Farmaseutin kansalliset osaamistavoitteet ohjaavat koulutuksen suunnittelua ja antavat hakijoille tietoa alasta ja opinnoista

Farmaseutin tutkinnon kansalliset osaamistavoitteet on määritelty ensimmäistä kertaa Suomessa. Tavoitteena on luoda yhteinen näkemys valmistuvan farmaseutin tiedoista ja taidoista, mikä tukee sekä koulutuksen kehittämistä että avaa koulutuksen tärkeintä sisältöä alasta kiinnostuneille ja työelämän eri sektoreille.

Yhteiset osaamistavoitteet selkeyttävät hakijoiden ja opiskelijoiden käsitystä farmaseutin koulutuksesta ja sen tuomasta osaamisesta. Ne myös auttavat työelämän toimijoita ymmärtämään, millaista osaamista valmistuvilta farmaseuteilta voidaan odottaa. Tavoitteet on laadittu ytimekkäästi ja yleisesti ymmärrettävässä muodossa, ja ne keskittyvät farmaseutin ydinosaamiseen. Yliopistot voivat kuitenkin jatkossakin täydentää kansallisia tavoitteita omilla tarkennuksillaan.

Tavoitteet sisältävät viisi kokonaisuutta:

  • Luonnontieteet farmasiassa 
  • Lääkkeen valmistus ja elinkaari 
  • Lääkehoidot ja kliininen farmasia 
  • Farmasian ammattilaisena toimiminen 
  • Tieteellinen ajattelu 

Laaja yhteistyö taustalla

Työ osaamistavoitteiden määrittelemiseksi alkoi vuoden 2024 alussa, kun Helsingin yliopiston, Itä-Suomen yliopiston ja Åbo Akademin eli Suomessa farmaseutteja kouluttavien koulutusyksiköiden edustajat kokoontuivat sopimaan prosessista. Farmaseutin tutkinto muodostaa myös proviisorin tutkinnon perustan ja kehitystyön pohjana käytettiin EU-direktiiviä, joka määrittelee proviisorien pätevyysvaatimukset. Direktiivin uudistukset ja kunkin koulutusyksikön nykyiset tavoitteet huomioitiin laajasti.

–  Osaamistavoitteiden kehittäminen lähti liikkeelle yliopistolähtöisesti, mutta koko prosessin aikana olemme käyneet keskusteluja sidosryhmien, opiskelijoiden ja tietysti tiedekuntien välillä. Työ on ollut haastavaa, sillä esimerkiksi direktiivin viiden vuoden tavoitteista on pitänyt parhaan kykymme mukaan puristaa mukaan laajasti perustan antavia sisältöjä farmaseutin kolmen vuoden koulutukseen, koulutusohjelmajohtaja Patrick Lauren kuvailee. 

–  Osaamistavoitteet ovat työkalu opettajille, mutta myös tärkeä tekijä tuomaan esille koulutusohjelmaa alasta kiinnostuneille, erityisesti nuorille. Koulutusohjelman näkökulma ja opiskelijalähtöisyys ovat olleet avainasemassa, mutta sidosryhmien toiveita on myös otettu huomioon hyvin monesta eri suunnasta. Olen tyytyväinen nyt valmistuneisiin kansallisiin osaamistavoitteisiin ja uskon niiden palvelevan hyvin kaikkia farmasian koulutusyksiköitä tulevaisuudessa, toteaa Lauren. 

– Prosessin aikana erittäin antoisaa oli yhteinen keskustelu farmaseutin koulutuksen tärkeimmistä tavoitteista, kävimme läpi yhdessä opetuksen sisältöjä ja tulevaisuuden tavoitteita, pohtivat myös Krista Laine Itä-Suomen yliopistosta ja Outi Salo-Ahen Åbo Akademista. 

Julkaisu ja seuraavat askeleet

Osaamistavoitteet esiteltiin alan asiantuntijoille Farmasian Päivillä marraskuussa 2024, viimeisteltiin ja nyt tavoitteet julkaistaan yliopistojen verkkosivuilla. Tavoitteena on, että koulutusyksiköt ottavat yhteiset osaamistavoitteet käyttöön farmaseutin koulutusohjelmien opetussuunnitelmissaan. Tämä merkittävä uudistus auttaa vahvistamaan farmasian koulutuksen laatua ja yhdenmukaistamaan valmistuvien farmaseuttien osaamista Suomessa. 

