Menneet alumnitapahtumat

Tältä sivulta löydät menneiden tapahtumien tiedot.
25.4. Yrittäjyys, innovaatiot ja työelämä - Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan alumni-ilta

Aika: to 25.4.2024 klo 17.00-19.30
Paikka: Viikin kampus, Biokeskus 2 (Viikinkaari 5)

Alumnitilaisuuden teemana on ”Yrittäjyys, innovaatiot ja työelämä” ja illan aikana kuullaan esityksiä tiedekunnan yritys- ja innovaatiotoiminnan eri muodoista. Alumnipuheen pitää tänä vuonna BioMushin perustaja ja teknologiajohtaja Outi Mäkinen. Tiedekunnan osastojen järjestämistä ohjelmista toinen painottuu maatalous- ja elintarvikkeisiin, toinen puolestaan metsäaiheisiin. Illan aikana on mahdollisuus vapaaseen keskusteluun ja verkostoitumiseen. Silloin on myös mahdollisuus tutustua MyShroom-sieniproteiiniin sekä tavata tiedekunnan opiskelijainnovaatioagentteja.

Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan alumnit, henkilökunta ja opiskelijat.

25.4. Kestävyys- ja vastuullisuusverkoston tapaaminen - Kestävyysosaaminen

Aika: to 25.4.2024 klo 15.00-17.30
Paikka: Osittain hybridi: Viikin Infokeskus, sali K1088 ja Zoom

Millaisiin kestävyyskysymyksiin meidän yliopistoyhteisönä tulisi vastata, ja millaista osaamista siihen tarvitaan? Tällä kertaa verkoston tapaamisessa keskustellaan ajankohtaisista kestävyyden ja kestävyysosaamisen teemoista. Pohdimme mitä kestävyysosaaminen oikeastaan tarkoittaa ja miten sitä yliopistolla tuetaan. Kuulemme esimerkkejä kestävyyttä edistävästä toiminnasta ja osaamisen jakamisesta yliopistoyhteisössä. Ryhmäkeskusteluissa tuomme osaamisemme yhteen ja etsimme tapoja edistää kestävyysmurrosta esimerkiksi omassa työ- tai opiskeluyhteisössä, omalla kampuksella, koko yliopistossa, tai yleisesti yhteiskunnassa.

Yhteisenä kielenä tilaisuudessa käytämme englantia. Ryhmäkeskusteluja käydään joustavasti suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, sen mukaan mikä on kaikille pienryhmän jäsenille yhteinen. Pienryhmäkeskustelut ovat sekä läsnä- että etäosallistujille. 

Verkosto toimii ympäri vuoden verkoston omalla Teams-alueella. Ole yhteydessä verkoston koordinaattoriin Elina Tanniseen, mikäli haluat mukaan verkoston toimintaan ja osaksi verkoston Teams-ryhmää.
 

23.4. Päiväni lääkärinä -työpajatapahtuma

Aika: ti 23.4. klo 16-19
Paikka: Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Hyppää lääkärin ja tutkijan saappaisiin perheen, kavereiden tai vaikka treffikumppanin kanssa! Tiedekulman koko perheen työpajatapahtumassa tiistaina 23.4. klo 16–19 pääset kokeilemaan tutkijoiden ja tiedekasvattajien kanssa, miten lääketiedettä tehdään käytännössä.

Kokeile kemistintaitojasi, kurkista aivojen sisälle, askartele DNA-rannekoru tai tee pehmolelullesi terveystarkastus! Katso tarkemmat tiedot päivän työpajoista oheisesta linkistä. Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhdessä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston kanssa. 

Tapahtuma on avoin yleisölle klo 16–19, ja työpajoissa voi vierailla koska tahansa työpajojen aukioloajan puitteissa. Tapahtuma on osa Helsingin yliopiston 
Tiedekulman Terveys nyt –tapahtumasarjaa.

23.4. Eurooppaministerin avaimet Eurooppaan - info EU:n uramahdollisuuksista

Aika: ti 23.4. klo 9.15-10.45
Paikka: Metsätalon sali 1 (Unioninkatu 40, Helsinki)
Kieli: suomi

Mahdollisuus tavata eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzia ja kuulla, miksi EU-tehtäviin tarvitaan enemmän suomalaisia ja mitä mahdollisuuksia EU tarjoaa. 

Erilaisista harjoittelu- ja työmahdollisuuksista EU:ssa ovat puhumassa vanhempi yliopistonlehtori Markku Sippola Helsingin yliopistosta ja valtioneuvoston kanslian EU-erityisasiantuntija Johanna Hulkko. Lisäksi kuulemme nuoren EU-asiantuntijan kokemuksia ja vinkkejä omalta työuraltaan. Ohjelman lopussa varattu aikaa kysymyksille ja yhteiselle keskustelulle.

