Kilpisjärvi vetenskapsleder

Kilpisjärvi vetenskapsleder är digitala vetenskapsleder du kan uppleva via Kilpisjärvi vetenskapsleder -appen eller på webben. Den här vandringsguiden för dig genom gammal fjällbjörkskog, förbi ett vattenfall och längs vackra, klara sjöar till toppen av fjäll – bland annat Saana, Finlands mest kända fjäll.
Vällkommen till Kilpisjärvi

Längs de steniga stigarna upptäcker du märkliga fakta om miljön du vandrar i. Du får till exempel veta att luften du just nu andas är en av de renaste i världen, och hur mycket du kan öka din förväntade livslängd genom att förlänga din vistelse i Kilpisjärvi.

Du kommer också att få lära dig hur doften från fjällbjörkskogen kan bilda moln, och hur det är möjligt att renbete kan skydda arktiska och alpina växter, vilket förstås låter lite konstigt eftersom renar ju faktiskt … äter växter. Vi visar dig hur Kilpisjärvi såg ut för tusentals år sedan, och hur vattnet rör sig i sjön Kilpisjärvi under ytan, samt mycket mer! Följ med på den här spännande lärupplevelsen och utvidga ditt sinne – vi är glada över att ha dig här!

Fyra olika vandringsleder
Läs mer

Tilläggsinformation om en del av de teman som presenteras på Kilpisjärvi vetenskapsleder och människorna som bidragit med innehåll till Kilpisjärvi vetenskapsleder -appen.