Ravinnoksi käytettävät särjet on kypsennettävä kunnolla loisriskin takia

Helsingin yliopiston ja Eviran juuri julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että Suomenlahden särjissä on runsaasti imumato-loisia.

Imumadot voivat tarttua raakaa kalaa syöviin koiriin, kissoihin ja ihmisiin. Tutkimuksessa löydettyjen imumatojen ensimmäisinä väli-isäntinä toimivat nilviäiset, kuten kotilot ja toisena väli-isäntänä särkikalat.

Särjistä löydetyistä imumatolajeista lähes puolet osoittautui ihmisiin ja lemmikkieläimiin tarttuviksi lajeiksi. Yleisimpänä Pseudamphistomum truncatum -maksamato, joka elää aikuisvaiheensa sappitiehyissä. Ihmisessä se voi aiheuttaa esimerkiksi maksan oireilua, vatsakipua ja kuumetta.

Suomessa pyritään lisäämään perinteisesti ”roskakaloina” pidettyjen lajien, kuten särjen käyttöä ihmisten ja eläinten ravinnoksi.

– Särki pitää kypsentää tai pakastaa läpikotaisin ennen syömistä, toteaa tutkija Anu Näreaho Helsingin yliopiston .

Maksamatotartunnan voi saada, jos syö raakaa tai riittämättömästi kypsennettyä särkikalaa. Tartunta ei kuitenkaan siirry suoraan ihmisten tai lemmikkien välillä. Särkikalat tulisi kypsentää tai pakastaa läpikotaisin ennen käyttöä ihmis- tai eläinravinnoksi.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Eviran yhteistyönä vuonna 2016 aloitetussa tutkimuksessa on selvitetty Suomenlahdelta pyydystettyjen särkien ulkopinnalla ja lihaksessa olevien imumatojen toukkamuotojen esiintyvyyttä ja lajeja.

Lisätietoa:

Artikkeli Acta Veterinaria Scandinavica -tiedejulkaisussa:

Anu Näreaho

Helsingin yliopisto

Eläinlääketieteellinen tiedekunta

050 448 4018