Tilaisuuden järjestivät valtioneuvoston kanslia ja Helsingin yliopiston urapalvelut.

2.-23.4. Helsinki Think Company: HELSEED -työpajasarja

Aika: 2.4, 9.4, 16.4 ja 23.4. klo 16-18
Paikka: Läsnätilaisuuksina, Think Company tilat eri kampuksilla

Helsinki Think Company järjesti myös tänä keväänä HELSEED-työpajasarjan. Ohjelma on tarkoitettu kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille, olipa oma liikeidea vasta hahmottumassa tai jalostunut jo startupiksi. Työpajat ovat matalan kynnyksen mahdollisuus opetella yrittäjyystaitoja, eikä osallistumisen tarvitse tähdätä yrityksen perustamiseen. Voi osallistua tarpeen ja mielenkiinnon mukaan joko yhteen tai useampaan työpajaan.

Tilaisuuksien kieli englanti.

19.4. Alumni & Friends After Work New Yorkissa

Aika: pe 19.4. klo 17.30-19 (UCT-4)
Paikka: New York Central Bar (Hyatt) At Grand Central Terminal, 109 E 42nd St, New York

Tapasimme rennossa Helsingin yliopiston alumnien After Work -tapaamisessa New Yorkissa.

Kestävyysasioiden koordinaattori Elina Tanninen vieraili New Yorkissa ja kutsui alumnimme, tapaamaan ja verkostoitumaan rennossa After Work -hengessä. Samalla kuulet tuoreet kuulumiset Helsingin yliopiston kestävyys- ja vastuullisuustyöstä.

Tilaisuuteen sai ilmoittaa mukaan myös avecin.

18.4. Studia Generalia: Dataistunut yhteisöllisyys

Aika: to 18.4. klo 17-19
Paikka: Heurekan auditorio, Tiedepuisto 1, Vantaa

Maailmamme on alati digitaalisempi, ja siksi myös datan merkitys yhteiskunnissa on lisääntynyt. Digitaalisuus on tuonut paljon muutoksia elämäämme, mutta ehkä näkyvimmin se on muuttanut tapaamme kommunikoida ja tuntea yhteyttä toisten kanssa. Toisaalta datan merkitys ja vaikutusvalta jää usein piiloon arkisilta ja normaaleilta tuntuvien vuorovaikutustilanteiden keskellä.

Miltä näyttää yhteisöllisyys maailmassa, jossa vuorovaikutus on monin tavoin digitaalista? Tuliko meistä maailmankansalaisia digitaalisen yhteisöllisyyden nousun myötä vai elämmekö edelleen alueellisissa kuplissamme? Miten digitaalisuus ja data ovat muuttaneet esimerkiksi kulutustapojamme?

Luennoitsijat

dosentti Venla Bernelius

tutkimusjohtaja Petteri Repo (Kuluttajatutkimuskeskus)

 

Iltaa luotsasi professori Samuli Siltanen.

 

 

Tilaisuuden tallenne julkaistaan lähiaikoina.

17.4. Ymmärrä aivojasi

Aika: ke 17.4. klo 17-19
Paikka: Tiedekulman Stage, Yliopistonkatu 4
Kieli: suomi

Miksi muisti pätkii ja kuinka aivoja voi huoltaa? Miksi aikuiset eivät opi vieraita kieliä yhtä vaivattomasti kuin lapset? Miksi näemme aaveita ja uskomme salaliittoihin? Helsingin yliopiston tutkijat auttavat sinua ymmärtämään aivojasi Tiedekulmassa keskiviikkona 17.4. klo 17-19. 

Ilta koostui kolmesta erillisestä haastattelusta, jotka juonsi Jari Hanska

Illan aiheet ja asiantuntijat: 

  • Miten muisti toimii ja miten sitä voi huoltaa? 
    vanhempi yliopistonlehtori Sanna Koskinen 

  • Mitä tiedämme kielten oppimisesta?  
    kognitiotieteen professori Riikka Möttönen 

  • Miksi aivot uskovat outoihin juttuihin? 
    yliopistotutkija Jukka Häkkinen 

Tapahtumasta jää tallenne Tiedekulman sivuille ja haastatteluista julkaistaan jälkikäteen tallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja yleisimmissä podcast-sovelluksissa. 

Tapahtuma oli osa Tiedekulman Terveys nyt –tapahtumasarjaa.

