Visiting Fellows -ohjelma
Aleksanteri-instituutin vierailevien tutkijoiden ohjelma tarjoaa ulkomaisille vähintään postdoc-tasolla oleville tutkijoille mahdollisuuden 1–3 kuukauden tutkimusvierailuun Helsingin yliopistossa.

Visiting Fellow -tutkijat saavat erinomaisen mahdollisuuden tutustua paitsi Aleksanteri-instituutissa ja Helsingin yliopistossa, myös muissa suomalaisissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa tehtävään tutkimukseen. Suomalainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimus puolestaan hyötyy kansainvälisistä vaikutteista ja vierailujen myötä tiivistyvästä yhteistyöstä. Aleksanteri-instituutilla on ollut ilo myös toivottaa ohjelman alumneja takaisin Helsingin yliopistoon työskentelemään monivuotisissa tutkimushankkeissa niin European Research Councilin, EU:n Marie Skłodowska-Curie -ohjelman kuin Suomen Akatemiankin rahoituksilla.

Mahdollisuus tutkimusvierailuun Aleksanteri-instituutissa ja Helsingin yliopistossa on otettu vastaan suurella mielenkiinnolla. Ohjelmasta on tullut kansainvälisesti laajasti tunnettu, ja se on merkittävästi nostanut suomalaisen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen näkyvyyttä maailmalla ja edistänyt tiiviin tutkimusyhteistyön kehittymistä. Lukuvuodesta 2008–2009 alkaen hakemuksia ohjelmaan on jätetty yli 2000, ja Aleksanteri-instituuttiin on kutsuttu 150 eri aloja edustavaa korkeatasoista tutkijaa 29 maasta. Yksittäisistä maista eniten tutkijavieraita on tullut Venäjältä, Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta. Lukuvuonna 2022–2023 instituutissa työskentelee 10 Visiting Fellow -tutkijaa. Kullakin vieraalla on akateemiset yhteyshenkilöt, jotka osaltaan auttavat vierailijaa luomaan yhteyksiä Suomessa toimiviin tutkijoihin.

Vierailevat tutkijat esittelevät tutkimustaan Aleksanteri Institute Visiting Fellows Research Seminar -sarjassa. Seminaarit järjestetään myös virtuaalisina ja niiden tallenteita voi katsoa noin kaksi viikkoa seminaarien jälkeen YouTube –kanavallamme.

Tervetuloa mukaan myös Aleksanteri Alumni Talks -virtuaaliseminaarisarjan keskusteluihin!

Lisätietoa Visiting Fellows -ohjelmasta englanninkielisiltä sivuilta.