskeskuksessa "Re-Figuration of Spaces" (SFB 1265). Hänen tutkimuksensa keskittyy julkisten sfäärien ja poliittisen viestinnän muutoksiin digitalisaation ja kansainvälistymisen kautta, ja hänen hankkeisiinsa kuuluvat digitaalisten tilojen aiheverkostojen, poliittisen diskurssin, (verkko)mediakeskustelujen ja agendan rakentamisen sekä eurooppalaisten ja monikansallisten julkisten sfäärien syntymisen analyysit.

Pfetsch toimii vierailuprofessorina vuosina 2022-2024 ja vierailee Helsingin yliopiston keskustakampuksella 1.-8.10.2022. Seuraavien vierailujen ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Juha Herkman

Mike Ananny, University of Southern California

Mike Ananny on viestinnän ja journalismin apulaisprofessori Etelä-Kalifornian yliopiston (USC) Annenbergin viestintä- ja journalismikoulussa. Hän tutkii digitaalisten uutisinfrastruktuurien ja algoritmisten järjestelmien julkista merkitystä sekä ohjaa monitieteistä USC-kollektiivia MASTS (Media As SocioTechnical Systems) ja Sloan Foundation -projektia Knowing Machines (Kate Crawfordin ja Jason Schultzin kanssa). Hän on kirjoittanut julkaisun Networked Press Freedom (MIT Press, 2018), toimittanut (Laura Forlanon ja Molly Wright Steensonin kanssa) julkaisun Bauhaus Futures (MIT Press, 2019) ja julkaisee useilla tieteidenvälisillä kentillä, mukaan lukien Journalism Studies, Science and Technology ja Critical Internet Studies. Hän on koulutukseltaan tohtori Stanfordin yliopistosta, maisteri MIT Media Laboratorysta ja on kirjoittanut suosittuihin lehdistöjulkaisuihin, kuten The Atlantic, Wired Magazine, Harvard’s Nieman Lab ja Columbia Journalism Review.

Ananny toimii vierailuprofessorina vuonna 2022 ja vierailee Helsingin yliopiston keskustakampuksella 17.9.-8.10.2022.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Kaius Sinnemäki

Timothy Mark Ellison, University of Cologne

Mark Ellison on tutkijatohtori Kölnin yliopistossa. Hän on matemaattisen ja laskennallisen mallinnuksen asiantuntija kielen vaihtelussa, muutoksessa ja evoluutiossa. Hänellä on tutkinnot matematiikasta, tietojenkäsittelytieteestä ja kielitieteestä, ja hän työskentelee tällä hetkellä DFG:n rahoittamassa Collaborative Research Center on Prominence in Language.

Ellison toimii vierailuprofessorina vuonna 2022 ja vierailee Helsingin yliopiston keskustakampuksella 24.9.-8.10.2022.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Jutta Jokiranta

Amanda Lagerkvist, Uppsala universitet

Amanda Lagerkvist on media- ja viestintätutkimuksen professori ja eksistentiaalisen mediatutkimuksen kehittäjä. Hän tutkii työssään digi-ihmisen haavoittuvuuksia eksistentiaalisen filosofian valossa keskittyen empiirisesti kuolemaan verkossa, digitaalisiin muistoihin sekä ihmiselämän ja maapallon lisääntyneeseen automatisointiin. Hän johtaa BioMe-projektia, joka tutkii biometrisen tekoälyn eksistentiaalisia ja eettisiä haasteita ihmiselämän maailmassa.

Lagerkvist toimii vierailuprofessorina vuonna 2022 ja vierailee Helsingin yliopiston keskustakampuksella 5.-18.12.2022.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Johanna Sumiala

 

Dries Daems, Middle East Technical University

Dries Daems on apulaisprofessori Graduate School of Social Sciences siirtomaa-arkeologian maisteriohjelmassa Middle East Technical University:ssa (METU) Ankarassa, Turkissa. Hän on myös METU:n digitaalisen arkeologian maisteriohjelman koordinaattori. Hänen tutkimusalueitaan ovat sosiaalisen monimutkaisuuden ja urbanismin tutkimus laskennallisen mallinnuksen (ABM) ja materiaalitutkimuksen (makroskooppisen keramiikka-analyysin) avulla. Hän on erikoisosaamisena keskittyy rautakaudelta hellenistiseen Anatoliaan ja itäiseen Välimereen.

Daems toimii vierailuprofessorina vuonna 2022. Keskustakampuksella vierailun ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Marta Lorenzon

 

Mladen Popović, University of Groningen

Mladen Popović opiskeli Groningenin yliopistossa, Katholieke Universiteit Leuvenissa ja Yalen yliopistossa. Hän on tehnyt arkeologisia tutkimuksia Megiddossa ja Jerusalemissa. Popović johtaa Groningenin yliopiston Qumran-instituuttia, jolla on johtava rooli Kuolleenmeren kääröjen tutkimuksessa Alankomaissa. Syyskuusta 2017 alkaen Popovic on toiminut teologian ja uskonnontutkimuksen tiedekunnan dekaanina.

Popović toimii vierailuprofessorina vuonna 2022. Keskustakampuksella vierailun ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa: Jutta Jokiranta