16.4. Studia Generalia: Liikettä ja yhteisöllisyyttä Vantaalla ennen ja nyt

Aika: ti 16.4. klo 17-19
Paikka: Laurean auditorio, Ratatie 22, Vantaa ja striimi

Vantaan 50-vuotisjuhlien kunniaksi Studia Generalia goes Vantaa! Laurean auditoriossa Tikkurilassa pääsemme tutustumaan Vantaan esihistoriaan ja liikkumiseen kaupunkialueella. Millaisia olivat esiäitimme ja isämme Vantaan alueella? Miten nykypäivän kaupunkilaiset liikkuvat arjessa, ja millaiset liikuntapaikat keräävät ihmisiä? Tule viihtymään Vantaalle 16.4. klo 17–19!

Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa.

Luennoitsijat

arkeologi Andreas Koivisto (Vantaan kaupunginmuseo) - Ikikallion tarinoita – Vantaan 10 000 vuotinen historia jään sulamisesta nykyaikaan

dosentti, vanhempi yliopistonlehtori Petteri Muukkonen - Kaupunkilaisten moninaiset liikuntaympäristöt ja -paikat

professori Tuuli Toivonen - Mobiililaitteiden tuottama tieto ihmisten dynamiikan ymmärryksessä

 

Keskustelua vetää professori Minna Palmroth.

 

Tilaisuuden tallenne julkaistaan lähiaikoina.

11.4. Sweden Alumni Club vierailee Tukholman Kansallismuseossa

Aika: to 11.4. klo 18.30 - 20 (svensk tid)
Paikka: Kansallismuseo, Södra Blasieholmshamnen 2, Tukholma
Kieli: ruotsi

Tervetuloa opastetulle kierrokselle Tukholman Kansallismuseon Design = Memory -näyttelyyn! Näyttelyssä japanilainen ja pohjoismainen design kohtaavat Akira Minagawan tekstiileissä.

Kokoonnumme museolla klo 18.30 jolloin museon opas johdattaa vierailijat Minä perhonen - muoti- ja tekstiilibrändin
designfilosofiaan. Kierroksen jälkeen tarjoamme lasilliset museon kahvilassa.

Tilaisuuteen voit ilmoittaa myös avecin, jonka ei tarvitse olla HY alumni.

11.4. Mitä geenit kertovat terveydestä?

Aika: to 11.4. klo 17-18.30
Paikka: Tiedekulman Stage, Yliopistonkatu 4
Kieli: suomi

Tieto geeneistämme karttuu vauhdilla: moni on tehnyt DNA-testin tai luovuttanut näytteensä biopankkiin. Miten geenitietoa voidaan hyödyntää terveydenhoidossa? Tehdäänkö tulevaisuuden lääkärin tai ravitsemusterapeutin vastaanotolla geenitesti? Tule Tiedekulmaan torstaina 11.4. klo 17-18.30 kuulemaan, mitä geenit kertovat terveydestä!  

Geenien vaikutuksesta terveyteen keskustelevat vanhempi tutkija Nina Mars, farmakogenetiikan professori Mikko Niemi ja yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta. Tapahtuman juontaa Rosa Kettumäki.  

Voit seurata tapahtumaa paikan päällä Tiedekulmassa (osoite Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki) tai striimin välityksellä Tiedekulman sivuilla. Tapahtumasta jää tallenne Tiedekulman sivuille ja haastatteluista julkaistaan jälkikäteen tallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja yleisimmissä podcast-sovelluksissa. 

Tapahtuma on osa Tiedekulman Terveys nyt –tapahtumasarjaa.

9.4. Naisten terveyden ilta

Aika: ti 9.4. klo 17-19
Paikka: Tiedekulman Stage, Yliopistonkatu 4
Kieli: suomi

Miten sukupuolikromosomit vaikuttavat terveyteemme ja mitä tuhansien suomalaisten naisten terveystutkimuksesta paljastui? Miksi synnyttäminen on Suomessa maailman turvallisinta ja mitä kaikkien pitäisi tietää vaihdevuosista?  

