Olli Vapalahdelle Alfred Kordelin -palkinto

Alfred Kordelinin säätiö huomioi palkinnolla yksityishenkilöitä, työryhmiä ja yhteisöjä, jotka tekevät tärkeää työtä yhteiskunnassa ja luovat edellytyksiä myös parempaan tulevaisuuteen.

Ansioituneille tekijöille myönnettävän Alfred Kordelinin palkinnon saavat tänä vuonna zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti, kirjailija, kääntäjä Stefan Moster ja Faktabaari. Kukin palkittu saa 50 000 euroa.

Olli Vapalahti on tehnyt korkeatasoista ja vaikuttavaa tutkimusta eläinten ihmisiin välittämistä virussairauksista kuten myyräkuumeesta, zikavirusinfektiosta, SARS-CoV-2:n aiheuttamasta koronavirustaudista ja lintuinfluenssasta. Kansainvälisesti arvostetun tutkimuksen kohteena ovat olleet niin globaalit kuin suomalaisille tyypilliset virusperäiset sairaudet.

Vapalahden tutkimusotteen poikkitieteellisyys mahdollistaa yritykset ratkaista monimutkaisiakin terveyteen liittyviä haasteita. Vapalahdella on myös kyky tuottaa nopeasti tietoa poliittisen päätöksenteon tueksi ja taito ilmaista vaikeat asiat selkeästi, ymmärrettävästi ja kiihkottomasti, säätiön palkintotoimikunta perustelee.

Vapalahden johdonmukaisesti harjoittama erilaisten eläinvälitteisten virustautien tutkimus on esimerkki pitkäjänteisen perustutkimuksen tarpeellisuudesta, palkintotoimikunta kertoo.

 

Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti | Alfred Kordelinin palkinto 2023