Vanliga frågor

Här hittar du de vanligaste frågorna om våra besöksmål. Om du inte hittar svaret här, kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Vad finns i utställningscentret?

Utställningscentret kommer att ha en permanent utställning och en växlande utställning åt gången. Utöver utställningarna kommer vi också att ha en museibutik. Kärnutställningen om Helsingfors universitets historia öppnas hösten 2023. Den första växlande utställningen öppnar år 2024.

I vårt utställningscentrum tillhör vetenskapen alla! Information om öppettider här.

Om du inte hittar svaret på din fråga nedan, kontakta oss per e-post: liekki@helsinki.fi.

Vad finns på Observatoriet?

Observatoriet är Vetenskapsmuseet Lågans astronomiska publikcenter, beläget på Observatorieberget i slutet av Kopernikusvägen. I Helsingfors observatoriums historiska byggnad finns utställningar som du kan besöka under öppettiderna. Vi har också en museibutik. Om du bokar en guide i förväg kan du dessutom titta in i de gamla tornen och se en föreställning i planetariet. Observatoriet hyr också ut lokaler där man kan ordna olika evenemang, som möten eller fester. På Observatoriet ordnas också årligen flera öppna evenemang.

Dessutom säljer Astronomiska föreningen Ursa böcker och observationsinstrument i byggnaden, och där finns också Ursas kontor, universitetets almanacksbyrå och ett café som håller öppet på beställning.

Är lokalerna tillgängliga?

Observatoriets huvudvåning med utställningar och lokaler som hyrs ut (Argelandersalen och Östrotundan) är tillgängliga. Tornen och planetariet är tyvärr inte tillgängliga.

Vad ingår i den guidade rundturen?

På de guidade rundturerna får man lära sig om byggnadens händelserika historia, kika in i astronomins värld, klättra upp i de gamla observationstornen och slutligen får man se en föreställning i planetariet. Planetariet och tornen får man endast besöka tillsammans med en guide. Kom ihåg att boka guidningen minst en vecka i förväg.

För dem som är intresserade av planetariet rekommenderar vi föreställningen Månadens stjärnhimmel (på finska). Den visas i Observatoriets planetarium den första lördagen varje månad.

Ordnar ni avgiftsfria guidningar?

Den andra lördagen i varje månad ordnas en öppen guidning (på finska) vid Observatoriet. Guidningen ingår i inträdespriset.

Ordnar ni stjärnförevisningar?

Det ordnas inga stjärnförevisningar där man tittar på stjärnhimlen med teleskop vid Observatoriet. Om du vill få se stjärnhimlen på riktigt kan du delta i Astronomiska föreningen Ursas förevisningar i Ursas observatorium i Brunnsparken. Förevisningarna ordnas endast om vädret tillåter.

Kan man ordna en födelsedagsfest på Observatoriet?

Ja, välkommen att fira födelsedagsfest med rymdtema! Du kan boka en guidad rundtur för gästerna, där de får gå på äventyr i Observatoriet och bl.a. röra vid en äkta meteorit! Via Observatoriets catering kan du beställa festservering som kan avnjutas antingen i Observatoriets egna hyreslokaler eller i caféet i gårdsflygeln.

Vem ska jag kontakta om jag vill fotografera eller filma på Observatoriet?

Om du vill filma eller fotografera ska du alltid kontakta vår kundtjänst på förhand (liekki@helsinki.fi).

Får man ta med sig hunden?

Ledarhundar är välkomna till Observatoriet, men tyvärr inga andra djur.

Hur betalar jag?

Du kan betala inträdesavgifter, guidningar och museibutikens produkter på plats i kassan vid infon, kontant eller med kort. Museikortet berättigar till fri entré. För gruppbokningar kan vi vid behov också skicka en faktura. Hyrning av Observatoriets lokaler kan endast betalas med faktura. Man kan tyvärr inte betala på Observatoriet med kultursedlar eller liknande tills vidare.

Var kan jag fråga om hittegods?

Du kan fråga om hittegods i vår kundtjänst på e-postadressen liekki@helsinki.fi.

Hur kan jag stödja Observatoriets verksamhet?

Helsingfors observatoriums vänner rf är en grupp som både ideologiskt och ekonomiskt stöder Helsingfors observatoriums verksamhet och den naturvetenskapliga kulturen. Välkommen med!

Här hittar du svar på vanliga frågor. Vi ber dig notera att vi inte

  • ger rekommendationer eller information om konstkurser som ordnas av andra instanser, andra konstskolor och lärare eller privatundervisning i konst.
  • ger recensioner av, kommentarer om eller prisuppskattningar på teckningar eller andra konstverk.

När kan man anmäla sig? Hurdana kurser erbjuds eller är på kommande?

All information om kurserna finns på Ritsalens kurssida. Om ett tidsschema inte syns ännu, är kursprogrammet fortfarande under arbete. Vanligen börjar anmälan till höstens kurser i början av september och till vårens kurser i början av januari. Kursprogrammen och anmälningstiderna publiceras på vår webbplats cirka en vecka innan anmälan börjar.

Med hjälp av vår informationslista får du behändigt information om kurser och andra evenemang. Du kan ansluta dig till listan genom att skicka ett meddelande till adressen liekki@helsinki.fi.

Vi berättar också alltid om kommande kurser på sociala medier, så följ oss på

Instagram: https://www.instagram.com/piirustussali_artroom/

Facebook: https://fi-fi.facebook.com/tiedemuseoliekki

Måste man vara inskriven vid Helsingfors universitet för att gå på kurserna? 

Vi ordnar också kurser som är öppna för alla. Teckningskvällarna är öppna för alla, likaså intensivkurserna Ritsalens klassiker. Temakvällar, teckningsutflykter och evenemang är också i regel öppna för alla.

Kurserna för studenter kan man däremot bara delta i om man under samma termin är inskriven vid Helsingfors universitet som närvarande student eller doktorand.

Behöver ni modeller?

Som konstmodell passar personer av alla åldrar, storlekar och typer. För tillfället letar vi inte aktivt efter modeller, men vi tar gärna emot information om nya modeller till vår lista. I regel anställer vi modeller med tidigare erfarenhet av att vara teckningsmodell, men om man inte har det lönar det sig att lyfta fram också andra typer av relevant arbetserfarenhet och/eller utbildning (t.ex. inom teater eller dans). Vi strävar efter att anställa många olika typer av modeller. Ansiktsbild, cv eller t.ex. modellportfolio är inte obligatoriska bilagor. Skicka din ansökan per e-post till adressen vappu.rossi@helsinki.fi.