–  Farmasian Päivien keskustelutilaisuudesta saimme tärkeitä ajatuksia työn tueksi ja eri sektorien näkökulmista. Kiitos kaikille valmisteluun eri tavoin osallistuneille tärkeästä työstänne yhteisen tavoitteen puolesta, kiittelee varadekaani Mia Sivén farmasian tiedekunnasta.

Tavoitteet pähkinänkuoressa

Farmaseutin tutkinto antaa laaja-alaiset valmiudet toimia lääkealan ja lääkkeiden asiantuntijana. Farmaseutti voi työskennellä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä muissa lääkealan toimintaympäristöissä. Farmaseutti haluaa ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan. Farmaseutin tutkinto on alempi korkeakoulututkinto, joka antaa valmiudet ylempään korkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen ja toimii pohjatutkintona proviisorin tutkintoon. Viisivuotisella proviisorin koulutuksella saavutettavista tiedoista ja taidoista säädetään myös EU:n direktiivillä 2005/36/EY (englanniksi).

Viisi pääkohtaa

Farmaseutin tutkinnon osaamistavoitteet on esitetty alla viiteen osa-alueeseen jaoteltuna. Lisäksi liitteeseen on koottu keskeisiä opiskeltavia asioita jokaisesta osa-alueesta. Valmistuvana farmaseuttina olet saavuttanut alla kuvatut keskeisimmät osaamistavoitteet kaikista osa-alueista. 

  1. Luonnontieteet farmasiassa 

1.1. Farmaseuttina ymmärrät farmaseuttisten ilmiöiden ja lääkehoitojen luonnontieteellisen perustan. 

1.2. Farmaseuttina osaat soveltaa keskeisten luonnontieteiden perusteita liittyen lääkeaineisiin, lääkkeen valmistukseen, lääkkeisiin ja lääkehoitoihin.  

  1. Lääkkeen valmistus ja elinkaari 

2.1. Farmaseuttina tunnet lääkeaineiden ja lääkevalmisteiden ominaisuudet sekä lääkkeiden valmistamisen periaatteet, mikä mahdollistaa tehokkaan ja turvallisen lääkehoidon toteutumisen. 

2.2. Farmaseuttina hallitset lääkeaineen rakenteen ja lääkevalmisteen ominaisuuksien yhteyden lääkkeen tehoon, laatuun ja turvallisuuteen sekä tunnet lääkkeen elinkaaren vaiheet ja siihen liittyvän lainsäädännön.  

  1. Lääkehoidot ja kliininen farmasia 

3.1. Tunnet lääkkeiden vaiheet ja vaikutukset elimistössä, ymmärrät lääkehoitoprosessin ja terveyden edistämisen periaatteet sekä lääkehoitoon liittyvät riskit. Osaat soveltaa näitä tietoja rationaalisen lääkehoidon suunnittelussa ja toteutuksessa. 

3.2. Farmaseuttina hallitset lääkityksen tarkistuksen ja lääkehoidon arvioinnin (LHA), ja osaat antaa asiantuntevaa asiakaskeskeistä lääkeneuvontaa sekä itsehoito- että reseptilääkkeistä, varmistaen lääkehoidon turvallisuuden ja arvioiden sen tarpeellisuuden terveyshyötyjä tukien.  

  1. Farmasian ammattilaisena toimiminen 

4.1. Farmaseuttina osaat toimia asiantuntijana farmasian alan eri sektoreilla sosiaali- ja terveydenhuollossa (kuten avohuollon apteekissa, sairaala-apteekissa, lääketeollisuudessa tai viranomaistehtävissä). Tunnet alan keskeisen lainsäädännön ja osaat hyödyntää eri tietoteknisiä sovelluksia sekä tietokantoja.  

4.2. Osaat käyttää viestintä- ja vuorovaikutustaitoja eri kanavissa tehokkaasti, mahdollistaen asiantuntijapalveluiden laadukkaan tuottamisen moniammatillisissa ympäristöissä. Toimit ammattieettisten ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Ymmärrät jatkuvan oppimisen merkityksen ja farmasian alan kehittämisen tärkeyden.  

  1. Tieteellinen ajattelu 

5.1. Farmaseuttina kykenet lukemaan sekä arvioimaan tieteellistä tekstiä kriittisesti. Osaat tuottaa suomen- tai ruotsinkielistä tieteellistä asiatekstiä ja käyttää alan keskeisiä tietolähteitä.  

5.2. Pystyt soveltamaan näyttöön perustuvaa tietoa farmaseuttisissa asiantuntijatehtävissä ja saat valmiudet tutkinnon jälkeisiin opintoihin.