Farmasian tiedekunnassa koulutetaan farmasian ja lääkealan tulevaisuuden asiantuntijoita, joilla on tärkeää osaamista kestävyyshaasteiden ratkaisemiseksi.
Ympäristö- ja kestävyysnäkökulmia on sisällytetty farmasian opintoihin systemaattisesti ja tutkimusperustaisesti. Aktiivisena kirittäjänä on ollut Generation Green, jonka ansiosta syntyi myös aiheen ensimmäinen suomenkielinen oppikirja, Lääkkeet ja ympäristö.
Farmasian tiedekunnan johdolla on kehitetty myös terveyden ja elämätieteiden kestävyysosaamisen verkkokurssi Kestävä terveys, joka on tarjolla Helsingin yliopiston opiskelijoille sekä avoimen yliopiston ja Kestävyysopintojen verkoston kautta.
Farmasian tiedekunnassa tehdään uraauurtavaa tutkimusta lääkealan kestävän kehityksen edistämiseksi. Kansallisissa hankkeissa tarkastellaan muun muassa lääkealan digitaalista siirtymää ja kestäviä teollisen mittakaavan lääkkeenvalmistusmenetelmiä (LifeFactFuture 2024–2026), kestävää lääkekehitystä (SUDDEN 2018–2023) sekä lääkejätteen käsittelyn tehostamista päästölähteillä (EPIC 2016–2018).
Kansainvälisten hankkeiden aiheina on esimerkiksi lääkeaineiden ympäristöriskien arviointi (H2020/PREMIER 2020–2026) ja kestävä tuotanto, kuten benign-by-design- ja elinkaarianalyysimallit (Horizon/TransPharm 2022–2026). Lisäksi opetuksen kehittämistä tarkastellaan kestävyyden näkökulmasta kansainvälisessä tutkimuksessa (mm. ERASMUS+ -hanke FPD-Include).
Farmasian tiedekunta pyrkii edistämään lääkealan kestävyyttä kokonaisvaltaisen lähestymistavan kautta, aktiivisessa yhteistyössä niin terveydenhuoltoalan kuin ympäristöalan keskeisten toimijoiden kanssa. Kestävyyshaasteita, -ratkaisuja ja lääkealan kestävää kehitystä käsitteleviä sidosryhmätilaisuuksia järjestetään erityisesti SUDDEN forum -verkoston puitteissa.
Liity sähköpostiistalle tai seuraa LinkedIn:ssa.
Rahasto tukee Helsingin yliopistossa tehtävää farmasian kestävän kehityksen tutkimusta, opetusta ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta.
Ympäristön lääkejäämien kemikaalirasite ja antibioottiresistenssi aiheuttavat omat erityishaasteensa ihmiskunnalle sekä luonnon kestokyvylle. Ympäristöhaittoja voidaan kuitenkin tehokkaasti vähentää lääkkeiden tuotanto- ja käyttökaaren kaikissa eri vaiheissa.
Farmasian tiedekunta on ollut edelläkävijä integroidessaan farmasian ja ympäristöosaamisen. Opiskelijat saavat vankan farmasian käytännön ammattitaidon yhdistettynä huippututkimukseen sekä kestävän kehityksen syvälliseen ymmärrykseen.
Professuurin lahjoittaminen on investointi tärkeän tutkimusalueen edelläkävijyyteen tai uuden tutkimusalan synnyttämiseksi.
Kiitos lahjoittajat ja yhteistyökumppanit!