Visiting Fellows -ohjelma

Aleksanteri-instituutin vierailevien tutkijoiden ohjelma tarjoaa ulkomaisille vähintään postdoc-tasolla oleville tutkijoille mahdollisuuden tutkimusvierailuun Helsingin yliopistossa.

Visiting Fellow -tutkijat saavat erinomaisen mahdollisuuden tutustua paitsi Aleksanteri-instituutissa ja Helsingin yliopistossa, myös muissa suomalaisissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa tehtävään tutkimukseen. Suomalainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimus puolestaan hyötyy kansainvälisistä vaikutteista ja vierailujen myötä tiivistyvästä yhteistyöstä. Aleksanteri-instituutilla on ollut ilo myös toivottaa ohjelman alumneja takaisin Helsingin yliopistoon työskentelemään monivuotisissa tutkimushankkeissa niin European Research Councilin, EU:n Marie Skłodowska-Curie -ohjelman kuin Suomen Akatemiankin rahoituksilla.

Mahdollisuus tutkimusvierailuun Aleksanteri-instituutissa ja Helsingin yliopistossa on otettu vastaan suurella mielenkiinnolla. Ohjelmasta on tullut kansainvälisesti laajasti tunnettu ja se on merkittävästi nostanut suomalaisen Venäjän, itäisen Euroopan ja Euraasian tutkimuksen näkyvyyttä maailmalla ja edistänyt tiiviin tutkimusyhteistyön kehittymistä. Lukuvuodesta 2008–2009 alkaen hakemuksia ohjelmaan on jätetty yli 2000 ja Aleksanteri-instituuttiin on kutsuttu 160 eri aloja edustavaa korkeatasoista tutkijaa 29 maasta. Yksittäisistä maista eniten tutkijavieraita on tullut Venäjältä, Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta.

Lukuvuonna 2023–2024 instituutissa työskentelee 12 Visiting Fellow -tutkijaa. Kullakin vieraalla on akateemiset yhteyshenkilöt, jotka osaltaan auttavat vierailijaa luomaan yhteyksiä Suomessa toimiviin tutkijoihin.

Vierailevat tutkijat esittelevät tutkimustaan Aleksanteri Institute Visiting Fellows Seminar -sarjassa. Seminaarit järjestetään Metsätalossa ja niihin voi osallistua myös etänä.

Tervetuloa mukaan myös Visiting Fellows -ohjelman alumnien Aleksanteri Alumni Talks -seminaarisarjan keskusteluihin! Nämä seminaarit järjestetään ainoastaan verkkotapahtumana ja osa seminaareista nauhoitetaan. Aiempien seminaarien tallenteita voi katsoa YouTube-kanavallamme.

Aleksanteri-instituutin tulevaa rahoituskautta koskevien neuvottelujen aikataulujen takia emme avaa uuttaa hakua tammikuussa 2024. Tulevista vierailuohjelman tarjoamista mahdollisuuksista pyrimme tiedottamaan vuoden 2024 lopussa. Vuoden 2024 aikana meillä on ilo vastaanottaa yhdeksän vuoden 2023 haussa valittua vierailevaa tutkijaa.

Lisätietoa Visiting Fellows -ohjelmasta englanninkielisiltä sivuilta.