Sukupuoli vaikuttaa terveyteen ja sairauksien hoitoon enemmän kuin moni arvaakaan. Tule Tiedekulmaan tiistaina 9.4. klo 17–19 kuulemaan tuoreinta tutkittua tietoa naisten terveydestä, synnyttämisestä ja vaihdevuosista! Ilta koostuu kolmesta erillisestä haastattelusta, jotka juontaa Satu Sirkiä

Illan aiheet ja asiantuntijat: 

Miten sukupuoli vaikuttaa terveyteen? 
akatemiatutkija Taru Tukiainen (Helsingin yliopisto) ja kliininen opettaja, erikoislääkäri Kaisu Luiro-Helve (Helsingin yliopisto ja HUS) 

Millaista on synnyttäminen Suomessa?  
kätilö, tutkija Mikko Tarvonen (HUS) 

Mitä kaikkien pitäisi tietää vaihdevuosista?  
dosentti, osastonylilääkäri Hanna Savolainen-Peltonen (Helsingin yliopisto ja HUS) 

Voit seurata tapahtumaa paikan päällä Tiedekulmassa (osoite Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki) tai striimin välityksellä Tiedekulman sivuilla. Tapahtumasta jää tallenne Tiedekulman sivuille ja haastatteluista julkaistaan jälkikäteen tallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja yleisimmissä podcast-sovelluksissa. 

Tapahtuma on osa Tiedekulman Terveys nyt –tapahtumasarjaa.

5.-7.4. PsyHack-haastekilpailu

Aika: Viikonloppu, 5.-7.4.2024
Paikka: Terkko Health Hub, Meilahden kampus, Helsinki
Kieli: suomi

Huippusuosittu psykologian haastekilpailu PsyHack tulee taas 5.-7.4. teemalla Psykologia & Teknologia!

Ainutlaatuisessa 48h haastekilpailussa pääset sukeltamaan tekoälyn, nettiterapian ja sosiaalisen median maailmaan, yhdistämään voimasi muiden aiheesta kiinnostuneiden kanssa, ja ideoimaan monitieteisen ratkaisun ajankohtaiseen ongelmaan.

PsyHack-viikonloppu on tilaisuus haastaa itseäsi, hahmottaa osaamisesi merkitystä työelämässä ja oppia uutta alansa huippuihin kuuluvilta asiantuntijoilta. Tervetulleita mukaan hakemaan ovat kaikki aiheesta kiinnostuneet

4.4. Alumnträffen 2024: AI - hot eller möjlighet?

Aika: to 4.4.2024 klo 15.00-16.30 (hybridi) + 17-19 after work verkostoitumistilaisuudet (läsnä)
Paikka: Tiedekulmassa (15.-16.30) - läsnä rajoitettu määrä paikkoja - Klo 17 after work -osuudet eri paikkakunnilla (läsnä)
Kieli: ruotsi

Key-note-puhujana (fireside chat) toimitusjohtaja Peter Sarlin, haastattelijana apulaisprofessori Linda Mannila

Lisäksi tilaisuudessa paneelikeskustelu aiheesta: Hur syns AI i arbetslivet?

25.3. Oikeustieteellisen tiedekunnan alumnitapahtuma: Oikeus terveyteen ja talouden haasteet nyt

Aika: ma 25.3.2024 klo 17-19 (EET)
Paikka: Tiedekulma (Yliopistonkatu 4, Helsinki), Stage + striimi

Illan aiheena: Oikeus terveyteen ja talouden haasteet nyt. Toivotimme tervetulleeksi mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan siitä, mikä on terveydenhuollon tilanne nyt ja lähitulevaisuudessa juristin silmin.

Paikan päällä oli kahvitarjoilu ilmoittautuneille. Tilaisuutta pystyi seuraamaan myös verkon äärellä.

20.3. EU Alumni Club: Asiaa EU-lobbauksesta

Aika: ke 20.3.2024 klo 18-20 (CET)
Paikka: Helsinki EU Office, Rue Guimard 7, Bryssel

Ohjelmassa asiaa EU lobbauksesta ja sen eettisistä näkökulmista. Helsingin yliopiston toiminnasta Brysselissä kertoo yliopiston tutkimuksen toimialan kehitysjohtaja Ritva Dammert. Mukana MEP-näkökulmaa antamassa europarlamentaarikko Henna Virkkunen sekä Emily Tullberg (European Ombudsman), joka avasi eettisen lobbauksen näkökulmaa.

Ohjelman jälkeen ilta tarjosi rentoa verkostoitumista tarjoilujen kera.
 

18.3. Tiedekirjaklubi: Suomen muinaiset tulivuoret

Aika:ma 18.3.2024 klo 17-18.30
Paikka: Think Lounge, Tiedekulma

Jussi S. Heinosen ja Elina Lehtosen teos Suomen muinaiset tulivuoret vie lukijan ennennäkemättömälle retkelle eri puolille maata ihmettelemään tulivuorenpurkauksia, jääkausia ja muita geologisia tapahtumia sekä kiviaineksessa nykyään piileskelevää elämää. Kirja antaa luonnossa liikkumiseen aivan uudenlaista lumoa, sillä sen avulla voi oppia havainnoimaan muinaisten tulivuoriemme jättämiä jälkiä ja oppia ymmärtämään moninaisten geologisten muodostumien syntyä.

