Brändihierarkia

Brändihierarkia ei ole sama asia kuin yliopiston hallinnollinen organisaatiokaavio: brändihierarkia kuvastaa yliopiston suhdetta tiedekuntiin, erillisiin laitoksiin, yliopistokonsernin yrityksiin, erilaisiin hankkeisiin, yhteistyö­kumppaneihin ja palveluihin.

Brändihierarkia tukee yliopiston strategista tavoitemielikuvaa ja maineenrakennusta. Brändihierarkian avulla pystytään tukemaan yliopiston yhdenmukaista ilmettä ja varmistamaan, että yliopiston logoa käytetään johdonmukaisesti erilaisissa yhteyksissä.

Brändihierakia tuo kustannustehokkuutta yhtenäisen toimintamallin kautta. Brändihierarkian tavoitteena on vahvistaa ja ylläpitää yliopiston ja sen toimijoiden tunnistettavuutta, sekä vahvistaa mielikuvaa yhtenäisestä, ­kansainvälisesti kiinnostavasta ja vaikuttavasta huippuyliopistosta.

Viestintä ja yhteiskuntasuhteet -yksikkö vastaa brändihierarkian linjauksista ja päätösten valmisteluista. Kaikissa brändihierarkiaan liittyvissä kysymyksissä yhteydenotot osoitteeseen uhbrand@helsinki.fi
Brändihierarkia / omat yksiköt ja toiminnot

HY-liekkilogoa sovelletaan kaikessa HY:n omassa toiminnassa, sekä sisäisessä viestinnässä. Yliopiston omaan toimintaa kuuluu myös muun muassa yliopiston 100% omistamissa tytäryhtiöissä tapahtuva toiminta sekä yliopiston yhteistyöyksiköissä tapahtuva toiminta.  

Tiedekunnilla ja erillisillä laitoksilla on omat liekkilogonsa. Tiedekuntien alaiset yksiköt ja toiminnot tunnistautuvat pääsääntöisesti tiedekunnan liekkilogolla. 

HY:n alaiset pysyvät, viralliset organisaatioyksiköt ja yhtiöt saavat kriteerien täyttyessä luvan käyttää omaa markkinointitunnusta. Markkinointitunnuksen tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti mm. seuraavien kriteerien perusteella: 

  1. Monitieteiset, pysyvät, viralliset yliopiston yhteiset toimintayksiköt, joiden toiminta edellyttää esim. rekrytoinnin ja kumppanuustyön tueksi toiminnasta viestivää identiteettiä.  
  2. Yliopistokonserniin kuuluvat yhtiöt, jotka halutaan sitoa vahvasti, nimeä myöden, yliopiston identiteettiin. 
  3. Palveluyksiköt, jotka toimivat markkinaehtoisesti ja joiden erottuvuus edellyttää omaa identiteettiä. 
  4. Lähtökohtaisesti tiedekuntien alaiset yksiköt ja toiminnot identifioituvat tiedekunnan liekkilogolla. Poikkeuksen tähän muodostavat sellaiset tiedekuntien alaiset toimintayksiköt, erilliset laitokset tai tutkimusinfrastruktuurit, joiden toiminta edellyttää tehtävän tai toiminnan luonteen vuoksi vahvempaa omaa identiteettiä. Tiedekunnan alaisen yksikön tunnuksessa voidaan harkinnan mukaan käyttää tehostevärinä tiedekunnan tunnusväriä. 

Kaikki kommunikaatio allekirjoitetaan HY-liekkilogolla. 

Tunnus ja siihen liittyvä muu visuaalinen materiaali tuotetaan yhteistyössä brändi- ja markkinointiyksikön ja mainostoimiston kanssa.

Toistuvat HY-tason tapahtumat, määräaikaiset hankkeet ja yksiköt, ohjelmat, HY-tason tuotteet ja tutkimusryhmät, joiden voidaan katsoa tarvitsevan toiminnasta viestivää tunnusta yliopiston logon lisäksi. Tekstitunnus muodostetaan HY-typografiatyyliä noudatellen, tunnukseen ei lisätä muita graafisia elementtejä. Yliopistotason tapahtumissa tai tunnuksissa voidaan harkinnan mukaan käyttää yliopiston virallista sinistä lisäväriä: pääsääntöisesti tunnukset ovat mustia. 

Kaikki kommunikaatio allekirjoitetaan HY-liekkilogolla. 

Tunnuksiin liittyvistä päätöksistä ja ohjeistuk­sesta vastaa brändi- ja markkinointiyksikkö.

Brändihierarkia / kumppanuudet ja yhteistyöt

HY:n ja ulkopuolisen kumppanin pysyvä, strateginen kumppanuus. Tasavertaiset, strategiset kumppanit, joilla on tarve yhteisidentiteetille. Strategisesta kumppanuudesta viestii tapauskohtaisesti joko kumppanien omien logojen lisäksi käytettävä yhteistunnus tai yhteistyöstä viestivä, yksinään käytettävä yhteistunnus. Strategisten kumppanuuksien yhdistävä nimittäjä voi olla yhteinen teema/tieteenala tai fyysinen paikka/alue. Yliopisto identifioituu strategisissa kumppanuuksissa yliopistotason liekkilogolla. 

Yhteistyöhankkeet, joissa HY yksi osapuolista. Yhteistyön kommunikaatio allekirjoitetaan yhteistyökumppaneiden omilla logoilla.  

Helsingin yliopistoon liittyvät tahot, joilla on täysin oma HY:stä erottuva identiteetti johtuen kansallisesta tehtävästä, kaupallisesta toiminnasta tai siitä, että ne ovat HY:n ja muiden organisaatioiden yhdessä omistamia yksiköitä/yrityksiä. 

Tunnus muodostuu Helsingin yliopiston tekstitunnuksesta ja sen yhteydessä olevasta tekstiosasta. Tunnus viestii yliopiston suhteesta ulkoisille kohderyhmille suunnatuissa palveluissa/tuotteissa, joita käytetään muiden organisaatioiden toimintaympäristössä, mutta joissa tuoteomistajuus säilyy Helsingin yliopistolla.