Etenkin Venäjään liittyvät kysymykset herättävät suuria tunteita ja ristiriitaisia näkemyksiä, mutta myös tutkittuun tietoon perustuvia arvioita on mahdollista tehdä. Näiden tuominen julkiseen keskusteluun on yksi Aleksanteri-instituutin tärkeitä tehtäviä.
Aleksanteri-instituutin tutkijat ovat median käytettävissä Venäjään, itäiseen Eurooppaan ja Keski-Aasiaan liittyvissä teemoissa. Julkaisemme ajankohtaisista teemoista myös tiivistä, päättäjille ja vaikuttajille suunnattua Aleksanteri Insight -puheenvuorojen sarjaa.
Vuosittain Aleksanteri-instituutti järjestää noin 70 ilmaista yleisötapahtumaa, jotka ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Paneelikeskustelut, tietoiskut ja seminaarit pyrkivät dialogiin. Monet niistä myös streamataan, jotta niitä on mahdollista YouTube -kanaviemme kautta seurata kaikkialta Suomesta. Keskustelua käydään lisäksi Aleksanteri-listalla, joka on yli 900 suomalaisen Venäjästä ja itäisestä Euroopasta kiinnostuneen tiedotus- ja keskustelulista. Aleksanteri-instituutti tutkijoineen on aktiivinen keskustelija myös Facebookissa ja Twitterissä.
Kansainvälisen ilmapiirin kiristyessä on tärkeää, että tutkimusmaailmassa rajat pysyvät auki. Aleksanteri-instituutti tuo yhteen politiikan ja yhteiskunnan toimijoita ja pyrkii avoimeen ja kriittiseen keskusteluun erilaisten tahojen kanssa - myös sellaisten, jotka eivät jaa samoja periaatteita ja arvoja.
Vuonna 2017 Aleksanteri-instituutin tutkijat olivat esillä koti- ja ulkomaisessa printtimediassa yhteensä 600 kertaa. Suurin osa (555) mediaseurannan osumista tuli kotimaisista medioista. Lisäksi asiantuntijamme antoivat n. 100 haastattelua radiossa ja televisiossa ja osallistuivat keskusteluohjelmiin.
Etsitkö asiantuntijaa kommentoimaan Venäjään, itäiseen Eurooppaan, Keski-Aasiaan tai laajemmin Euraasiaan liittyvää politiikan, yhteiskunnan tai kulttuurin ilmiötä? Tutustu tutkijaesittelyihimme, ja ellet löydä etsimääsi, ota yhteyttä palveluosoitteeseemme Aleksanteri@helsinki.fi.
Aleksanteri-instituutin tutkimuksen kohdemaissa tapahtuu. Itäisen Euroopan ja Keski-Aasian poliittinen ilmapiiri on kireä ja venäläisen yhteiskunnan toimijat eivät aina tahdo mahtua saman pöydän ääreen. Aleksanteri-instituutti toimii välittäjänä ja keskustelun moderaattorina myös vaikeissa tilanteissa. Emme tahdo sulkea pois kriittisiä ääniä. Tehtävämme ei ole edistää kenenkään propagandaa, mutta hyvään tieteelliseen tapaan kuuluu, etteivät vallitsevan poliittisen ilmapiirin tuomitsematkaan toimijat jää keskustelun ulkopuolelle.
Pysyvänä toimintatapana käynnistimme vuonna 2015 keskustelusarjan Round Table for Diplomats. Yhteistyössä Helsingissä toimivien suurlähetystöjen kanssa järjestämme puolivuosittaisen diplomaattitapaamisen ajankohtaisen teeman ympärille. Kutsut lähtevät kaikille lähetystöille, ja osallistujia on yleensä vähintään 20 eri maasta.
Aleksanteri-instituutissa vierailee paljon ulkomaisia politiikan, elinkeinoelämän ja kansalaisjärjestöjen edustajia. Tarjoamme vierailijalle mahdollisuuden alustaa haluamastaan teemasta ja kutsumme paikalle sekä aluetta ja aihetta tuntevia tutkijoita että suurta yleisöä. Parhaassa tapauksessa voimme tarjota puolueettoman keskusteluareenan keskenään ristiriitaisille toimijoille, joiden välillä poliitiinen yhteys on katkennut. Vierailut ovat lähes poikkeuksetta avoimia yleisötilaisuuksia ja niistä tiedotetaan Helsingin yliopiston tapahtumakalenterissa sekä sosiaalisen median kanavillamme.
Tutkijamme osallistuvat myös kutsuttuina delegaation jäseninä keskusteluihin Suomen poliittisen ja viranhaltijajohdon kansainvälisiin tapaamisiin. Emme tee politiikkaa, mutta tarjoamme etenkin ulkopoliittisissa kysymyksissä tutkimukseen perustuvaa taustatietoa politiikan ja yhteiskunnan toimijoille puoluekannasta riippumatta.
Tiedotusvälineiden kautta tutkittu tieto tavoittaa valtakunnallisesti suuren osan suomalaisista. Vaikuttavampia ja molemminpuolisesti antoisampia ovat kuitenkin tilaisuudet, joissa kohdataan ihan fyysisesti. Aleksanteri-instituutti pyrkii järjestämään avoimia yleisötilaisuuksia myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla, ja tutkijamme ja asiantuntijamme matkustelevat ympäri Suomen kutsuttuina puhujina. Viime vuosina instituutin järjestämiin tapahtumiin on vuosittain osallistunut 2000-3000 henkeä vuosittain.
Tiedekulman teemaillat, erilaiset paneelit ja studia generalia -luennot ovat hyviä tilaisuuksia tutustua Aleksanteri-instituutissa tehtävään tutkimukseen ja päästä keskustelemaan tutkijoiden kanssa. Löydät tulevat tapahtumamme Helsingin yliopiston tapahtumakalenterista.