Tiedekirjaklubi järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.
 

14.3 Share & Learn – Ylisukupolviset tarinat ja ajattelutavat läpivalaisussa

Aika: to 14.3. kello 17.00–19.00
Paikka: Päärakennus, tila tarkennetaan myöhemmin

Minkälaista tarinaa itsestäsi kannat mukanasi? Entä millainen on sukusi ja perheesi tarina ja miten se elää sinussa? Onko sinua kuvattu pienenä ujoksi ja araksi - tai villiksi ja hankalaksi? Oletko saanut suvultasi mallin yksin pärjäämisestä vai toisiin tukeutumisesta?

Kevään 2024 ensimmäisessä Share & Learn -illassa kävimme psykologi ja psykoterapeutti Aino Juusolan kanssa läpi, kuinka sanallistaa näitä usein tiedostamattomiakin suhtautumistapoja, uskomuksia ja toimintamalleja. Sukupolvelta toiselle kantautuu itseymmärrykseemme monesti paljon sellaista, joka ei palvele meitä tänä päivänä, toisaalta näkymättömänä perintönä voi saada myös paljon hyvää ja säilyttämisen arvoista. Kun tulemme tietoiseksi näistä tarinoista, tunteista ja malleista, voimme pohtia mitä haluamme säilyttää, mitä muuttaa ja mistä päästää irti. Kuuntelimme, kuulimme ja keskustelimme, kuinka kirjoittaa tarinamme uudelleen, löytää sisäinen turva ja myötätunto!

Share & Learn- tilaisuuksissa alumnit jakavat osaamistaan ja kouluttavat kollegoita ajankohtaisista aiheista ja käytännön taidoista. Tilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittyä yhdessä muiden alumnien kanssa.
 

14.3. Talent Boost -yhteistyö: Onnistu kansainvälisten opiskelijoiden rekrytoinnissa

Aika: to 14.3.2024 klo 11.30 - 16.00
Paikka: Innovation Home, Dustin Arena, Kansakoulukatu 3, Helsinki

Työnantaja! Nyt on sinun mahdollisuutesi saada konkreettisia vinkkejä, neuvoja ja parhaita käytänteitä kansainvälisten opiskelijoiden rekrytointiin – suoraan aiheen parhailta asiantuntijoilta.

Tilaisuus alkaa lounaalla klo 11.30, ohjelma käynnistyy klo 12.30.

Tapahtuma on osa Talent Boost -palvelukokonaisuutta, jolla tuetaan yritysten ja kansainvälisten osaajien kohtaamista.
 

7.3. Kestävyys- ja vastuullisuusverkoston tapaaminen - HY kestävyys- ja vastuullisuusohjelma 2025-2028

Aika: to 7.3.2024 klo 15.30-17.30
Paikka: Kaisa-kirjasto, Kaisa-sali (Fabianinkatu 30, 7. krs. 7062), sekä Zoom (etänä 15.30-16.30)
Kieli: suomi ja englanti

Tule mukaan kuulemaan yliopiston kestävyystoimien nykytilasta, kuten luonnon monimuotoisuuden edistämisestä yliopistolla, ja tulevaisuuden suunnitelmista. Verkoston tapaamisessa pääset myös osallistumaan yliopistomme uuden kestävyys- ja vastuullisuusohjelman 2025–2028 tekoprosessiin. 
 

6.3. Tiedonhankintatyöpaja alumneille

Aika: ke 6.3.2024 klo 17-19
Paikka: Kaisa-kirjasto, Kaisa-sali (Fabianinkatu 30, 7. krs. 7062)

Tervetuloa alumnien tiedonhankintatyöpajaan!

Nyt sinulla on mahdollisuus päivittää omia tiedonhakutaitojasi Helsingin yliopiston kirjaston asiantuntijoiden johdolla. Alumnien tiedonhankintatyöpaja tarjoaa ikkunan siihen, mitä uusia välineitä on tarjolla tieteellisen tiedon hakemiseen.Tilaisuudessa saat käytännön vinkkejä tiedonhakujen toteutukseen, voit päivittää digitaitojasi tiedonhaun osalta ja saat vertaistukea muilta alumneilta ja työpajan ohjaajilta.

Oma kannettava tietokone on suositeltavaa ottaa mukaan, mutta ilman konettakin voit tulla paikalle.

