Under de senaste 100 åren har matproduktionen blivit mycket mer effektiv. Detta har påverkats av maskiner, gödsel och förädling av växter. Till exempel spannmålsskördarna är nu två eller tre gånger större än tidigare.
Jordbruket behöver inte längre lika många anställda som tidigare. År 1920 jobbade cirka 70 procent av Finlands arbetstagare inom jordbruksbranschen. Numera är det endast två procent av arbetstagarna som jobbar med jordbruk.
Även om jordbruk inte längre är ett vanligt yrke, är det viktigt. Alla behöver mat.
När vi nuförtiden talar om mat, kan vi tala om konstgjorda proteiner, celljordbruk och odlat kött. I dagens läge utvecklas många slags produkter.
Människor har många önskemål om hurdan maten ska vara i framtiden. Det är möjligt att människor i framtiden äter konstgjorda ingredienser. De kan produceras på ett effektivt och miljövänligt sätt.
Ingen vet när vår mat kommer att förändras. Det händer dock inte genast, så jordbruket ger oss fortfarande mat i flera årtionden. Därför är det viktigt att undersöka hur hållbart jordbruk ser ut, det vill säga jordbruk som är bra för miljön.
Jordbruk kan vara hållbart på många sätt.
Ekologisk hållbarhet betyder att matproduktionen inte skadar miljön eller naturresurserna, såsom vattendragen och jordmånen.
Ekonomisk hållbarhet betyder att jordbrukaren får nog med pengar för sitt arbete.
Social hållbarhet betyder att gårdens verksamhet är god, till exempel att djuren behandlas väl.
På Viks forskningsgård undersöks alla dessa delområden inom hållbarhet.