Visiting Fellows -ohjelma

Aleksanteri-instituutin vierailevien tutkijoiden ohjelma tarjoaa ulkomaisille vähintään postdoc-tasolla oleville tutkijoille mahdollisuuden 1–3 kuukauden tutkimusvierailuun Helsingin yliopistossa. Visiting Fellow -tutkijat saavat erinomaisen mahdollisuuden tutustua paitsi Aleksanteri-instituutissa ja Helsingin yliopistossa, myös muissa suomalaisissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa tehtävään tutkimukseen. Suomalainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimus puolestaan hyötyy kansainvälisistä vaikutteista ja vierailujen myötä tiivistyvästä yhteistyöstä. 

A group of visiting scholars in snowy forest. Photo: Elena Gorbacheva.

 

Mahdollisuus tutkimusvierailuun Aleksanteri-instituutissa ja Helsingin yliopistossa on otettu vastaan suurella mielenkiinnolla. Ohjelmasta on tullut kansainvälisesti laajasti tunnettu, ja se on merkittävästi nostanut suomalaisen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen näkyvyyttä maailmalla ja edistänyt tiiviin tutkimusyhteistyön kehittymistä. Kahdessatoista haussa lukuvuodesta 2008–2009 alkaen hakemuksia on jätetty yli 1900, ja lukuvuodesta 2008–2009 alkaen Aleksanteri-instituuttiin on kutsuttu 150 eri aloja edustavaa korkeatasoista tutkijaa 29 maasta. Yksittäisistä maista eniten tutkijavieraita on tullut Venäjältä, Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta. Lukuvuonna 2019–2020 Aleksanteri-instituutissa työskentelee 15 Visiting Fellow -tutkijaa. Kaikille vierailijoille nimetään yhteyshenkilöt, jotka osaltaan auttavat vierailijaa luomaan yhteyksiä Suomessa toimiviin tutkijoihin. 

Vierailevat tutkijat esittelevät tutkimustaan Aleksanteri Institute Visiting Fellows Research Seminar -sarjassa. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Ohjelman apurahat lukuvuodelle 2020–2021 ovat haettavissa 13.1.-12.2.2020. Lisätietoa englanninkielisiltä sivuilta.