Ilmoittaudu 26.2.2024 mennessä. 
 

6.3. Miten tekoäly muuttaa työtä?

Aika: ke 6.3.2024 klo 17
Paikka: Tiedekulma Stage, Yliopistonkatu 4, Helsinki (mahdollisuus seurata verkossa striimiä)

Tekoälystä ja tulevaisuuden työelämästä ovat keskustelemassa historioitsija, yliopistotutkija Mona Mannevuo ja työelämäprofessori, Silo AI:n hallituksen puheenjohtaja Tero Ojanperä sekä dekaani, tietojenkäsittelytieteen professori Sasu Tarkoma. Juontajana on Anu Partanen.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto.
 

5.3. Tutustumisilta: HY päärakennuksen uuden puolen remontoidut tilat, taide ja design

Aika: ti 5.3.2024 klo 17-19.30
Paikka: Helsingin yliopiston päärakennus (Fabianinkatu 33)

Yliopiston Päärakennuksen Fabianinkadun puoleisen, J.S. Sirénin suunnitteleman osan peruskorjaus valmistui viime kesänä. Samalla konservoitiin taideteoksia ja muutettiin ripustuksia. Helsinki Alumni -yhteisön alumneilla on mahdollisuus tutustua uudistettuihin tiloihin sekä niiden kalustukseen ja taiteeseen opastetulla kierroksella. Oppaina toimivat Tiedemuseo Liekin (entinen Helsingin yliopistomuseo) asiantuntijat. 

Tule kuulemaan Päärakennuksen historiasta ja tutustumaan upeisiin tiloihin ja niiden aarteisiin. 

Rakennuksen sisäänkäynti ja kierros ovat esteettömiä, mutta kierros sisältää jonkun verran kävelyä. 

Ilmoittaudu 26.2.2024 mennessä. 
 

27.2. Hel­sin­ki Alumni In­sight: Ullamaija Seppälä - Syöpäkertomus

Aika: ti 27.2.2024 klo 17-18.15
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi

Kevään ensimmäisessä Helsinki Alumni Insightissa Ullamaija Seppälä puhuu syöpään sairastumisestaan ja sairastamisen kokemuksesta. 

Millaista on saada syöpädiagnoosi? Miten sairaudesta voi puhua? Mitä siellä sairaalassa ja leikkauksissa oikein tapahtuu? Millaisia jälkiä sairaus jättää?

Ullamaija Seppälä on dosentti ja yhteiskuntapolitiikan vanhempi yliopistonlehtori Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Häneltä löydetään syöpä. Työkseen hän on tutkinut sairastamisen kokemuksia. Onko siitä apua, kun itse sairastuu? Seppälältä ilmestyy 28.2.2024 Syöpäkertomus -kirja, jossa limittyvät omakohtainen kokemus ja tutkimustieto, joka avaa lukijalle syövän sairastamisen prosessia. 

Voit tulla paikan päälle Tiedekulmaan tai osallistua iltaan myös striimin välityksellä. 

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

27.2. Helsingin yliopiston päärakennus jatkosodan pommituksissa -kierros

Aika:  ti 27.2.2024 klo 15-16
Paikka: HY Päärakennus, Senaatintorin puoleinen sisäänkäynti, Unioninkatu 34, Helsinki
Kieli: suomi 

Tiedemuseo Liekki järjestää yliopiston päärakennuksessa jatkosodan tuhoja esittelevän opastetun kierroksen. Opastuksen kesto n. 1 tunti. Opastus pidetään suomeksi. Tapahtumaan vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

14.2. Mitä tiedämme katujengeistä? Maailma nyt -ohjelmasarja Tiedekulmassa

Aika: ke 14.2.2024 klo 17-18.30
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4
Kieli: suomi 

Nuorten väkivaltarikollisuus ja niin sanottu katujengi-ilmiö ovat nousseet puheenaiheiksi Ruotsin jälkeen myös Suomessa. Poliisi puuttuu katujengien toimintaan yhä tiukemmin, mutta toistaiseksi meillä on vähän tutkittua tietoa näistä ryhmistä ja niiden rikollisuudesta. 

Mikä on kriminologin, kasvatustieteen ja poliisin näkökulma nuorten väkivalta- ja jengirikollisuuteen? Millainen valta on medialla, kun ilmiöistä uutisoidaan? Mistä oikeastaan puhumme, kun puhumme katujengeistä? 

