Karanteenitaidekurssin kuudennessa osassa harjoitukset pohjaavat aikaan: piirrämme muuttuvia kohteita ja rajoitamme piirtämiseen käytettävää aikaa.
Huom! Tällä kertaa kurssin kuvassa on erityistä sisällöllistä merkitystä. Tämä aikapussi huolehti Helsingin ja koko Suomen pysymisestä ajassa ennen kuin Yleisradio aloitti päivittäisen aikamerkkinsä 1920-luvulla. Aikapussi hinattiin joka päivä Observatorion keskitornin tankoon ja pudotettiin alas tasan kello 12.
Muuttuvan kohteen harjoitus
Valitse tämän harjoituksen malliksi kohde, jossa tapahtuu muutoksia. Kohde voi olla sisällä tai ulkona, rajaus voi olla laaja tai voit valita malliksesi vain pienen yksityiskohdan.
Pyykkinaru tai kuivausteline on loistava kohde tähän tehtävään. Voit piirtää (ja maalata) pyykkejä pyykkikiertonne mukaan. Viivat voivat mennä päällekkäin, eri aikakerrokset voivat lomittua tai voit suunnitella työhösi jatkokertomuksen, jossa piirrät aikajatkumon esimerkiksi vasemmalta oikealle tai alhaalta ylös. Pyykkinaru on arkinen teema, johon kätkeytyy hieno piilosisältö: parin vuoden päästä voi olla kiintoisaa nähdä millaisia vaatteita karanteeniaikana teillä kuivateltiin.
Ruoka-, tiski- tai työpöytä on samankaltainen teema: niissä on sopivasti toistuvia piirteitä mutta silti jatkuvia muutoksia.
Haluatko yksinkertaisemman mallin? Hanki mahdollisimman vihreä banaani, aseta se lautaselle ja piirrä banaanin vaiheet seuraavien päivien kuluessa. Voit piirtää vaiheet kuvasarjana tai samaa kuvaa jatkaen. Lopuksi voit syödä mallisi. Kuoreltaan mustunut banaani kelpaa vielä mainiosti esimerkiksi smoothien valmistukseen.
Osta nupullaan olevia leikkokukkia ja seuraa niiden elinkaarta maljakossa.
Vieläkin yksinkertaisempi kohde? Peruna itää lämpimässä nopeasti. Muistathan, että ruokaperuna ei Ruokaviraston suositusten mukaan ole kelvollinen myytäväksi, jos itujen pituus on yli 5mm. Älä syö malliasi, jos se on vihertynyt ja pehmeä.
Jos asut paikassa, jossa on mahdollista tarkastella luonnon heräämistä, on nouseva krookus, aukeava tulppaani, vaahterankukka tai vaikka laajempi rajaus metsänlaidasta ihana kohde tälle tehtävälle. Oman yrtti-istutuksen piirtämistä käsiteltiin myös kurssijaksossa Orgaanisen kasvun logiikkaa. Hedelmän siementen itäminen kestää viikosta pariin viikkoon, mutta sen jälkeen odotus palkitaan sievillä sirkkalehdillä.
Pilvet ovat mainio ja stressitön kohde ja taivaan tarkastelu kirkastaa mieltä. Ikkunasta näkyvää taivaankaistaletta voi piirtää ja maalata vaikka sääpäiväkirjan tapaisena sarjallisena työnä.
Muuttuvan kohteen harjoituksen malliksi sopivat myös rakennustyömaa, hiekkalaatikko leluineen, parkkipaikka, pyöräteline, sohvapöytä tai vaikka shakkipeli. Aikaperspektiivi voi olla muutamasta päivästä useampaan kuukauteen.
10 x 10
Piirrä kymmenenä päivänä kymmenen minuuttia, piirroksen koko 10cm x 10cm. Tämä on vapaapiirustusharjoitus, älä ajattele liikaa mitä piirrät. Kuva voi olla täysin abstrakti, mutta paperille saa ilmestyä myös esittäviä elementtejä. Luo itsellesi formaatti, josta käsin lähdet kunakin päivänä liikkeelle: ympyrä, kalteva viiva, kymmenen sokkona paperiin tökättyä pistettä jne.