Katujengi-ilmiöstä 14.2. klo 17 keskustelevat Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin yliopistotutkija Markus Kaakinen, varhaiskasvatuksen professori Arniika Kuusisto, Helsingin Sanomien Tukholman-kirjeenvaihtaja Jussi Sippola sekä ylikomisario Jari Taponen. Keskustelun juontaa Rosa Kettumäki

12.2. HY+: Coachaavalla otteella kohti kestävämpää työelämää

Aika: ma 12.2.2024 klo 9.00-10.00
Paikka: Online, Zoom
Kieli: suomi

Maailma ja työelämä muuttuvat valtavaa vauhtia ja me sen mukana – joko heittelehtien tai tietoisina viisaita valintoja tehden. Millaisia nämä valinnat voisivat olla? Tervetuloa mukaan pohtimaan asiaa yhdessä maksuttomaan HY+digiaamuun. Ydinteemoinamme ovat coachaus ja coachaava ote. Pohdimme millainen olisi työelämä, jossa jokainen kohtaisi toisensa arvostaen ja hyväksyen, läsnäollen ja kuunnellen, coachaavalla otteella nostaen.

8.2. Digijättien armoilla. Maailma nyt -ohjelmasarja Tiedekulmassa

Aika: to 8.2.2024 klo 17-18.30
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4
Kieli: suomi

Kourallinen globaaleja digijättejä vaikuttaa merkittävällä tavalla siihen, mitkä näkökulmat päätyvät politiikan agendoihin ja uutisvirtoihimme – ja millaisiksi mielipiteemme ja käsityksemme todellisuudesta muodostuvat. 

Millaista keskustelua eri somealustat tuottavat? Miltä näyttää tulevaisuus maailmassa, jossa tiedon portinvartijoita ovat kaupallisella logiikalla toimivat digijätit ja niiden algoritmit? Miten teknologiayritysten valtaa yritetään säännellä juuri nyt? 

Digijättien vallasta 8.2. klo 17 keskustelevat sukupuolentutkimuksen professori ja mediatutkija Anu KoivunenKuluttajatutkimuskeskuksen tutkijatohtori Laura Savolainen ja maailmanpolitiikan yliopistonlehtori Matti Ylönen. Tapahtuman juontaa Jari Hanska

8.2. Think & Lead: Leanin hyödyntäminen organisaation kehittämisessä ja työn organisoinnissa

Aika: to 8.2.2024 klo 8.00-10.00
Paikka: HY päärakennus (Fabianinkatu 33, 3. krs), huone F3017
Kieli: suomi

Miten strategiasta päästään arjen parantamiseen? Lean on ollut jo pidemmän aikaa monipuolisesti eri organisaatioiden kehityksen työkalupakissa. Tule Think & Lead -johtajuusaamuumme kuulemaan alumnimme, Ilmarisen Senior Business Process Management Specialist Jakob Engströmin kokemuksia ja näkemyksiä leanin hyödyntämisestä organisaation kehittämisessä ja työn organisoinnissa. Pääset myös syventymään aiheeseen yhdessä muiden alumnien kanssa aamun aikana.

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisesta tutkimuksesta, yritysmaailmasta sekä kolmannen sektorin edustajilta.

6.2. Tarinoiden sota. Maailma nyt -ohjelmasarja Tiedekulmassa

Aika: ti 6.2.2024 klo 17-18.30
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4
Kieli: suomi

Venäjän hyökkäys Ukrainassa, sota Lähi-idässä ja monet muut konfliktit synnyttävät informaatiotulvan. Kilpailevat tarinat sekä sosiaalisessa mediassa leviävä disinformaatio ja propaganda hämärtävät todellisuutta ja lisäävät vastakkainasettelua eri osapuolten välillä. 

Helsingin yliopiston tutkijat keskustelevat 6.2. klo 17 siitä, miten valtiot ja muut toimijat pyrkivät saamaan julkisen mielipiteen puolelleen sodan keskellä. Mikä on median, faktojen ja tutkitun tiedon rooli informaation vyöryssä? Kuinka digijätit vaikuttavat sodasta syntyviin kertomuksiin?  

Mukana ovat Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola, viestinnän professori Mervi Pantti ja poliittisen historian väitöskirjatutkija Joonas Pörsti. Tapahtuman juontaa Helmiina Suhonen

31.1. Miten politiikkaa puhutaan? Maailma nyt -ohjelmasarja Tiedekulmassa

Aika: ke 31.1.2024 klo 17-18.30
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4
Kieli: suomi

Politiikan kieli herättää tunteita ja muovaa käsityksiämme yhteiskunnasta, toisista ihmisistä ja siitä, mitä maailmassa tapahtuu. 

Tapahtumassa Helsingin yliopiston tutkijat kertovat, millaista on populistinen retoriikka, miten militaristista kieltä, huumoria ja uskonnollista puhetta käytetään politiikassa – ja miten sosiaalisen median visuaalisuus vaikuttaa poliittiseen toimintaan. Tule mukaan 31.1. klo 17 alkaen ja opi tulkitsemaan päättäjien puhetta! Tapahtuman juontaa Alma Onali. Mukana puhumassa ovat yliopistotutkija Noora Kotilainen, yliopistonlehtori Emilia Palonen, tutkijatohtori Joonas Koivukoski, professori Titus Hjelm ja professori Eeva Luhtakallio.

31.1. Lääketieteellisen tiedekunnan vuosipäivä

Aika: ke 31.1.2024 klo 8.30-10 ja 14-18
Paikka: Aamutilaisuus Terkko Health Hub (Haartmaninkatu 4) ja iltapäivätilaisuus Biomedicum 1 luentosali 1 (Haartmaninkatu 8)
Kieli: rennosti kolmikielinen

Tiedekunnan juhlapäivä on työntekijöiden, opiskelijoiden, alumnien ja sidosryhmien yhteinen päivä.

Aamulla on tarjolla uusinta tutkimustietoa ja innovaatiotoiminnan tukimuotoja esittelevä aamukahvitilaisuus klo 8.30-10 Terkko Health Hubissa. Iltapäivällä klo 14-16 järjestämme tilaisuuden, jossa pääset kuulemaan tiedekunnan ajankohtaiskuulumisia, tutustumaan vaikuttavaan tutkimustoimintaan, julkistamme tiedekunnan Vuoden Alumnin ja kiitämme eläköityneitä professoreitamme. Vietämme yhteisen hetken musiikin ja tarjoiluiden parissa klo 16-18.

25.1. Presidentinvaalien loppukiri Tieteiden yönä - Maailma nyt -ohjelmasarja Tiedekulmassa

Aika: to 25.1.2024 klo 18.30 alkaen
Paikka: Stage, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4
Kieli: suomi

Helsingin yliopiston Tiedekulman Tieteiden yössä kisataan pubivisassa, keskustellaan tutkijoiden johdolla presidentinvaalien ajankohtaisista kysymyksistä ja seurataan suorana lähetyksenä Ylen suurta vaalikeskustelua.  

Millaisissa asetelmissa ehdokkaat suuntaavat vaalipäivään? Mihin kannattaa kiinnittää huomiota tässä vaiheessa kampanjoita? Mikä erottaa ehdokkaita? Kuka puhuu itsensä vaalivoittoon?  

Tule Tiedekulmaan kuulemaan kaikki, mitä sinun pitää tietää sunnuntain presidentinvaaleista! Tutkijakommentaattoreina ovat viestinnän tutkijatohtori Timo Harjuniemi, politiikan tutkimuksen väitöskirjatutkija Veikko Isotalo ja Eurooppa-tutkimuksen yliopistonlehtori Hanna Tuominen Helsingin yliopistosta. Iltaa luotsaa Ville Blåfield

25.1. Keskustelua kuolemansurusta tieteiden yössä – Kuka kuuntelee lapsia?

Aika: to 25.1.2024 klo 17.00–19.15
Paikka: Minerva-tori, Siltavuorenpenger 5A

Millaista on kuolema ja siihen liittyvä suru lapsen silmin nähtynä ja koettuna? Miten lasta kannatellaan surussa? Miksi kuolemasta tulisi puhua lasten kanssa? Tervetuloa kuuntelemaan tutkittua tietoa lapsen surusta. Mukana esiintymässä ovat professori Lasse Lipponen, dosentti Saila Poulter, FT Mari Pulkkinen, väitöskirjatutkija Karoliina Käpylehto, väitöskirjatutkija Milla Korkalainen, väitöskirjatutkija Emma Kurenlahti, lääkäri ja tutkija Anneli Vainio, dosentti ja ympäristöfilosofi Leena Vilkka sekä yliopistonlehtori Annukka Pursi.

Tervetuloa mukaan!

25.1. Valtsikan yö

Aika: to 25.1.2024 klo 17-20
Paikka: Svenska social & kommunalhögskolan, Snellmaninkatu 12, 1. krs, juhlasali
Kieli: suomi ja englanti

Tule kuulemaan, mitä valtiotieteellisen tiedekunnan tutkijat ajattelevat Euroopasta, blokeista ja maailman suunnasta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tilaan mahtuu 100 ihmistä. Voit kuunnella kaikki esitykset tai valita mieleisesi. Tervetuloa mukaan!