Jos tarvitset innoitusta, tutustu vapaapiirustuksen ohjeisiin kurssin neljännessä jaksossa (Matka vapaan piirtelyn maailmaan).
Ei haittaa, jos päivät eivät ole peräkkäin.
30 aamua (toteutettavissa luonnollisestikin mihin tahansa aikaan päivästä)
Piirrä 3 min aamulla heti herättyäsi (tai mihin tahansa muuhun mahdolliseen aikaan).
Älä ajattele mitä piirrät.
Voit tässäkin harjoituksessa luoda aloituskuvion, josta käsin lähdet kunakin päivänä liikkeelle: ympyrä, kalteva viiva, kymmenen sokkona paperiin tökättyä pistettä jne, mutta jos mielesi liitää muihin suuntiin, unohda formaatti. Jos tarvitset innoitusta, tutustu vapaapiirustuksen ohjeisiin kurssin neljännessä jaksossa (Matka vapaan piirtelyn maailmaan).
Voit ottaa halutessasi mukaan päiväkirjamaisen, sisällöllisen elementin ja piirtää abstraktin tulkinnan kunkin päivän tunnelmasta. Voit antaa piirrokselle ajatuksiasi reflektoivan nimen, mutta myös päivämäärä ja kellonaika riittää.
Tämä haaste kestää kuukauden ajan.
Yritä piirtää joka päivä, mutta huomaa: jos päiviä jää väliin, se ei haittaa. Jatkat kun ehdit. Tämän haasteen ei ole tarkoitus tuoda lisää kuormitusta arkeesi.
Ajan rajoittamisen harjoituksia
Näissä tehtävissä piirretään havainnosta.
Piirrä mallista
a) 10 minuutin tutkielma (ota aikaa kellosta). Osalle piirtäjistä tämä aika on todella lyhyt, osalle 10 min tuntuu hyvin pitkältä. Molemmille ajan rajaaminen on hyödyllinen harjoitus!
b) 3 min tutkielma (ota aikaa kellosta).
c) Piirrä noin minuutti, kuuteenkymmeneen laskien (et siis ota aikaa kellosta, vaan lasket itse hiljaa päässäsi). Jos tämä on liian vaikeaa, laske ääneen.
Tee tämä tehtävä vähintään kuusi kertaa, jokainen piirros eri kohteesta.
Huom! Tämän tehtävän tarkoitus on aiheuttaa aivoihin pieni positiivinen ylikuormitustila. Kun keskityt yhtä aikaa piirtämään ja laskemaan, pystyt edelleen tekemään havaintoja ja jäljentämään niitä paperille, mutta et pysty ajattelemaan lopputulosta. Huomio siirretään osittain muualle. Tämä voi purkaa piirtämiseen liittyvää onnistumisen painetta.
Se, ettet ehkä pysy laskuissa, on normaalia. Saatat unohtaa missä numerossa olit, jäädä jumiin tai jankata edestakaisin samoja lukuja. Tästä ei tarvitse huolestua, se kuuluu asiaan.
Jos tämä on liian helppoa, kokeile takaperin laskemista.
Mitä malliksi ajan rajoittamisen harjoituksiin? Peilistä piirretty omakuva toimii hyvin. Huonekasvi tai nukkuva kotieläin sopii malliksi niin ikään. Kymmenminuuttisen tutkielman aiheeksi voit valita lähikuvan leikkokukan terälehdistä (esimerkiksi ruusunkukan rakenne on kiehtova).
Perheenjäsentä voi ehkä pyytää pysymään paikallaan minuutin.
Monet jakavat sosiaalisessa mediassa valokuvia lounaslautasistaan: olisiko tässä vaihtoehtoinen toteutustapa?
Luonnossa liikkuminen vähentää stressiä tutkitusti: ota lehtiö metsäkävelylle ja pysähdy piirtämään sopivia kohteita polkusi varrella.
+ Lisätehtävä: Kerrannaistutkielma
Tee uusi, nopea kuva uudelleen samasta kohteesta jonka olet jo piirtänyt kohdassa a) tai b).